Ook boeren in Borne zijn boos
FRUSTRATIE EN ACTIEBEREIDHEID ONDER 80 BOERENBEDRIJVEN

Ook boeren in Borne zijn boos

In het persgesprek van woensdagmorgen kwamen de vervolgstappen van het ondermijningsbeleid ter sprake, met onder andere voorlichting aan boeren om hen te waarschuwen voor de gevolgen van criminele activiteiten toelaten in leegstaande agrarische gebouwen. Een opvallende uitspraak in de marge van het gesprek was dat er van de 80 agrarische bestemmingen er nog slechts tien professionele boerenbedrijven zouden zijn. De overige bedrijven zouden het agrarische werk naast een andere betaalde baan doen. In de regionale krant werden deze direct bestempeld als ‘hobbyboeren’.

 

BorneBoeit ging op zoek naar de bron van dit bericht en kwam uit bij Arjan Bonthuis in Zenderen, die onlangs het college op bezoek kreeg. “Ik schat in dat er in de gemeente Borne in ieder geval zo’n tien agrarische bedrijven zijn, die zodanig rendabel zijn dat er een gezin van kan leven, zonder aanvullend inkomen. Maar dat wil niet zeggen dat de rest minder boer is. Misschien voelen ze zich wel meer boer dan ik! Kijk, ik heb in het verleden de keuze gemaakt om naar schaalvergroting te gaan. Anderen kozen ervoor om andere inkomsten te zoeken, naast hun boerenbedrijf. Dat betekent niet dat je daardoor geen professioneel boer bent.”

 

Waarde van de sector

De suggestie, die uit de opmerking in het persgesprek opgemaakt zou kunnen worden (en die overigens door het college niet als zodanig gedaan is) als zou de agrarische sector in Borne niet meer veel voorstellen wijst Bonthuis resoluut van de hand. “De sector is in Borne nog steeds aanzienlijk en het gaat ook om wat de agrarische sector voor het buitengebied doet en voor de economie. Grote én kleine bedrijven!” De exacte cijfers voor Borne heeft Bonthuis niet paraat, maar wel voor Twente. “Alleen in Twente is de economische waarde, de bruto bijdrage aan het nationaal product van Nederland, al twee keer zo groot als dat van Schiphol. In de regio werken 33.000 mensen in de landbouw of voor de toeleverende bedrijven.” Kortom een serieuze bedrijfstak, die echter wel voor grote uitdagingen staat.

 

Uitdagingen

“De discussie is natuurlijk wel: waar gaat dit naartoe? De opbrengsten worden minder en boeren krijgen ook nog veel maatschappelijke wensen over de schutting geworpen. Je moet dit vak ook willen, het is een way of life, en je ziet dat de jeugd er moeilijk voor te motiveren is. Wij werken met marges van drie procent, in de goede tijden dan. Bij andere bedrijfstakken is tien procent normaal. Ook hier stoppen boeren omdat er geen opvolgers zijn.”

 

Ot en Sien

Het aantal boerenbedrijven is in de loop der jaren zeker minder geworden. Woningbouw en infrastructuur kwamen in de plaats van agrarische grond. Schaalvergroting heeft ook invloed op de aantallen. “Het gaat veel te veel over aantallen”, zucht Bonthuis. “Vroeger had je ook heel veel supermarktjes. We vinden het heel normaal dat er nu nog maar een paar grote zijn. Maar een boer moet maar terug naar het tijdperk van Ot en Sien of zo. Beetje op klompen lopen en leuke dingetjes doen?”

 

