Rabo ondersteunt Fairtrade modeshow
20-09-2019
JUBILERENDE STICHTING FAIRTRADE BORNE ONTVANGT CHEQUE RABOFONDS

Rabo ondersteunt Fairtrade modeshow

De Stichting Fairtrade Gemeente Borne bestaat dit jaar vijf jaar. Genoeg reden voor een feestje dus en dat wordt op 29 oktober gevierd met een modeshow en lezing. En omdat bij een feestje ook een cadeautje hoort, was het de Rabobank die via haar Rabofonds het initiatief van de stichting met een cheque van 1.000 euro honoreerde. Vrijdagmorgen werd de cheque officieel bij het gemeentehuis overhandigd door Annemiek ten Harkel, financieel adviseur en marketing medewerkster in Borne en Daniëlle Mulders, eveneens werkzaam als marketing medewerkster in de regio bij de bank.

 

'Kledingindustrie meest vervuilende bedrijfstak'

Het geschenk werd in ontvangst genomen door de voorzitster Dini Menheere, secretaris Miriam Oude Wolbers, Margot Krikke, Wim Oldebeuving en Odette Evers. “De financiële bijdrage is nodig voor de fairtrade modeshow en lezing op 29 oktober”, vertelt Krikke. “De eerste jaren was de aandacht vooral gericht op fairtrade food. Inmiddels heeft iedere supermarkt in Borne levensmiddelen met dat keurmerk in de schappen staan.” “Er is nog geen keurmerk voor de kleding”, licht Evers toe. “De kledingindustrie is de meest vervuilende bedrijfstak. Tevens zijn de arbeidsomstandigheden vaak abominabel.” “Bewustwording van dit proces is belangrijk”, vult de voorzitster aan.

 

De dames merken op dat er diverse merken verantwoorde kleding op de markt zijn. Met modellen voor ieders smaak. Helaas zijn er nog te weinig winkels die deze in hun collectie hebben opgenomen. De werkgroep hoopt dat er eenzelfde beweging als bij de food op gang komt. “De vraag naar fairtrade kleding moet toenemen. Het aanbod moet daarin meegaan. Als doelstelling hebben we dat er minstens twee fairtrade merken in een winkel worden aangeboden.” Realistisch en haalbaar denken Krikke en Evers. “En wie weet. Is er een bevlogen ondernemer die een zaak met alleen verantwoorde kleding wil starten.”

 

Borne eerste Fairtrade gemeente in Overijssel

Als eerste gemeente in Overijssel gaat Borne sinds 30 oktober 2014 officieel door het leven als Fairtrade Gemeente. Een eervolle titel die aangeeft dat in een gemeente winkels, horeca, bedrijven, organisaties, kerken, inwoners en de lokale overheid samenwerken aan meer eerlijke handel. Een op de zeven mensen op de wereld leeft in armoede. Daar denk je relatief weinig aan. Fairtrade zet zich in voor die armoede en Borne heeft ervoor gekozen de wereld een stap verder in de richting van een goede en gezonde samenleving te zetten.

 

Talk en walk

Maar vooralsnog kijkt de werkgroep vooral uit naar dinsdag 29 oktober. Cecile Scheele van de Dutch Sustainable Fashion Week Amsterdam leidt de modeshow in met een inspirerende lezing over fairtrade kleding. Eerst een 'talk' op en dan een 'walk' over de catwalk. Wat je draagt heeft impact op andere mensen en het milieu; Dutch Sustainable Fashion Week wil zoveel mogelijk consumenten daar op een positieve wijze bewust van maken door jong talent, spraakmakende collecties en innovatieve ontwikkelingen onder de aandacht te brengen.


Bornse modellen tonen op deze avond in het Kulturhus 21 creaties. De avond start om 19.00 uur. De bijzondere modeshow is bij te wonen door een (gratis) zitplaats te reserveren via info@fairtradeborne.nl. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Groen licht voor de Vloedbeltverbinding

Woensdag stemde Provinciale Staten in grote meerderheid voor het vaststellen van het Provinciaal...
27-03-2024

Lente: met een gevoel van zekerheid er weer op uit

ADVERTORIAL. Het is lente en het kriebelt weer. Zo ook voor John (echte naam bij redactie...
21-03-2024

Plaatje wordt weer compleet

Het Witte Huis aan de Grotestraat is een van de meest markante gebouwen in Borne. Hier woonde...
20-03-2024

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024