Eerste gedenkpenning voor burgemeester
01-12-2019
160 GESLAGEN MUNTEN LEVEREN RUIM 3.000 EURO OP VOOR RESTAURATIE OUDE KERK

Eerste gedenkpenning voor burgemeester

Na afloop van de viering zondagmorgen in de Oude Kerk kreeg burgemeester Gerard van den Hengel de eerste gedenkpenning overhandigd uit een reeks van 160 exemplaren die dinsdag werden geslagen. De penningen dienen ter bestrijding van de hoge restauratiekosten van het kerkgebouw in Oud Borne en werden bij voorintekening voor 20 euro verkocht. En omdat de gemeente Borne maar liefst 50 penningen voor haar rekening nam, was het aan de burgemeester om het eerste exemplaar uit handen van Gerie van der Endt, rentmeester van de Protestantse Gemeente, in ontvangst te mogen nemen.

 

‘Monumenten zijn het DNA van een gemeente’

Van der Endt ging in zijn toespraak nog eens terug in de tijd waarin hij aangaf dat het idee voor de munt was ontstaan tijdens het project Kunst in de Kerk, ook al bedoeld om extra gelden te genereren. “Het idee van Leo Huyser werd warm ontvangen en verder uitgewerkt”, zo zei hij. “En dat de gemeente er vervolgens 50 exemplaren van bestelde, was fijn. Temeer daar wij uiterst teleurgesteld waren slechts 2.500 euro als bijdrage te mogen ontvangen voor de restauratie. Daarop hebben we alle politieke partijen aangeschreven en met name door de inzet van PvdA/GroenLinks en de VVD, ik noem ze hier toch, werd er alsnog 75.000 euro beschikbaar gesteld voor de monumentenzorg in Borne, waarvan 20.000 euro bestemd is voor de Protestante Gemeente. Daar ben ik blij om. En zo hoort het ook. Monumenten zijn het DNA van de gemeente”, aldus Van der Endt.

 

In zijn dankwoord gaf Van den Hengel aan blij te zijn dit eerste exemplaar te mogen ontvangen. Ik zal het morgen met trots in het gemeentehuis laten zien”, zo zei hij. Ook vertelde hij trots te zijn dat de gemeente Borne in een tijd van schaarste toch de middelen wist te vinden om een stevige financiële bijdrage te leveren. “Deze kerk heeft alle tijden meegemaakt, heeft alles gezien en moet gewoonweg behouden blijven”, zo klonk het.

 

Na afloop verklaarde Van der Endt dat er nog enkele exemplaren van de bijzondere erepenning beschikbaar zijn voor de verkoop. Elke penning is genummerd en bevat onder meer een afbeelding van drie ramen met evenzovele gewelfbogen, terwijl de andere zijde een afbeelding toont van de Oude Kerk. Reserveren kan nog steeds via de website van de Protestantse Gemeente Borne. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024