Jos van den Oever meet van alles
02-12-2019
BEGONNEN MET GELUID, NU OOK FIJNSTOF EN STIKSTOF

Jos van den Oever meet van alles

Jos van den Oever woont in de Kerkedennen, op steenworp afstand van de in 2016 aangelegde Zuidelijke Randweg. Er waren voor de aanleg wel discussies geweest over het verwachte geluidsniveau van de rondweg en over mogelijke geluidswerende maatregelen. “Het viel mij op dat ik sinds de aanleg van de randweg veel meer geluid hoorde van de snelweg. Waarschijnlijk door het weghalen van een groep bomen voor de aanleg van de nieuwe weg. Bovendien was de nieuwe geluidswal uiteindelijk niet zo hoog als beloofd.” Oorspronkelijk was het idee om bomen op de wal te laten groeien, maar dat bleek geen succes. Nu zijn er schapen die het groen op de wal kort houden. Het begon Van den Oever te intrigeren hoe dat nu eigenlijk zat met het geluidsniveau en in hoeverre dit de normen oversteeg.

 

Ingewikkelder dan gedacht

Hij besloot het geluidsniveau eens te gaan meten. “In eerste instantie met een simpele decibelmeter op verschillende plekken in de wijk.” Hij vond de resultaten behoorlijk hoog, maar kwam er ook achter dat meten van geluid eigenlijk veel ingewikkelder was. “Je moet bijvoorbeeld 24 uur per dag meten en de resultaten netjes middelen. Daarnaast mag je niet alle frequenties even zwaar meenemen. Je moet een meetopstelling bouwen om iets zinnigs te kunnen zeggen en dat heb ik gedaan.” Helemaal keurig volgens de normen, anderhalve meter boven de grond, met een bepaalde afstand tot de gevels, enzovoort.

 

Geluidsniveau boven de normen

“Ik meet nu bijna een jaar en de waarden tonen aan dat het achtergrondgeluid veel hoger is dan in het MER-rapport (Milieueffectrapportage) stond.” Normen zijn verschillend voor andere tijdstippen van de dag, maar afgezet in een grafiek komen de gemeten waarden dagelijks boven die normwaarden uit met behoorlijke uitschieters. Het bevestigde zijn idee dat het lawaai erger was dan werd aangenomen bij de aanleg van de Zuidelijke Randweg. “Helaas kun je er niet zoveel mee. Er is geen wet waardoor je er iemand op kan aanspreken. Maatregelen zijn eerder een kwestie van goed bestuur dan dat ze afdwingbaar zijn, volgens mij. Vaak zijn geluidswerende maatregelen een sluitpost in zo’n project. Hier in Borne heeft het blijkbaar geen hoge prioriteit. Misschien wel een waarschuwing voor mensen die ergens wonen waar straks een nieuwe rondweg komt.” Van den Oever wil er verder niet zo’n punt van maken. De overlast die hij ervaart wisselt.

 

Burgermeetpunt voor fijnstof en stikstof

“Ik ga geen politieke actie voeren of zo. Vond het eigenlijk ook gewoon leuk om zo’n testopstelling te bouwen.” Het smaakte naar meer en hij voegde een sensor voor fijnstof toe. Het RIVM publiceert de gemeten fijnstofwaarden op hun Samen Meten website. “De meetresultaten vallen me mee. Er zijn wel pieken, maar over de meeste dagen blijft het gehalte fijnstof in de lucht binnen de normen.”

 

Sinds kort meet Van den Oever in zijn tuin ook stikstof in de lucht. “Eén van de punten in de recente discussie over stikstof was dat er te weinig meetpunten zijn. Het RIVM selecteerde een jaar voor die discussie al een aantal burgermeetpunten en Jos van den Oever is er één van. Eén maal per maand ontvangt hij twee buisjes die hij in zijn tuin ophangt en vervolgens na een maand weer opstuurt naar het RIVM.

 

“Ik vind het leuk om mijn steentje bij te dragen aan het gezond houden van de omgeving. Je verzamelt feiten waar men iets mee kan doen. De techniek is interessant en je kunt er een hele hobby van maken.” Wordt hij er niet zelf een beetje ongerust van? “Stel je analyseert iedere dag je bloed, dan kun je er hypochonder van worden ja. En inderdaad maakte ik mij in het begin meer zorgen, maar uiteindelijk weet je meer. Als er bijvoorbeeld straks windmolens komen aan de andere kant van de snelweg, dan weet ik dat je die niet gaat horen over het snelweggeluid heen. Daar maak ik mij dus geen zorgen over. Je kunt natuurlijk wel iets vinden van allerlei andere aspecten van de windmolens, maar dat geluid gaat niet opvallen.” (AJ)

 

