Kritische gemeenteraad bij begrotingsbehandeling
MOTIE VAN DIEPE TREURNIS HAALT HET NIET; BEGROTING AANGENOMEN

Kritische gemeenteraad bij begrotingsbehandeling

De begroting is met meerderheid van stemmen aangenomen. Net als vorig jaar stemde de gehele coalitie (CDA, GB90 en Borne-Nu) vóór en de gehele oppositie (VVD, GrLi/PvdA, SP, D66 en VoorBorne) tegen. Tot zover de overeenkomsten. Voor de rest kon de begrotingsbehandeling waarschijnlijk niet meer verschillend verlopen dan nu het geval was.

 

Kritiek

Om te beginnen waren er maar liefst 15 moties en 9 amendementen tegen nul vorig jaar. Een ongekend groot aantal voor Bornse begrippen. En er vielen harde woorden. Kritiek op het college dat aangesproken werd op de verantwoordelijkheid voor de ontstane situatie waarbij de tekorten zijn opgelopen, de gemeentelijke organisatie niet op orde is en de bezuinigingen en OZB-verhoging die dat allemaal tot gevolg heeft. ‘Niet vertrouwenwekkend en betreurenswaardig”, vond Jan de Vries (GrLi/PvdA) het allemaal. En de houding van het college zelfs ‘volksverlakkerij en hautain’. “Het is nauwelijks voor te stellen, hoe u het uit de hand heeft laten lopen! U blijft met uw vinger naar de boze buitenwereld wijzen, in plaats van naar uzelf!’, riep Leo Graafhuis (VVD). En Ernst Janssen (D66): “Dit college speelt niet alleen voor Sinterklaas en Kerstman, maar wentelt de lasten daarvan af op onze inwoners.”

 

Motie van ‘diepe treurnis’

Maar zelfs van de eigen coalitiepartijen was er kritiek. Henk van den Berg (Borne-Nu): “Het voortbestaan van Borne is in het geding als we zo doorkloten” (over de noodzaak om de gemeentelijke organisatie op orde te krijgen). Het CDA liet eveneens weten de nodige twijfels te hebben en ‘miste prioriteiten en visie van het college’. En Mike de Boer (GB90): “Het zou het college sieren als men zelf het boetekleed zou aantrekken.”

 

Voor de oppositie was het aanleiding een motie van ‘diepe treurnis’ in te dienen tegen het hele college. Behoorlijk ongebruikelijk voor Bornse begrippen. Voor de coalitiepartijen ging dat weer net te ver, maar de boodschap was helder: het verdiende allemaal geen schoonheidsprijs. Vanaf nu moest het allemaal beter. ‘Schouders eronder en ‘met elkaar de tering naar de nering zetten’ (Mike de Boer). ‘Behoedzaam investeren en verantwoord bezuinigen’ had hij het over.

 

