Doorstart van Borne doet Poëzie
14-10-2019
ONDANKS DREIGENDE BEZUINIGINGEN GAAT HET CULTURELE LEVEN VERDER

Doorstart van Borne doet Poëzie

Op 29 maart berichtten wij dat Jaap Besteman en Willem van Dooren na 6 jaar stopten met de organisatie van de poëzieavonden in Borne. Velen vroegen zich af of we hiermee een pareltje in het culturele leven verliezen. Een podium voor dichters en van regionale betekenis. Trouwe bezoekers genoten immers iedere avond weer van de uit eigen werk voorgedragen, vaak landelijk bekende, dichters. Ellen Jenneboer, medewerkster bij de bibliotheek, Monique Wilmer, Miriam Janssen, Mirian Jacobs en Ingrid de Vos lieten het er niet bij zitten. In overleg met medewerkers van het Kulturhus werkten ze hun ideeën uit.

 

De belangstelling voor de dichtkunst groeit. Tijdens de laatste declamatieavonden waren zestig dichtliefhebbers aanwezig. Jenneboer vertelt dat velen zich verheugen op deze inspirerende kunstvorm: ‘Spelen met taal!’ Wilmer legt uit dat het seizoen 2019-2020 voor hen een try-out is. Naast voordrachten is de muzikale ondersteuning ook weer een belangrijk item. Jenneboer: “Wij vinden interactie belangrijk. Er is ook een rol voor het enthousiaste publiek weggelegd. Wat dat is, houden we nog even geheim. Het is een verrassing.” Janssen: “Een nieuw onderdeel is de verdieping in gedichten en het leven van een bekende dichter. Het geeft inzicht.” De presentatie van het event is in handen van Wilmer en Jacobs. Wilmer, zelf ook dichter, heeft dit jaar al drie prijzen weten te bemachtigen voor haar oeuvre.

 

Bezuinigingen Kulturhus

Het is algemeen bekend dat het Kulturhus van het College van B&W een taakopdracht aangekondigd heeft gekregen om te bezuinigen. Het definitieve besluit valt tijdens de begrotingsbehandeling door de gemeenteraad in november. Dit heeft consequenties voor het culturele leven van het Kulturhus. De organisatoren van ‘Borne doet Poëzie’ staan voor een opdracht: stoppen of verder gaan in afgeslankte vorm? De programmering van de poëzieavonden anticipeert hierop. Het aantal voorstellingen gaat van zes naar drie per seizoen. Er worden minder frequent landelijk bekende dichters uitgenodigd. Janssen: “In de regio zijn veelal ook goede dichters aan het werk.” Jenneboer vult aan: “De verhoging van de entree is onvermijdelijk. We vragen nu € 7,50 in plaats van € 5,00 entree.”

 

Wilmer vertelt met passie: ”Het is een uniek evenement voor Borne en omgeving en voor iedereen die van poëzie houdt. We starten op donderdagavond 31 oktober om 20.00 uur. Onze tweede voorstelling valt in januari. Tegelijk met de landelijke Gedichtendag in de Week van de poëzie. Wij roepen iedereen op om een stuk poëzie in te leveren. Met als doel dit in een bundel samen te vatten. Het boekje wordt uitgegeven en is te koop.” Tijdens de laatste voorstelling worden onder andere gedichten zingend voorgedragen. Zo wil de nieuwe werkgroep de poëzieavonden met een aangepast budget weer in een nieuw jasje steken. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024