De meetresultaten en informatie over de metingen zijn te vinden via de website van Van den Oever.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Bartjens — 04 dec 2019
Ik ben allergisch voor houtkachel uitstoot. Het ruikt wel lekker vind ik, dus ben geen anti. In voor en naseizoen wordt er veel gekacheld. Ook zie ik de mist buiten en ruik ik ze sterker, veel sterker dan anders. Het wordt tijd dat er filters op de schoorstenen komen. Actie?
Roel Martens — 03 dec 2019
De ongemakkelijke vriend refereert de pieken aan een puntbron (Schoorsteen?) wel dan stikt het blijkbaar in Borne van de schoorstenen, want op dit moment is er in de v. Bönninghausenstraat een piek van 350 mu gram/M3.De vraag is dan "waar komt dát dan weg"
ongemakkelijke vriend — 03 dec 2019
@Paul Cohn: mij is bekend hoe vochtigheid een fijnstofmeting kan beinvloeden, toch bedankt voor de link. Echter, een enorm abrupte stijging, een paar uur later gevolgd door het omgekeerde, terwijl de zon al even onder is, is door weersomstandigheden haast onmogelijk. Dit is haast zeker een puntbron vlakbij.
Jos — 02 dec 2019
Zoals RIVM adviseert, corrigeer ik de fijnstofmeting niet zelf. Ik publiceer de onbewerkte meting.
Jan Tenhage — 02 dec 2019
Ik ben het wat geluidsoverlast volledig met Jos van den Oever eens. Sinds dat de Zuidelijke Randweg is aangelegd en bomen zijn verwijderd en een geluid wal is gekomen is het 's nachts net of de auto's door de slaapkamer racen en wij worden daar wakker van en moeten de ramen sluiten en dan nog hoorbaar. Wij wonen aan de Wingerdstraat 18. Ik heb dit ook kenbaar gemaakt bij SBS6, want die zijn ook met een programma bezig over geluidsoverlast .
Paul Cohn — 02 dec 2019
ook een ongemakkelijke vrienden moet je helpen: www.samenmetenaanluchtkwaliteit.nl/nieuws/invloed-van-vocht-op-fijnstofsensoren-wat-kun-je-eraan-doen
Paul Cohn — 02 dec 2019
vergelijkt u zelf deze continue MEETwaarden met de opgave van Gemeente Borne op blz. 20 in http://ruimtelijkeplannen.borne.nl/NL.IMRO.0147.BpZRhz003-ow01/b_NL.IMRO.0147.BpZRhz003-ow01_tb1.pdf (Uit de berekeningen volgt dat ter plaatse van geen enkele geluidgevoelige bestemming er ten gevolge van De Kluft een geluidbelasting hoger dan 48 dB berekend wordt. Er is daarom geen sprake van reconstructie en onderzoek naar maatregelen vanwege De Kluft is niet nodig)
Een bos omhakken? Een kronkelende 2-baans 60 km/u weg vervangen door een 7-baans autoweg met haakse bocht en vijf stoplichten? Geen reconstructie? Puur agrarische misleiding! (boerenbedrog)
De provincie doet een luide bombardon in het zakje met GEMIDDELD 55-65 dB(A) in
https://geo.overijssel.nl/viewer/app/master/v1
De “Atlas Leefomgeving, situatie Rijkswegen 2016” meldt zelfs gemiddeld 55-60 dB

Blijf meten Jos: het RIVM rapporteert je op https://samenmeten.rivm.nl/dataportaal
Wat men meten kan, dat bestaat ook (Max Planck)
ongemakkelijke vriend — 02 dec 2019
De pieken in de fijnstofconcentratie zijn slechts gedeeltelijk aan verkeer ('streepbron') toe te schrijven. Vooral 's avonds na de avondspits zijn er af en toe enorme pieken te zien. Dit relateren aan de windrichting kan een aanwijzing zijn voor een (punt?)bron. Bij zulke hoge concentraties is het hoogstwaarschijnlijk een schoorsteen binnen een paar honderd meter.
Ron Hartman — 02 dec 2019
Hulde Jos! Nu maar hopen dat de Gemeente ook naar de Burgermeetpunten bij het RIVM kijkt, ipv theoretische berekeningen te (laten) maken zonder die te matchen jouw meten=weten.

Zondag koeiendans bij Bonthuis

Het begint nu toch zo zoetjesaan lente te worden, mensen trekken er op uit met de wandelschoenen...
16-04-2021

‘Hier woon je toch nog niet?’

Ruim 18 jaar bleef het pand leeg en zes lange jaren stond het zelfs te koop, het voormalige...
15-04-2021

Zeldzame grote vos gesignaleerd

Een lange rij eiken aan de Stroom-Eschlaan, versierd met een zo overbekend waarschuwingslint...
14-04-2021

Vaccinfeestje bij Fleminghof

Dinsdagmiddag om 14.00 uur ging de deur bij huisartsenpraktijk Fleminghof aan de Stationsstraat...
13-04-2021

Zwembad nog tot zeker woensdag gesloten

Maandag en dinsdag kunnen er nog geen zwemlessen gegeven worden in het zwembad. Men hoopt...
12-04-2021

Politieke vragen over viskraam Toren

Het na 37 jaar verdwijnen van vishandel Toren uit het straatbeeld van Zenderen roept vragen op...
11-04-2021