Kakelverse eitjes uit de automaat
EITOMATIEK BIJ PLUIMVEEBEDRIJF JANNINK-SCHABBINK

Kakelverse eitjes uit de automaat

Aan de Hedeveldsweg in Hertme staat sinds zondag een ‘eitomatiek’ op het erf van Pluimveebedrijf Jannink-Schabbink. De eerste klanten wisten de weg al te vinden en trokken een doosje kakelverse, biologische eieren uit de muur in het tuinhuisje bij de boerderij. Het fenomeen is niet helemaal nieuw. Her en der in den lande verschijnen op boerderijen automaten, die vooral bekend zijn van de kroketten en andere snacks, maar dan met verse producten van het land. “Hier in de omgeving zijn we wel één van de eersten”, denken René en Rian Jannink.

 

Ecologische footprint

De rechtstreekse verkoop past in de tijdgeest vinden ze. “Steeds meer mensen hebben het over de ‘ecologische footprint’. Daar kun je van alles van vinden, maar het is inderdaad zo dat onze eieren eerst per vrachtwagen naar Wehl gaan, vervolgens naar de distributiecentra van de supermarkten en van daar per vrachtwagen bij wijze van spreken naar de supermarkt in Borne. Daar worden steeds meer mensen zich bewust van. En bovendien is een ei in de supermarkt in het gunstigste geval een week oud. Hier zijn de eieren hooguit twee dagen oud en dat proef je wel.”

 

Bij de ouders van Rian, in de naastgelegen museumboerderij Erve Daggel, was altijd al rechtstreekse verkoop van de eitjes. “De eieren stonden gewoon bij ma in het gangetje. Het heeft altijd goed gelopen. Was ook heel romantisch, maar je merkt toch dat niet iedereen zomaar naar binnen loopt. Je komt wel bij mensen thuis en dan ga je ook niet zomaar weg. Tenminste niet in Twente.” Vader Herman overleed vorig jaar en moeder Truus komt op leeftijd. Hoewel ze de aanloop zal missen was het ook voor haar wel tijd om de verkoop van de eieren aan huis te stoppen. “Ik vind het wel goed zo”, zegt ze. “De aanloop naar de museumboerderij blijft toch wel.”

 

Plannen voor bezoekersruimte

Op termijn willen Rian en René meer lokale producten in de automatiek verkopen. “Lokale streekproducten. Misschien wel aardbeien van de Manderveense Aardbei, ik noem maar wat. Of appels uit de boomgaard.” In dat kader past ook het voornemen om een bezoekersruimte bij de boerderij te bouwen. “Met een veranda, uitkijk over de kippen en voor educatie”, wordt er hardop gedroomd.

 

Twee jaar nu beschikt het bedrijf over een vrije uitloop voor de kippen. Het levert veel belangstelling en waardering op. “Omdat de kippen buiten lopen is het veel zichtbaarder wat je doet. En dat is ook belangrijk. Mensen staan tegenwoordig veel verder van het voedsel af dan vroeger. Door informatie te geven en een eerlijk verhaal te vertellen is er zoveel te winnen.”

 

Dat bleek wel tijdens de open dag, die samen met melkveebedrijf Huiskes-Beltman en varkensbedrijf Bruns werd gehouden. Het was gigantisch druk en vooral ook een leuk uitje voor het hele gezin. “Er komt zeker een herhaling van die open dag, maar ondertussen kunnen mensen zeven dagen in de week gewoon lekker op de fiets even een frisse neus halen en de eitjes bij ons halen, de melk bij de melktap van Huiskes-Beltman en wie weet op termijn de aardappelen, appels, aardbeien, jam en noem maar op. Dat is toch prachtig?”

 

De eitomatiek is geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Er kan met muntgeld betaald worden en de automaat wisselt ook briefjes van 5 en 10 euro. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
H.S — 13 sep 2019
Ziet er super leuk uit hopen dat er veel respons op komt en wie weet wat er in de toekomst nog meer mogelijk is de uit de automaat .veel succes
Niek — 10 sep 2019
Voor de boer in twente en lekkere verse eitjes wil ik gerust iets meer betalen Henk! Super ik kom snel een doosje halen!
Henk kostense — 09 sep 2019
Hopen dat de eitjes dan zoals bij andere eierboeren een prijs hebben van maximaal €1,20
Gk — 08 sep 2019
Dat ziet ER goed uit
Gaat zeker lukken
Veel succes

Stilte bij de ouderenbonden

Borne telt drie actieve ouderenbonden, de ABOB, KBO en de PCOB. Naast het verzorgen van een...
23-10-2020

Bewoners Dijkhuis verrast met bitterkoekjes

Onder het motto ‘Wij zijn u niet vergeten’ kregen de 230 bewoners en cliënten...
22-10-2020

Veel tegenwind op participatieavond windmolens

Dinsdagavond stond de derde bijeenkomst op de agenda in het participatietraject om te komen tot...
21-10-2020

Diefstal uit auto aan Vossenbeek

Op maandag 19 oktober rond 04.00 uur vond er een diefstal plaats uit een auto. De auto stond...
20-10-2020

EHBO staat even niet paraat

Zij waren er op 12 en 20 september tijdens de Open Monumentendag en de Twickelloop. De dames en...
19-10-2020

Meer gezinnen in de problemen

Half maart begon de alternatieve voedselbank met voedselpakketten voor 15 gezinnen in nood....
16-10-2020