Energie van Borne

Nog ruim €185.000,- beschikbaar voor inwoners Borne

 

20 november 2020 - Sinds de start van Poen voor Groen hebben meer dan 250 woningeigenaren in de gemeente €50,- teruggekregen. Dat gebeurde na de aanschaf van energiebesparende producten en het uploaden van de kassabon op poenvoorgroen.nl. Borne organiseert de campagne, samen met zes andere Twentse gemeenten, met geld uit de landelijke Regeling Reductie Energieverbruik (RRE). Zo stimuleert de gemeente inwoners eenvoudige energiebesparende maatregelen te nemen in en om hun woning. Er zit nog ruim €185.000,- in de pot: dat betekent dat nog zo’n 3.700 inwoners van de actie kunnen profiteren.

 

De resultaten zijn boven verwachting, zeker omdat de actie eigenlijk nog maar net begonnen is. Een belangrijk aandeel in het succes van Poen voor Groen vormen de plaatselijke winkeliers. Zij zorgen dat mensen dichtbij huis de benodigde producten kunnen kopen en geven eventueel advies over de meest geschikte oplossing. Bijkomend voordeel is dat de winkeliers meeprofiteren van de subsidie die de gemeenten krijgt. In Borne doen Electro-Sounds, Plentyparts, Weghorst installatiebedrijf en Praxis mee.

 

Wethouder Kotteman op de fiets

Michel Kotteman, wethouder duurzaamheid van de gemeente Borne, is speciaal naar Electro-Sounds gefietst voor energiebesparende lampen. ‘Een lamp in mijn woonkamer was kapot, dus ik ben op de fiets gestapt naar de winkel. Ik heb meteen meer lampen meegenomen. De kassabon heb ik meegenomen en geüpload op poenvoorgroen.nl. Dat scheelt me direct geld en ik bespaar energie!’.

 

Doe ook mee!

De actie loopt tot 31 maart, tenzij het beschikbare subsidiegeld eerder is uitgekeerd. Op www.poenvoorgroen.nl is meer informatie te vinden. Hier staan ook de actievoorwaarden, de in aanmerking komende producten en de deelnemende bedrijven. Dus meld u aan op poenvoorgroen.nl, koop een energiebesparend product bij een deelnemende winkel, dien de kassabon in op de site en krijg na goedkeuring het aankoopbedrag tot maximaal 50 euro terug op uw bankrekening!

 

Doe mee aan de online Nationale Duurzame Huizenroute

 

29 oktober 2020 - Vanaf 7 november is ook in Borne de Nationale Duurzame Huizenroute, dit jaar online. En dat is een groot voordeel, want zo kun je overal binnenkijken hoe andere huiseigenaren hun woning verduurzaamd hebben. De gemeente Borne zoekt huiseigenaren die hun ervaringen willen delen.

 

Doe ook mee
De gemeente Borne is op zoek naar huiseigenaren die in een duurzaam huis wonen en hun ervaring willen delen met anderen. Deze verhalen zijn ontzettend inspirerend voor inwoners en helpen hen op weg bij energiezuinig wonen. Een aantal woningeigenaren doet al mee, jij ook?

 

Aanmelden voor de Duurzame Huizen Route
Huiseigenaren kunnen hun woning aanmelden via www.duurzamehuizenroute.nl en hun ervaringen delen, hun aanpak omschrijven en vertellen over het resultaat. Alle kennis en ervaringen op het gebied van duurzaam wonen zijn welkom: van het aanbrengen van radiatorfolie, de opbrengst van zonnepanelen tot het (ver)bouwen van een energiezuinig huis. Ook het bespreken van de voorbereidingen en toekomstplannen helpt mensen bij het zetten van de eerste stappen.

 

Volg ons op Facebook & instagram
Volg je @energievanborne al op Facebook en Instagram? Dan blijf je op de hoogte van alle nieuws, tips en energiebespaaracties.

