Energie van Borne

Energiebespaarbox voor nieuwe huizenbezitters!

 

4 september 2020 - Een feestelijke tijd voor Manon Bruggeman. Ze kreeg eerder de sleutel van haar droomhuis én nu ontvangt ze ook nog een cadeautje van de gemeente Borne: een energiebespaarbox. Zo bespaart ze gemakkelijker energie in haar nieuwe woning. Niet alleen Manon, maar alle nieuwe huizenbezitters in de gemeente Borne kunnen zo’n energiebespaarbox aanvragen bij hun makelaar.

 

Direct energiebesparen
Makelaars geven de komende tijd energiebespaarboxen cadeau aan nieuwe woningeigenaren binnen de gemeente. De box is gevuld met nuttige items die het leuk maken om energie te besparen. In het pakket zit bijvoorbeeld een douchetimer en een energiemeter. Ook zit er een handige usb-stekkerdoos in, volop energiebespaartips en informatie over financiële regelingen om de woning verder te verduurzamen. Wie net een woning gekocht heeft, kan dus bij de makelaar terecht voor de gratis box!

 

‘Blij mee’
Manon: “Erg handig. Dit is een oud huis, gebouwd in de jaren ‘20 en volgens de buren kan het in de winter tochtig zijn. Ik wil graag mijn woning toekomstbestendig maken, maar ik wist niet goed waar ik moest beginnen. Ik ben erg blij met de enegiebespaarbox, fijn dat de gemeente Borne met me meedenkt!”

 

Energie voor Borne
Samen met bedrijven, Borne Energie, het energieloket en veel andere partners wil de gemeente Borne haar inwoners helpen van het besparen van energie. Want hoe minder energie we verbruiken, hoe minder we nodig hebben. Daarnaast moet Borne in 2030 49 procent van haar energie duurzaam opwekken. Om in 2050 volledig van duurzame energie gebruik te maken. “Dit doen we samen met alle inwoners, bedrijven en andere partijen”, aldus Marcel Wielinga, programmamanager Energie van Borne.

 

Bekijk de video waarin Manon de bespaarbox uitpakt op: https://youtu.be/kdwrFpBFWWA

 

Energiebespaarvlog 3: Bram Entrop

 

Bram is op zoek gegaan naar de oorzaken van de kou in zijn woning en zegt toedeledoki tegen de tocht en kieren! Ook neemt hij ons mee naar de meterkast en laat zien hoe sluipverbruik kan worden opgespoord. (Zie video onderaan op deze pagina)

 

Wat heb jij al gedaan aan energiebesparing in je woning? De gemeente Borne is nog op zoek naar mensen die wat willen vertellen over hun zoektocht naar een duurzame en groene woning. Lijkt het je leuk om zelf hierover te vloggen, lever het aan via duurzaam@borne.nl Weet je niet zo goed waar je moet beginnen, of heb je hulp nodig? Neem dan contact op met bartdegroenemotor@gmail.com , 06 425 425 95.

 

Subsidiecampagne 'Poen voor Groen' van start in Borne

Geld-Terug-Actie als extra stimulans voor aanschaf van energiebesparende producten.

 

27 augustus 2020 - Op 1 september aanstaande start in de gemeente Borne de actie ‘Poen voor Groen’. Deze actie wordt door de Stichting Duurzaam Thuis Twente georganiseerd namens zes Twentse gemeenten. Doel van de actie is om huiseigenaren te stimuleren hun woning energiezuiniger te maken met kleine duurzame maatregelen.

Poen voor Groen is opgezet in het kader van de landelijke Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Concreet houdt de actie in dat een inwoner van Borne tot € 50,- geld terug kan krijgen als subsidie voor de aanschaf van energiebesparende artikelen bij een deelnemende winkelier.

Subsidie voor aanschaf kleine duurzame maatregelen
Inwoners van Borne die energiebesparende materialen zoals ledlampen, tochtstrippen, radiatorfolie of andere duurzame producten aanschaffen, worden hiervoor beloond. Zij ontvangen tot 50 euro als subsidie terug als ze meedoen met de actie.

Meedoen is heel simpel...