Actie op 1 oktober

Er spreekt een hoop frustratie uit de mond van Arjan Bonthuis. En daarin is hij niet alleen. Op 1 oktober is een grote manifestatie aangekondigd van boeren die naar Den Haag trekken. Directe aanleiding is de uitspraak van D66-kamerlid Tjeerd de Groot dat de veestapel in Nederland zou moeten halveren om het stikstofprobleem op te lossen. Ook uit Borne zullen er boeren hun stem laten horen. “De helft misschien wel. Van de tachtig dan hè. Vergeet dat aantal van tien.” De boeren zijn het zat. “Die uitspraak was de druppel op wat ons de laatste jaren is overkomen. De overheid zwabbert en zwiert, met steeds andere maatregelen en daarnaast worden er categorisch leugens verspreid door dierenactivisten. We hebben al zoveel maatregelen genomen. De hele wereld maakt een diepe buiging voor de veehouderij in Nederland. Voor hoe wij hier met minimale uitstoot productie maken, hoe wij het antibioticagebruik terugdringen en noem maar op. Overal in de wereld wordt dat gewaardeerd, alleen hier in Nederland niet. En dat is al dertig jaar zo. Sommigen van ons worden er echt bloedlink van. Ze zijn gewoon bezig om ons uit te roeien, maar ze hebben niet door wat dat voor de BV Nederland zou betekenen.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
McHak — 26 sep 2019
Dit geschreven hebbende; de stikstof .PAS was een pragmatische VVD hypotheek afspraak, die de VVD gebruikelijk niet nakomt; moreel heeft zij gebleken een uitdaging; onbetrouwbaar. Dat de rechtstaat nodig is om dit te verklaren is heel veel zeggend. Het spirituele morele kompas is zoek, los van het feit dat ze wel kunnen bedrijfsvoeren. Maar besturen vraagt iets meer: diepgang, zingeving. PFAS, is een extra uitdaging. Dat Remkes (VVD) met zijn senioriteit dat we op dood spoor zitten is veel zeggend voor VVD en heel veel minder voor kringlooplandbouw CU Schouten; een zeer duurzame en constructieve partij, die niet mijn voorkeur heeft maar steeds meer krijgt. CDA verliest traditioneel ( wanneer wordt zij nu eens wakker met zoveel krediet uit het verleden: Mona on top en nog iemand uit het oosten op BZK). PVDA groeit, terecht. D’66 heeft de knuppel koen gegooid en oogst waardering. Groen links parasiteerd mee. De rest is bijzaak/ populisme.
McHak — 26 sep 2019
Ik waardeer de landbouw. De strategische Belangen voor de maatschappij zijn , zelfstandig, onmiskenbaar/ evident/ essentieel! We mogen nooit, nooit, de lessen uit het verleden onderkennen. Of het nu de 1e WO of de 2e WO was, maar een hongersnood gaan wij voorkomen.

Edoch, met 95 miljard, produceren wij niet Meer Alleen voor NL Belang, maar voor de wereld, als 2 na grootste producent op deze aardbol, op dat hele kleine stukje aarde. En dat heeft een nadelig belang op ons. Zoals Paul Cohn aan geeft; dat is ongezond. Dus de landbouw moet minderen in NL; niet er buiten!!!! Dus hoofdvestiging in NL en dislocatie in roemenie, oekranie, of brasilie, als je daadwerkelijk hart hebt bij NL.
Ron Hartman — 26 sep 2019
Het Twentse landschap, het goudgolvend graan en de grazende koeien, hebben de boeren nodig. Daar moeten we zuinig op zijn en ze flink ondersteunen. De industriële activiteiten zoals opgefokte varkens en kippen, zijn per computer te bedienen. De eerste groep geeft meerwaarde aan ons mooie Twente. Wat is de meerwaarde van de 2e groep die vooral voor de export werkt en de stikstof hier laat?

Daar ga je dan, na 31 dienstjaren…

Het ene pensioen is het andere niet en daar weten ze bij de Gebr. Ezendam aan de Oonksweg over...
29-03-2024

Huisarts Paul van Buuren zwaait af

Na 35 jaar als huisarts in Borne te hebben gewerkt neemt Paul van Buuren op 27 maart afscheid...
12-03-2024

Jeugdige slopers gaan los in Jan Ligthartschool

Donderdagmiddag tussen kwart over drie en vier uur stonden de deuren van de Jan Ligthartschool...
15-02-2024

Herontwikkeling locatie Jan Ligthart definitief...

Nadat er verschillende plannen voor de herontwikkeling van Het Wooldrik om verschillende redenen...
10-01-2024

Bert Bosman neemt afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt

Vorige week nam Bert Bosman afscheid van ‘zijn’ Borne Werkt. In 2016 was hij de...
31-12-2023

Juf Gerrie na 45 jaar met vervroegd pensioen

Vandaag, 19 december, heeft juf Gerrie Oude Lenferink na een carrière van maar liefst 45...
19-12-2023