Matige belangstelling voor ervencoaches
INTEGRAAL ADVIES VOOR ERFEIGENAREN NU OOK IN BORNE

Matige belangstelling voor ervencoaches

Het waren enerverende dagen voor de agrariërs met het boerenprotest op 1 oktober en alles wat eraan voorafging en erop volgde. En dan was er woensdagavond ook nog voetbal op tv. Wellicht allemaal oorzaken waarom er geen hoge opkomst was voor de kennismaking met de ervencoaches, die ook in Borne aan de slag gaan om erfeigenaren in het buitengebied te adviseren over ruimtelijke, milieutechnische en sociaalmaatschappelijke kwesties. Slechts een 15-tal belangstellenden, waaronder zes agrarische bedrijven kwamen op de kennismakingsavond bij Erve Hondenborg af.

 

Boerenverstand

De Hengelose duurzaamheids-goeroe Maurice Beijk, bekend als Rentmeester 2050, trapte de avond af met een zeer enthousiast verhaal over de circulaire economie. “Het is simpeler dan jullie denken”, hield hij de toehoorders voor. “Vaak is het gewoon boerenverstand.” Er viel veel te leren van de natuur (“mieren staan ook nooit in de file”) en de hele energietransitie biedt ook mogelijkheden. “Elke verandering leidt tot onzekerheid en tot angst. Dat is jammer. Ik gun iedereen een goede crisis.” Veel van die veranderingen komen op de boeren af. “Boeren wordt anders, maar zie dat vooral als een kans.”

 

Veranderen uit kracht

Om erfeigenaren te helpen keuzes te maken voor de toekomst, zijn er door de provincie 11 ervencoaches aangesteld, die in meerdere plaatsen actief zijn. Voor de gemeente Borne zijn dat Tom Jannink, Neeltje Bleumink en Gerrit Meutstege. “Wij vinden het van belang om samen met de erfeigenaren een richting te vinden die bij hen past. Vanuit kracht, niet vanuit kramp.” Op uitnodiging van de erfeigenaren gaat een ervencoach een vertrouwelijk gesprek aan, waarbij diverse thema’s aan de orde kunnen komen: doorontwikkeling van het bedrijf, duurzaamheid, nieuwe functies, asbest, sloop, zorg, bedrijfsbeëindiging of overname en financiën.

 

Vertrouwelijk

Gesprekken zijn kosteloos, voor eventuele vervolgtrajecten met specialisten zijn vouchers beschikbaar. Er is geen ‘verborgen agenda’ vanuit de overheid. “We werken op basis van vertrouwen en koppelen alleen op hoofdlijnen, en op basis van anonimiteit, naar de provincie terug om te laten weten wat de algemene ontwikkelingen zijn.” (AJ)

 

De ervencoaches zijn te bereiken via tel: 06-19283142, of e-mail: ervencoaches@eeckhof.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Meltoetn — 04 okt 2019
Zou Mr. McHak ook gesolliciteerd hebben op de functie burgemeester de gemeente Borne? We wachten af.
McHak — 04 okt 2019
Mooie service van de gemeente Borne, maar misschien nog wat onwennig. Ik zou een 2e poging organiseren en met de doelgroep die hulp nodig heeft gezien PAS, vooraf intensief afstemmen.

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024