Meld je aan op de actiewebsite PoenvoorGroen.nl

Koop een energiebesparend product bij een deelnemende winkel

Dien de kassabon in op de actiesite

Ontvang na goedkeuring het aankoopbedrag (max. 50 euro) terug op je bankrekening


Start campagne met lancering actiewebsite PoenvoorGroen.nl
De campagne gaat op 1 september van start met de opening van de actiewebsite PoenvoorGroen.nl. Inwoners van Borne kunnen tot 31 maart 2021 deelnemen maar OP=OP. Zodra het subsidiepotje van de gemeente leeg is, stopt de actie.

Op de actiewebsite is meer informatie te vinden. Ook staan hier de actievoorwaarden, de lijst met voor subsidie in aanmerking komende producten en de deelnemende partijen vermeld.

 

Ellen Bos uit Borne gaat voor duurzaam

 

In Borne wordt energie gewonnen, toegepast en gebruikt. Energie (en warmte als toepassing van energie) wordt geproduceerd uit fossiele en/of hernieuwbare bronnen. Diverse inwoners van Borne bereiden zich voor op zo kostenneutraal mogelijk te wonen. De een denkt erover na, de ander heeft zijn huis al volledig zelfvoorzienend aangepast. En alle stadia daartussen.

 

Wij vragen deze Bornenaren naar hun overwegingen, ervaringen en resultaten. In de tweede video over het opwekken en besparen van energie, onderaan op deze pagina, laat Ellen Bos uit Borne zien dat ook kleine stapjes een groot verschil kunnen maken op de weg naar een duurzame levenswijze.

 

Nu tijdelijk extra subsidie op isoleren woning

Dit is hét moment om je muren te laten isoleren of isolatie aan te laten brengen aan je dak of vloer!

 

23 juni 2020 - Vanaf 1 juni is er extra geld beschikbaar om de eigen woning te isoleren. Dit gebeurt via de bestaande regeling Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). In plaats van 20 procent van de kosten kun je van 1 juni tot en 31 december 2020 tot wel 30 procent van de kosten vergoed krijgen.

 

"Om particuliere woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE's) tegemoet te komen in deze onzekere tijden besloot minister Ollongren van Binnenlandse Zaken de subsidiebedragen tijdelijk te verhogen", aldus het nieuwsbericht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

 

Voorwaarde voor de SEEH-subsidie is wel dat je twee of meer isolatiemaatregelen laat uitvoeren door een deskundig bedrijf. Je laat bijvoorbeeld je vloer en spouwmuur isoleren. De geschatte terugverdientijd wordt met deze extra subsidie verlaagd tot ongeveer drie jaar. Ook als je al eerder een isolatiemaatregel hebt genomen, tussen 15 augustus 2019 en nu, kan deze regeling voordelig zijn. Dan geldt voor beide maatregelen, de eerdere en de nieuwe genomen maatregel, het hogere subsidiebedrag. Voor de uitgebreide voorwaarden en het aanvragen van de SEEH-subsidie kun je terecht op de website van rvo.nl.

 

Belangrijk aandachtspunt is wel dat je eerst de maatregelen moet laten uitvoeren én betalen voordat de subsidie wordt aangevraagd. Als je hiervoor niet direct het geld hebt is er de Energiebespaarlening met een zeer gunstig rentetarief. Voor mensen die de woning nog verder willen verduurzamen of zelfs ‘nul op de meter’ willen is er ook het Zeer Energiezuinig Pakket (ZEP). Check de voorwaarden voor de ZEP-subsidie op rvo.nl.

 

Heb je nog vragen over deze regeling? Stuur dan een mail naar Stichting Borne Energie via borneenergie@gmail.com.

 

René Spoor uit Zenderen woont energieneutraal

 

In Borne wordt energie gewonnen, toegepast en gebruikt. Energie (en warmte als toepassing van energie) wordt geproduceerd uit fossiele en/of hernieuwbare bronnen. Diverse inwoners van Borne bereiden zich voor op zo kostenneutraal mogelijk te wonen. De een denkt erover na, de ander heeft zijn huis al volledig zelfvoorzienend aangepast. En alle stadia daartussen.

 

Wij vragen deze Bornenaren naar hun overwegingen, ervaringen en resultaten. De eerste in een (hopelijk lange) serie is René Spoor uit Zenderen. Hij doet zijn verhaal in een vlog die onderaan deze pagina is te zien. En mocht u interesse hebben om óók uw ervaringen te delen, neem dan contact op met Bart Schooneman: bartdegroenemotor@gmail.com.