OZB verhoging gefaseerd naar 20 procent

Dat betekent in ieder geval dat de OZB-verhoging van 20 procent gewoon doorgaat. Zij het dat er voor het eerste jaar van de meerjarenbegroting met kunst- en vliegwerk voor 12 procent wordt gekozen en het jaar erop nog 8 procent erbij. In de hoop natuurlijk dat dan de situatie allemaal weer anders is. De oppositie kon tegenspartelen wat het wilde, maar de coalitiepartijen hebben nu eenmaal de meerderheid en hadden dit vooraf onderling afgestemd. De voorgestelde bezuinigingen bleven voor het merendeel eveneens intact, met de nodige mitsen en maren en aanscherpingen. Op onderdelen werd er iets teruggedraaid of bijgesteld (daarover morgen meer). In ieder geval is de verbouwing van het gemeentehuis voor 1,3 miljoen voorlopig in de ijskast gezet. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ron Hartman — 08 nov 2019
@hesje: De haren stonden al overeind en de links die je gaf zijn het lezen meer dan waard. Destemeer ben ik benieuwd hoe de cijfers zich in het duister ontwikkelen omdat die nu ook niet langer publiek mogen worden gedeeld. Termen als ''het Grondbedrijf'' en ''het Sportbedrijf'' (overigens; ook de Golfbaan) zijn vaak te linken aan Neo-Liberalisme en dat geeft steeds vaker, bedenkelijke netwerken in elitair kleine groepjes die hun riante doelen ter bekostiging neerleggen bij de Burgers. Onze VVD lijkt nog vrij van ''Neo"; houden zo!
T HUISKES — 07 nov 2019
Het Leven zit vol verrassingen, het had zo puur kunnen zijn met onze gemeente Borne. Helaas is de bodem van de coalitie zo verrot, dat je het op een enorme afstand nog kan horen kraken door de ondeugdelijke karakters. Het is zo jammer dat we als inwoners van deze gemeente met dit gedrocht van een coalitie opgezadeld zitten. Idd daar is veel aan de hand wat niet aan het licht mag komen om de houdbaarheid van deze coalitie te beschermen.
Ik hef mijn armen omhoog en hoop dat het toch op een gegeven moment de duistere praktijken aan het licht komen. Het moet toch een keer uitkomen wat daar zich schuil moet houden voor de houdbaarheid.
Jos Kok — 06 nov 2019
Gisteravond met verbazing voor het eerst live naar het begrotingsdebat gekeken. Mijn conclusie is, dat of je nu 1 uur, 1 dag of een week met deze coalitie debatteert, aan het eind verandert er niets en gaan de plannen zoals de coalitie heeft voorgesteld gewoon door. zich niets aantrekkend van de kritiek en de aantoonbare fouten. Zeer frustrerend.
Ron Hartman — 06 nov 2019
Het is ongelooflijk hoe omgegaan wordt met grond. Rentmeesterschap zou de leidraad moeten zijn, maar herken ik niet. De laatste -komende- uit/afkoop van de Veldkamp komt er ook nog bij; ik kan daarvoor geen reserve terugvinden.
Lichtgeel hesje — 06 nov 2019
@ Ron: klik de volgende link maar eens aan:
B en W voorstel 18int01158 en https://www.tubantia.nl/borne/bornsche-maten-boekt-een-kleine-min~afe5bb6b/

Hiervan gaan spontaan je haren overeind staan!
Ron Hartman — 06 nov 2019
De grondexploitatie wordt diepgaander onderzocht. Onder geheimhouding (of vertrouwelijk?), maar dat lekt nog wel een keer, omdat daar de echte angel van het onverklaarbare tekort is te vinden.