 

Vertel je verhaal

 

29 oktober 2020 - Steeds meer verenigingen, bedrijven en inwoners sluiten zich aan bij Energie van Borne: de plek waar je alle informatie vindt over energiebesparing, aardgasvrij en opwekken van duurzame energie. Iedereen kan meedoen met Energie van Borne.

 

Vertel je verhaal!
Hoe bespaar jij energie? Heb jij al stappen gezet om je huis te verduurzamen en dus energie te besparen? Deel dan je verhaal met andere inwoners van Borne. Je verhaal delen we dan op energievanborne.nl. Met een leuke foto natuurlijk!

 

Hoe doe je mee?
Wil je je verhaal vertellen en andere inwoners helpen energie te besparen? Neem dan contact met ons op via info@energievanborne.nl. We maken dan een afspraak voor een telefonisch interview.

 

Volg ons op Facebook & instagram
Volg je @energievanborne al op Facebook en Instagram? Dan blijf je op de hoogte van alle nieuws, tips en energiebespaaracties.

 

Eerste hulp op TV om energiekosten te besparen

 

5 oktober 2020 - Programmamaker Gwen Jansen schiet samen met haar expert team en de Consumentenbond, Milieu Centraal en TonZon, de komende maanden mensen te hulp die thuis veel meer energie verbruiken dan nodig is. Via het tv-programma Green Make Over geven zij praktische, energieslimme tips en tools aan diverse huishoudens en twee basisscholen om zo uit hun energiefuik te komen en hun klimaatstress te verminderen. Het woon- en lifestyleprogramma is vanaf 18 oktober elke zondag te zien om 16 uur op SBS6. En Borne doet ook mee!

 

Inwoners helpen met energiebesparing

“Veel mensen willen heel graag thuis energie en dus geld besparen, maar weten vaak niet hoe. Ze zijn door het coronavirus veel meer thuis en verbruiken daardoor meer energie. Of in periodes van extreme hitte, krijgen ze het maar niet koel thuis. De eerste reflex is dan om geld uit te geven aan een airco waardoor hun energieverbruik helemaal stijgt. Ik merk dat er nog veel onbekend is als het gaat om energiezuinigere oplossingen om je huis te verkoelen. Eerste hulp is voor deze mensen hard nodig. Welke financiële hulp gemeentes aan inwoners bieden om thuis energie te besparen, weten ook veel mensen nog niet. Eeuwig zonde. Ik zie het als mijn missie om deze mensen te helpen. Beter voor de portemonnee, wooncomfort, gezondheid en ook nog eens beter om de negatieve gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan,” aldus Gwen Jansen.

 

'Groene, energiebesparende' make over

Als kijker zie je in het vrolijke, laagdrempelige tv-programma hoe je via diverse praktische, energieslimme en klimaatvriendelijke tips en tools thuis je energieverbruik fors kan verlagen. Belangrijk is dat je tegelijktijdig wel lekker, comfortabel en stijlvol kan blijven wonen ondanks de klimaatverandering. Je kunt elke week gratis tips over energiebesparing krijgen via WhatsApp. Stuur daarvoor het woord ‘AANMELDEN’ naar het officiële Green Make Over nummer: +31 614 7316 95.

 

Green Make Over Check in Borne: 19 december

Tijdens de uitzendperiode (18 oktober tot en met 6 januari) van het tv-programma zijn er, indien de RIVM-richtlijnen het toelaten, op zaterdagen van 10 uur -16 uur regionale Green Make Over checks door het hele land. Ook in het centrum van Borne en wel op 19 december aanstaande. Het Green Make Over team deelt dan in samenwerking met de gemeente praktische tips en tools uit bij lokale bouwmarkten en winkelcentra. De Consumentenbond voert een autobandenspanningscheck uit. Een band op goede spanning bespaart al gauw jaarlijks €60,- aan brandstofverbruik en zorgt ook voor een langere levensduur van de band en meer veiligheid!