 

Gezocht: energiebespaarders!

 

Druk met het verduurzamen en energieneutraal maken van uw woning? Dan horen we graag van u!

In het kader van energie besparen gaan veel mensen namelijk al zelf aan de slag. Sommigen beginnen net met nadenken over mogelijkheden en anderen hebben hun woning al volledig aangepast. Omdat iedereen te maken heeft met dezelfde vragen en keuzes, laten we graag ‘ervaringsdeskundigen’ aan het woord. Waar moeten mensen bijvoorbeeld rekening mee houden? Welke tips geeft u mee? Et cetera...

 

Dus bespaart u al energie? Stuur dan een mail naar duurzaam@borne.nl. Misschien lezen we uw ervaring dan binnenkort op dit platform en/of op de pagina Meedoen in Borne in de Week van Borne.

 

Energie van Borne
Borne klimaatneutraal in 2050. Een opdracht van de Rijksoverheid. Maar ook een uitdaging die we als gemeente en gemeenschap van Borne zelf serieus moeten nemen. Om Borne, Hertme en Zenderen klimaatneutraal te maken, werkt de gemeente Borne aan een energievisie, opgesteld met de samenleving. De energievisie kent drie belangrijke bouwstenen; de pijlers van de energievisie: Energie besparen, Duurzaam opwekken en Warmtetransitie (verwarmen zonder aardgas). Op dit platform worden informatie en ontwikkelingen hierover gedeeld.

 

Besparen

 

Wat kun je zelf bijdragen? Op deze pagina is informatie te vinden over hoe we met z’n allen minder (fossiele) energie kunnen gebruiken. Goed voor het klimaat en de portemonnee.

 

In 2030 moet de uitstoot van CO2 (broeikasgas)met 49 procent zijn teruggebracht ten opzichte van 1990. Dit is opgenomen in het Klimaatakkoord. Hoe kun je hier als inwoner aan bijdragen?

 

Dit kan in de verbetering van de isolatie zitten (dak, vloer, muren), in het aanbrengen van dubbel glas en tochtstrippen, het (beter) inregelen van je CV, het gebruiken van LED verlichting en/of het gebruik van energiezuinige apparatuur. Misschien heb je zelfs een geschikt dak om zonnepanelen te plaatsen en zo een groot deel van jouw stroomverbruik zelf op te wekken.

 

Dat kan ook door de auto eens wat vaker te laten staan. En de fiets of het openbaar vervoer te pakken. Of samen met je collega’s te reizen.

 

Als je ondernemer bent kan dat door eens kritisch te kijken hoeveel energie er in jouw werk- of productieprocessen gaat zitten. En of dat misschien efficiënter kan. Of misschien heb je wel een restproduct dat voor het bedrijf bij jou in de buurt weer een grondstof is. Dan hoeft die dat al niet meer te maken.

 

Hulp bij verduurzamen
Inwoners van Borne die hun huis willen verduurzamen, kunnen gebruikmaken van de gratis wooncoaches van Duurzaam Thuis Twente via https://www.duurzaamthuistwente.nl/borne/. Naast informatie over wat een wooncoach voor jou kan betekenen, vind je hier meer informatie over subsidies, duurzame maatregelen en een overzicht van uitvoerende bedrijven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LinksPrikbord

Ik begrijp dat meedenken nog steeds zoals in de vorige eew gebruikelijk, een zaaltje heeft gehuurd op 11 februari. Ik hoor te slecht in zo'n setting en met scoot vanwege een goeie zit manifesteer ik dat, ipv mijn kennis. Wel heb ik al veel suggesties gedaan op BB. Wellicht verzamelen hier en modereren en... Lees meer

24 jan 2020 om 17:15 | reacties (1)

JANUARI 2020 Met een extern (onafhankelijk) adviesbureau worden eerst kansrijke gebieden voor zon- en windenergie in kaart gebracht op basis van feitelijke informatie. www.borneboeit.nl/82283/energie-van-borne/opwekken NOVEMBER 2017 Inzichtelijk maken wat de energiebehoefte van de gemeente is en hoe je toe... Lees meer

08 jan 2020 om 14:19 | reacties (1)