Verder is het opvallend dat we veel geld moeten steken in de hobby's van enkelen, zoals het sportpaleis. Het zand/cement van de samenleving komt daar tegen ongehoorde bedragen als beachveld. Elitaire wensen die maar door enkelen worden benut!
Lichtgeel hesje — 06 nov 2019
Nabrander: Op 23/10/19 zegt de Wethouder Financiën, dat de door dit College voorgenomen OZB-verhoging UITSLUITEND mag worden ingezet voor ontwikkelingen die rechtstreeks ten goede komen aan een GROOT deel van de inwoners van Borne. Het gaat hier om 't Wooldrik, Borne Werkt, inzet van jobcoaches, onderwijshuisvesting Bornsche Maten en Reuvekamp, duurzaamheidscoördinator, Groene Poort, maatschappelijke initiatieven energie-transitie, onderhoud fietssnelweg, onderzoek energiepark Elhorst-Vloedbelt, verbindingsweg, participatie-adviseur, inrichting gemeentehuis, herinrichting Europastraat en integratie status-houders. Totaal 1,5 miljoen euro, grotendeels te betalen uit verhoging OZB met 20 procent. Erg jammer dat men gisteravond de vraag heeft laten liggen welke van deze uitgaven specifiek ten goede komen aan een GROOT deel van de inwoners van Borne De uitgaven richten zich namelijk praktisch allemaal op specifieke doelgroepen en niet op een GROOT deel van de inwoners. Gemiste kans!!!
w.g.kub — 06 nov 2019
witte boorden criminelen!!
Hans — 06 nov 2019
Nou Hengelo, kom de boel maar annexeren hier in Borne. Jullie kunnen het nooit slechter doen, dan dat zooitje wethouders en meelopers dat hier denkt "het allemaal voor de bevolking te doen". Stelletje borstkloppers zijn het, prutsers
Lichtgeel hesje — 06 nov 2019
@Christiaan Sand: inderdaad een goed idee. Wat ook kan, is de 12% in 2020 en 8% in 2021 én die 1.75% in 2021 (reeds gepland in 2018!), in termijnen uitsmeren over de komende 15 jaar. Doet Borne-Nu als Coalitie-partij immers ook met de oorspronkelijke 20% voor volgend jaar, dus mogen en kunnen inwoners van Borne dit ook. Wacht graag de reactie van de Coalitie hierop af als trouwe OZB-betaler!
Lichtgeel hesje — 06 nov 2019
Namens alle OZB-betalers in Borne: Coalitie Borne bedankt!! Wel met gespeelde emotie en bokito-gedrag grote woorden spreken over doelgroepen die "geraakt" dreigen te worden door de voorgenomen bezuinigingen en 'geholpen' moeten worden, maar de eigen-woningbezitters structureel gewoon in de kou laten staan de komende jaren met ongetwijfeld nog meer OZB-verhogingen. Het Coalitie-pluche zit immers nog steeds erg comfortabel kennelijk, én je moet je immers als Coalitie-partijen wel kunnen blijven profileren naar buiten toe met allerhande financiële uitgaven, waar een groot deel van de bevolking overigens echt niet op zit te wachten (wat deze Coalitie hier ook over zegt), maar die wel voor een groot deel door de eigen-woningbezitters via de OZB (moeten) worden gefinancierd! Met zulke politieke 'vrienden' als deze Coalitie, heb je als rest van de Raad en als eigen-woningbezitter in Borne geen vijanden nodig...
Christian Sand — 06 nov 2019
De coalitiepartijen geven kritiek voor de bühne. Vervolgens loopt men weer als makke lammetjes achter het college aan. Borne zit in mijn ogen vol met achterkamertjespolitiek.
Ik overweeg om net zoveel OZB te gaan betalen als afgelopen jaar. Als ze de 12% extra willen hebben moeten ze maar iets verzinnen waarmee ik het in natura kan voldoen. Paar uurtje archief opruimen in het gemeentehuis bijvoorbeeld.
Yvonne — 06 nov 2019
Alle kritiek is intussen wel gezegd. Bij de volgende verkiezingen in ieder geval wel duidelijk op wie niet te stemmen. Ik ben geen vvd stemmer, maar deze partij heeft mij positief verrast de laatste tijd.
McHak — 06 nov 2019
Zie mijn vorige reactie; volksvertegenwoordiging vraagt om een andere omgangsvorm.

‘Bricks, Bites en Behaviour’

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat het diverse fracties nog niet helemaal...
06-04-2021

Verwarring en ongeloof over nieuw financieel beeld

Tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat een groot deel van de gemeenteraad maar...
31-03-2021

‘Borne blijft financieel gezond’

Na alle cijfers nog eens grondig doorgespit te hebben komt het college van burgemeester en...
26-03-2021

Keuzes voor ’t Wooldrik

De herontwikkeling van sportpark ’t Wooldrik is een van de grootste projecten die in de...
25-03-2021

College kiest voor intrekken bij Kulturhus

Het College stelt de gemeenteraad voor om de gemeentelijke organisatie te gaan huisvesten in en...
25-03-2021

Explosie om Verbindingsweg

Het kon ook eigenlijk niet anders. De Verbindingsweg was hét strijdpunt tijdens de vorige...
23-03-2021