 

Acties voor inwoners

In dit seizoen is er in het programma ook ruim aandacht voor de ondersteuning die gemeenten bieden aan hun inwoners op dit vlak. Door het Ministerie is 98 miljoen euro aan gelden verstrekt aan 220 gemeentes in het kader van de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Met dit geld, gemiddeld 90 euro per woning, moeten zij hun inwoners helpen om kleine energiebesparende maatregelen te nemen. Borne doet hier ook aan mee in de vorm van Poen voor Groen en andere interessante acties. Volg Energie van Borne op Facebook om op de hoogte te blijven van de Bornse acties!

 

Zonnepanelen voor de Bornsche Maten

 

21 september 2020 - In De Veste werd vorige week dinsdag een prachtige, zonnige, nazomerdag afgesloten met een mooie aanbieding voor de bewoners: Anzon uit Hengelo zorgt voor een scherpe korting voor zonnepanelen. Deze aanbieder gaf eerder ook in Wensink Zuid een aantrekkelijke (collectiviteits)korting.

Scherpe aanbieding door Anzon

 

Het succesverhaal van de aanpak in Wensink Zuid krijgt dus nu in de Bornsche Maten een mooi vervolg. Duurzaamheidsspecialist Rinne Oost was gastheer tijdens de informatieavond, samen met inkoper Dave Poort en initiatiefneemster Esther Tijhuis vormen zij het team dat deze actie voor de wijk heeft geregeld. Meerdere installateurs van zonnestroominstallaties kregen van hen de kans om een collectiviteitskorting voor de Bornsche Maten neer te leggen. Er werd een prijs gevraagd voor drie scenario's, gebaseerd op een 'normaal' hellend dak, met 8, 12 of 16 zonnepanelen. Er is uiteindelijk voor Anzon uit Hengelo gekozen: ze geven iedere bewoner van de Bornsche Maten 10% korting, ongeacht het aantal collectieve deelnemers. Een zeer scherpe aanbieding die terug te vinden is via https://www.zonnecollectief-bornschematen.nl/

 

Bekende partij
Anzon was ook de aanbieder die eerder in Wensink-Zuid het voordeel kreeg, maar het team verzekerde de aanwezigen dat het proces in de Bornsche Maten helemaal opnieuw is uitgevoerd. Het team is voor de keuze van Anzon niet over een nacht ijs gegaan. Ze hebben zelfs een enquête verspreid onder de deelnemers van het zonnecollectief Wensink-Zuid of Anzon de verwachtingen daar heeft waargemaakt.

 

Geïnteresseerden kunnen donderdag, 25 september, wederom de presentatie bijwonen vanaf 19:30 in De Veste of direct intekenen via https://www.zonnecollectief-bornschematen.nl/

 

Energiebespaarbox voor nieuwe huizenbezitters!

 

4 september 2020 - Een feestelijke tijd voor Manon Bruggeman. Ze kreeg eerder de sleutel van haar droomhuis én nu ontvangt ze ook nog een cadeautje van de gemeente Borne: een energiebespaarbox. Zo bespaart ze gemakkelijker energie in haar nieuwe woning. Niet alleen Manon, maar alle nieuwe huizenbezitters in de gemeente Borne kunnen zo’n energiebespaarbox aanvragen bij hun makelaar.

 

Direct energiebesparen
Makelaars geven de komende tijd energiebespaarboxen cadeau aan nieuwe woningeigenaren binnen de gemeente. De box is gevuld met nuttige items die het leuk maken om energie te besparen. In het pakket zit bijvoorbeeld een douchetimer en een energiemeter. Ook zit er een handige usb-stekkerdoos in, volop energiebespaartips en informatie over financiële regelingen om de woning verder te verduurzamen. Wie net een woning gekocht heeft, kan dus bij de makelaar terecht voor de gratis box!

