Wie is Tijmen Sissing?

 

Trashpacker en Hengeloër Tijmen Sissing is in amper twee jaar tijd het boegbeeld geworden van een wereldwijde beweging van opruimers, vooral jongeren. De aandacht explodeerde toen hij in 2018 op een vervuild strand in Maleisië aan de slag ging. Op de sociale media stapelden de berichten zich in sneltreinvaart op en luttele tijd verder had hij duizenden volgers én sympathisanten die in zijn voetsporen traden. Kranten, radio- en tv-programma’s, ook elders in de wereld, haakten erop in.

 

Op zaterdag 21 september volgt er voor Tijmen een nieuw hoogtepunt. Het is dan World Cleanup Day, de dag waarop overal in de wereld miljoenen mensen in navolging van de trashpacker de handen uit hun mouwen steken om de alsmaar groeiende afvalberg een halt toe te roepen. “Heel mooi”, aldus Sissing, “maar er zijn nog een heleboel mensen die we kunnen wakker schudden en door samen op te ruimen maken we geluid. En bovendien moet het natuurlijk niet bij die ene dag blijven."

 

Sissing: "Waar ik samen met Maurice Beijk, de Rentmeester2050, naar toe wil is dat we écht een duurzame en collectieve verandering realiseren. In 2050 moet het rond zijn: het wegwerp plastic verbannen en re-usable de standaard. Dát is onze missie en stip aan de horizon.”