Kippenvel op het Malieveld
BORNSE BOEREN EUFORISCH OVER PROTESTDAG

Kippenvel op het Malieveld

“Het was echt een geweldige dag!” Arjan Bonthuis uit Zenderen kan niet anders dan heel tevreden terugkijken op een dag waarop tienduizenden boeren in protest naar Den Haag togen om te protesteren tegen de negatieve beeldvorming rondom de agrarische sector en het voornemen om, vanwege de stikstofproblematiek, drastisch in de landbouw te snijden.

 

De steunbetuigingen waren overweldigend, op de sociale media, in polls van de landelijke media en onderweg. “De mensen hingen massaal over de vangrail! Het leek wel of het Nederlands elftal werd binnengehaald! Ik had het niet zo positief verwacht. Iedereen had toch overlast van de duizenden trekkers op de weg, maar ik heb geen onvertogen woord gehoord. Ook niet toen we de bus in Den Haag midden op een fietspad moesten parkeren. Alleen maar duimpjes omhoog!”

 

Vroeg met duizenden op pad

Al vroeg dinsdagmorgen vertrokken er uit Twente bussen vol met boeren naar Den Haag. “Er was ontstellende saamhorigheid. Iedereen die iets te doen heeft met de landbouw was erbij. Dat geeft de burger moed.” Onderweg werd al snel duidelijk dat al die boeren de nodige problemen zouden opleveren. In het verkeer onder andere, waar lange files ontstonden door de vele trekkers op de snelwegen. “Als al die trekkers ergens in Den Haag moesten parkeren, dan zou het niet goedkomen. Onderweg werd overlegd. In eerste instantie mochten er maar een paar voertuigen op het Malieveld, maar uiteindelijk werden er toch meer toegestaan en stonden er wel 1000 trekkers op het terrein.”

 

Voor- en tegenstanders uit de politiek

“Een super strakke organisatie! Het was allemaal goed geregeld en er waren praktisch geen excessen. Er zijn geloof ik drie mensen aangehouden voor onbenulligheden.” Rond een uur of 11.00 kwamen de Twentse boeren aan bij het Malieveld, dat inmiddels vol stond met boeren. “Heel politiek Den Haag was er, ook onze tegenstanders.” En dat waren in de ogen van de boeren vooral Jesse Klaver van GroenLinks en Tjeerd de Groot van D66, die het plan lanceerde om de veestapel in Nederland te halveren. “Toen zij het woord namen keerden 10.000 boeren hen de rug toe. Echt een kippenvel-momentje!”

 

Opbeurende woorden waren er ook uit de politiek. Minister Carola Schouten beloofde de veestapel niet zo drastisch te verminderen, zolang ze minister was. Een opsteker. “Maar we moeten maar afwachten of daar ook gevolg aan gegeven wordt”, zegt Bonthuis sceptisch.

 

'Opgeheven hoofd'

De euforie overheerst desalniettemin. Met die negatieve beeldvorming valt het blijkbaar wel mee. Het idee van veel boeren dat ze continu in het verdomhoekje zitten blijkt vandaag niet gebaseerd op de mening van de meerderheid. “Het is toch blijkbaar de grote, grijze massa die niets zegt. De negativiteit komt vooral van een klein groepje. En dat is onverwacht. We kunnen vanaf nu weer met opgeheven hoofd over onze landbouw praten!” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
H. Houtman — 02 okt 2019
Op veel steun van de Bornse coalitie en gemeenteraad hoeven de boeren niet te rekenen, gezien het gedrag van deze inzake de door de boeren zo gewenste mestvergister.
Richard Blenke — 02 okt 2019
er waren vooral veel boeren uit Hertme uit de gemeente Borne ,een hele goeie zaak dit verbroederd .Deze aktie ontstaan uit een facebook oproep ,die uitlekt als een olievlek GEWELDIG
Ongemakkelijke vriend — 02 okt 2019
Politiek die schaalvergroting stimuleerde, veel grotere veroorzakers van stikstofproblematiek nog steeds stimuleert, oneerlijke handelsakkoorden wil uitbreiden, en eerst -tig jaar klimaatcatastrofe negeerde valt inderdaad heel wat op aan te merken.
Daar zat echter verdomd weinig links tussen ...

Saxion-studenten helpen Verjaardagsbox

Het is alweer acht maanden geleden dat de Stichting Verjaardagsbox Borne werd opgericht. Een...
24-02-2021

Politie laat jongeren hun rotzooi opruimen

De politie heeft maandagmiddag een groepje jongeren zo ver gekregen dat ze de eigen troep gingen...
22-02-2021

Start werkzaamheden Grotestraat

In opdracht van de gemeente Borne voert Strukton Civiel Noord & Oost de komende weken...
19-02-2021

‘Grijp die kans, met een hoofdletter G!’

In september 2019 werd bij Angélique Koedijk uitgezaaide eierstokkanker geconstateerd. Ze...
18-02-2021

Opstart hospice Borne nieuw leven ingeblazen

Een groep enthousiaste inwoners van Borne heeft de opstart van een hospice in Borne nieuw leven...
18-02-2021

Hartverwarmende tulpen voor Het Dijkhuis

Medewerkers en bewoners van Het Dijkhuis zijn woensdagmiddag verrast met boeketten rode dubbele...
18-02-2021