 

‘Blij mee’
Manon: “Erg handig. Dit is een oud huis, gebouwd in de jaren ‘20 en volgens de buren kan het in de winter tochtig zijn. Ik wil graag mijn woning toekomstbestendig maken, maar ik wist niet goed waar ik moest beginnen. Ik ben erg blij met de enegiebespaarbox, fijn dat de gemeente Borne met me meedenkt!”

 

Energie voor Borne
Samen met bedrijven, Borne Energie, het energieloket en veel andere partners wil de gemeente Borne haar inwoners helpen van het besparen van energie. Want hoe minder energie we verbruiken, hoe minder we nodig hebben. Daarnaast moet Borne in 2030 49 procent van haar energie duurzaam opwekken. Om in 2050 volledig van duurzame energie gebruik te maken. “Dit doen we samen met alle inwoners, bedrijven en andere partijen”, aldus Marcel Wielinga, programmamanager Energie van Borne.

 

Bekijk de video waarin Manon de bespaarbox uitpakt op: https://youtu.be/kdwrFpBFWWA

 

Energiebespaarvlog 3: Bram Entrop

 

Bram is op zoek gegaan naar de oorzaken van de kou in zijn woning en zegt toedeledoki tegen de tocht en kieren! Ook neemt hij ons mee naar de meterkast en laat zien hoe sluipverbruik kan worden opgespoord. (Zie video onderaan op deze pagina)

 

Wat heb jij al gedaan aan energiebesparing in je woning? De gemeente Borne is nog op zoek naar mensen die wat willen vertellen over hun zoektocht naar een duurzame en groene woning. Lijkt het je leuk om zelf hierover te vloggen, lever het aan via duurzaam@borne.nl Weet je niet zo goed waar je moet beginnen, of heb je hulp nodig? Neem dan contact op met bartdegroenemotor@gmail.com , 06 425 425 95.

 

Subsidiecampagne 'Poen voor Groen' van start in Borne

Geld-Terug-Actie als extra stimulans voor aanschaf van energiebesparende producten.

 

27 augustus 2020 - Op 1 september aanstaande start in de gemeente Borne de actie ‘Poen voor Groen’. Deze actie wordt door de Stichting Duurzaam Thuis Twente georganiseerd namens zes Twentse gemeenten. Doel van de actie is om huiseigenaren te stimuleren hun woning energiezuiniger te maken met kleine duurzame maatregelen.

Poen voor Groen is opgezet in het kader van de landelijke Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Concreet houdt de actie in dat een inwoner van Borne tot € 50,- geld terug kan krijgen als subsidie voor de aanschaf van energiebesparende artikelen bij een deelnemende winkelier.

Subsidie voor aanschaf kleine duurzame maatregelen
Inwoners van Borne die energiebesparende materialen zoals ledlampen, tochtstrippen, radiatorfolie of andere duurzame producten aanschaffen, worden hiervoor beloond. Zij ontvangen tot 50 euro als subsidie terug als ze meedoen met de actie.

Meedoen is heel simpel...

Meld je aan op de actiewebsite PoenvoorGroen.nl

Koop een energiebesparend product bij een deelnemende winkel

Dien de kassabon in op de actiesite

Ontvang na goedkeuring het aankoopbedrag (max. 50 euro) terug op je bankrekening


Start campagne met lancering actiewebsite PoenvoorGroen.nl
De campagne gaat op 1 september van start met de opening van de actiewebsite PoenvoorGroen.nl. Inwoners van Borne kunnen tot 31 maart 2021 deelnemen maar OP=OP. Zodra het subsidiepotje van de gemeente leeg is, stopt de actie.

Op de actiewebsite is meer informatie te vinden. Ook staan hier de actievoorwaarden, de lijst met voor subsidie in aanmerking komende producten en de deelnemende partijen vermeld.

