Er gaat weer wat veranderen met de jeugdzorg. Ministers De Jonge en Dekker erkennen dat de huidige organisatie rondom met name de zware jeugdzorg op dit moment niet goed geregeld is. De decentralisatie van de jeugdzorg naar de gemeenten, met daarbij meteen een bezuiniging, levert problemen op voor cliënten, zorgorganisaties en bij de gemeenten, waar grote financiële tekorten ontstaan. Het idee is om de complexe jeugdzorg weer meer regionaal of op landelijk niveau te organiseren.
Niet te juichen
Wethouder Martin Velten heeft het nieuws gelezen en zegt sceptisch te zijn. “Om twee redenen. Om te beginnen ben ik bang dat we voor de dure zorg weer terug zullen vallen naar het oude systeem, waarbij zorg ver weg staat van de mensen en de lastendruk in totaal niet zal afnemen. Ten tweede weet ik niet of als we de zwaardere zorg niet meer hoeven te doen dit meteen betekent dat we gekort worden in de bijdrage vanuit het gemeentefonds.” De wethouder staat in ieder geval niet meteen te juichen dat er veranderingen op komst zijn met betrekking tot de last van de jeugdzorg op gemeenten, die ook in Borne voor de nodige hoofdbrekens zorgt. “Eigenlijk denk ik dat het voor de zorg beter is dat de verantwoordelijkheid bij de gemeenten blijft. We staan dichter bij de cliënten. Maar er moeten natuurlijk wel voldoende middelen zijn om de jeugdzorg te kunnen uitvoeren.”
Consequenties voor reorganisatie sociaal domein?
De gemeente Borne heeft, vanwege de penibele financiële situatie, net besloten een verandertraject in te zetten in het sociaal domein. Onder leiding van een extern bureau moet de slag gemaakt worden naar ‘context-gedreven’ werken, waarbij de consulenten meer naar buiten moeten en de administratieve last zo klein mogelijk gemaakt wordt. Het moet uiteindelijk een besparing van ongeveer 2 miljoen opleveren, maar het verandertraject zelf kost om te beginnen een paar ton. Wat betekent het recente nieuws voor deze ingezette weg?
Velten: “Naar verhouding gaat er meer geld naar lichte ondersteuning, die bij de gemeenten blijft. Voor de interne organisatie blijft het bovendien belangrijk dat we eerder in gesprek gaan en beter preventief kunnen werken. We moeten dat niet heroverwegen. Dat zou de kop in het zand steken zijn. Nee, we moeten doen wat we moeten doen: aan de voorkant komen, zodat iemand niet bij die zwaardere zorg uitkomt.” (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.