 

Ellen Bos uit Borne gaat voor duurzaam

 

In Borne wordt energie gewonnen, toegepast en gebruikt. Energie (en warmte als toepassing van energie) wordt geproduceerd uit fossiele en/of hernieuwbare bronnen. Diverse inwoners van Borne bereiden zich voor op zo kostenneutraal mogelijk te wonen. De een denkt erover na, de ander heeft zijn huis al volledig zelfvoorzienend aangepast. En alle stadia daartussen.

 

Wij vragen deze Bornenaren naar hun overwegingen, ervaringen en resultaten. In de tweede video over het opwekken en besparen van energie, onderaan op deze pagina, laat Ellen Bos uit Borne zien dat ook kleine stapjes een groot verschil kunnen maken op de weg naar een duurzame levenswijze.

 

Nu tijdelijk extra subsidie op isoleren woning

Dit is hét moment om je muren te laten isoleren of isolatie aan te laten brengen aan je dak of vloer!

 

23 juni 2020 - Vanaf 1 juni is er extra geld beschikbaar om de eigen woning te isoleren. Dit gebeurt via de bestaande regeling Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). In plaats van 20 procent van de kosten kun je van 1 juni tot en 31 december 2020 tot wel 30 procent van de kosten vergoed krijgen.

 

"Om particuliere woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE's) tegemoet te komen in deze onzekere tijden besloot minister Ollongren van Binnenlandse Zaken de subsidiebedragen tijdelijk te verhogen", aldus het nieuwsbericht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

 

Voorwaarde voor de SEEH-subsidie is wel dat je twee of meer isolatiemaatregelen laat uitvoeren door een deskundig bedrijf. Je laat bijvoorbeeld je vloer en spouwmuur isoleren. De geschatte terugverdientijd wordt met deze extra subsidie verlaagd tot ongeveer drie jaar. Ook als je al eerder een isolatiemaatregel hebt genomen, tussen 15 augustus 2019 en nu, kan deze regeling voordelig zijn. Dan geldt voor beide maatregelen, de eerdere en de nieuwe genomen maatregel, het hogere subsidiebedrag. Voor de uitgebreide voorwaarden en het aanvragen van de SEEH-subsidie kun je terecht op de website van rvo.nl.

 

Belangrijk aandachtspunt is wel dat je eerst de maatregelen moet laten uitvoeren én betalen voordat de subsidie wordt aangevraagd. Als je hiervoor niet direct het geld hebt is er de Energiebespaarlening met een zeer gunstig rentetarief. Voor mensen die de woning nog verder willen verduurzamen of zelfs ‘nul op de meter’ willen is er ook het Zeer Energiezuinig Pakket (ZEP). Check de voorwaarden voor de ZEP-subsidie op rvo.nl.

 

Heb je nog vragen over deze regeling? Stuur dan een mail naar Stichting Borne Energie via borneenergie@gmail.com.

 

René Spoor uit Zenderen woont energieneutraal

 

In Borne wordt energie gewonnen, toegepast en gebruikt. Energie (en warmte als toepassing van energie) wordt geproduceerd uit fossiele en/of hernieuwbare bronnen. Diverse inwoners van Borne bereiden zich voor op zo kostenneutraal mogelijk te wonen. De een denkt erover na, de ander heeft zijn huis al volledig zelfvoorzienend aangepast. En alle stadia daartussen.

 

Wij vragen deze Bornenaren naar hun overwegingen, ervaringen en resultaten. De eerste in een (hopelijk lange) serie is René Spoor uit Zenderen. Hij doet zijn verhaal in een vlog die onderaan deze pagina is te zien. En mocht u interesse hebben om óók uw ervaringen te delen, neem dan contact op met Bart Schooneman: bartdegroenemotor@gmail.com.

 

Gezocht: energiebespaarders!

 

Druk met het verduurzamen en energieneutraal maken van uw woning? Dan horen we graag van u!

In het kader van energie besparen gaan veel mensen namelijk al zelf aan de slag. Sommigen beginnen net met nadenken over mogelijkheden en anderen hebben hun woning al volledig aangepast. Omdat iedereen te maken heeft met dezelfde vragen en keuzes, laten we graag ‘ervaringsdeskundigen’ aan het woord. Waar moeten mensen bijvoorbeeld rekening mee houden? Welke tips geeft u mee? Et cetera...

 

Dus bespaart u al energie? Stuur dan een mail naar duurzaam@borne.nl. Misschien lezen we uw ervaring dan binnenkort op dit platform en/of op de pagina Meedoen in Borne in de Week van Borne.

 

Energie van Borne
Borne klimaatneutraal in 2050. Een opdracht van de Rijksoverheid. Maar ook een uitdaging die we als gemeente en gemeenschap van Borne zelf serieus moeten nemen. Om Borne, Hertme en Zenderen klimaatneutraal te maken, werkt de gemeente Borne aan een energievisie, opgesteld met de samenleving. De energievisie kent drie belangrijke bouwstenen; de pijlers van de energievisie: Energie besparen, Duurzaam opwekken en Warmtetransitie (verwarmen zonder aardgas). Op dit platform worden informatie en ontwikkelingen hierover gedeeld.

 

Besparen

 

Wat kun je zelf bijdragen? Op deze pagina is informatie te vinden over hoe we met z’n allen minder (fossiele) energie kunnen gebruiken. Goed voor het klimaat en de portemonnee.

 

In 2030 moet de uitstoot van CO2 (broeikasgas)met 49 procent zijn teruggebracht ten opzichte van 1990. Dit is opgenomen in het Klimaatakkoord. Hoe kun je hier als inwoner aan bijdragen?

 

Dit kan in de verbetering van de isolatie zitten (dak, vloer, muren), in het aanbrengen van dubbel glas en tochtstrippen, het (beter) inregelen van je CV, het gebruiken van LED verlichting en/of het gebruik van energiezuinige apparatuur. Misschien heb je zelfs een geschikt dak om zonnepanelen te plaatsen en zo een groot deel van jouw stroomverbruik zelf op te wekken.

 

Dat kan ook door de auto eens wat vaker te laten staan. En de fiets of het openbaar vervoer te pakken. Of samen met je collega’s te reizen.

 

Als je ondernemer bent kan dat door eens kritisch te kijken hoeveel energie er in jouw werk- of productieprocessen gaat zitten. En of dat misschien efficiënter kan. Of misschien heb je wel een restproduct dat voor het bedrijf bij jou in de buurt weer een grondstof is. Dan hoeft die dat al niet meer te maken.

 

Hulp bij verduurzamen
Inwoners van Borne die hun huis willen verduurzamen, kunnen gebruikmaken van de gratis wooncoaches van Duurzaam Thuis Twente via https://www.duurzaamthuistwente.nl/borne/. Naast informatie over wat een wooncoach voor jou kan betekenen, vind je hier meer informatie over subsidies, duurzame maatregelen en een overzicht van uitvoerende bedrijven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LinksPrikbord

Ik begrijp dat meedenken nog steeds zoals in de vorige eew gebruikelijk, een zaaltje heeft gehuurd op 11 februari. Ik hoor te slecht in zo'n setting en met scoot vanwege een goeie zit manifesteer ik dat, ipv mijn kennis. Wel heb ik al veel suggesties gedaan op BB. Wellicht verzamelen hier en modereren en... Lees meer

24 jan 2020 om 17:15 | reacties (1)

JANUARI 2020 Met een extern (onafhankelijk) adviesbureau worden eerst kansrijke gebieden voor zon- en windenergie in kaart gebracht op basis van feitelijke informatie. www.borneboeit.nl/82283/energie-van-borne/opwekken NOVEMBER 2017 Inzichtelijk maken wat de energiebehoefte van de gemeente is en hoe je toe... Lees meer

08 jan 2020 om 14:19 | reacties (1)