Energie van Borne

Nu tijdelijk extra subsidie op isoleren woning

Dit is hét moment om je muren te laten isoleren of isolatie aan te laten brengen aan je dak of vloer!

 

23 juni 2020 - Vanaf 1 juni is er extra geld beschikbaar om de eigen woning te isoleren. Dit gebeurt via de bestaande regeling Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). In plaats van 20 procent van de kosten kun je van 1 juni tot en 31 december 2020 tot wel 30 procent van de kosten vergoed krijgen.

 

"Om particuliere woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE's) tegemoet te komen in deze onzekere tijden besloot minister Ollongren van Binnenlandse Zaken de subsidiebedragen tijdelijk te verhogen", aldus het nieuwsbericht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

 

Voorwaarde voor de SEEH-subsidie is wel dat je twee of meer isolatiemaatregelen laat uitvoeren door een deskundig bedrijf. Je laat bijvoorbeeld je vloer en spouwmuur isoleren. De geschatte terugverdientijd wordt met deze extra subsidie verlaagd tot ongeveer drie jaar. Ook als je al eerder een isolatiemaatregel hebt genomen, tussen 15 augustus 2019 en nu, kan deze regeling voordelig zijn. Dan geldt voor beide maatregelen, de eerdere en de nieuwe genomen maatregel, het hogere subsidiebedrag. Voor de uitgebreide voorwaarden en het aanvragen van de SEEH-subsidie kun je terecht op de website van rvo.nl.

 

Belangrijk aandachtspunt is wel dat je eerst de maatregelen moet laten uitvoeren én betalen voordat de subsidie wordt aangevraagd. Als je hiervoor niet direct het geld hebt is er de Energiebespaarlening met een zeer gunstig rentetarief. Voor mensen die de woning nog verder willen verduurzamen of zelfs ‘nul op de meter’ willen is er ook het Zeer Energiezuinig Pakket (ZEP). Check de voorwaarden voor de ZEP-subsidie op rvo.nl.

 

Heb je nog vragen over deze regeling? Stuur dan een mail naar Stichting Borne Energie via borneenergie@gmail.com.

 

René Spoor uit Zenderen over besparing

 

In Borne wordt energie gewonnen, toegepast en gebruikt. Energie (en warmte als toepassing van energie) wordt geproduceerd uit fossiele en/of hernieuwbare bronnen. Diverse inwoners van Borne bereiden zich voor op zo kostenneutraal mogelijk te wonen. De een denkt erover na, de ander heeft zijn huis al volledig zelfvoorzienend aangepast. En alle stadia daartussen.

 

Wij vragen deze Bornenaren naar hun overwegingen, ervaringen en resultaten. De eerste in een (hopelijk lange) serie is René Spoor uit Zenderen. Hij doet zijn verhaal in een vlog die onderaan deze pagina is te zien. En mocht u interesse hebben om óók uw ervaringen te delen, neem dan contact op met Bart Schooneman: bartdegroenemotor@gmail.com.

 

Gezocht: energiebespaarders!

 

Druk met het verduurzamen en energieneutraal maken van uw woning? Dan horen we graag van u!

In het kader van energie besparen gaan veel mensen namelijk al zelf aan de slag. Sommigen beginnen net met nadenken over mogelijkheden en anderen hebben hun woning al volledig aangepast. Omdat iedereen te maken heeft met dezelfde vragen en keuzes, laten we graag ‘ervaringsdeskundigen’ aan het woord. Waar moeten mensen bijvoorbeeld rekening mee houden? Welke tips geeft u mee? Et cetera...

 

Dus bespaart u al energie? Stuur dan een mail naar duurzaam@borne.nl. Misschien lezen we uw ervaring dan binnenkort op dit platform en/of op de pagina Meedoen in Borne in de Week van Borne.

 

Energie van Borne
Borne klimaatneutraal in 2050. Een opdracht van de Rijksoverheid. Maar ook een uitdaging die we als gemeente en gemeenschap van Borne zelf serieus moeten nemen. Om Borne, Hertme en Zenderen klimaatneutraal te maken, werkt de gemeente Borne aan een energievisie, opgesteld met de samenleving. De energievisie kent drie belangrijke bouwstenen; de pijlers van de energievisie: Energie besparen, Duurzaam opwekken en Warmtetransitie (verwarmen zonder aardgas). Op dit platform worden informatie en ontwikkelingen hierover gedeeld.

 

Besparen

 

Wat kun je zelf bijdragen? Op deze pagina is informatie te vinden over hoe we met z’n allen minder (fossiele) energie kunnen gebruiken. Goed voor het klimaat en de portemonnee.

 

In 2030 moet de uitstoot van CO2 (broeikasgas)met 49 procent zijn teruggebracht ten opzichte van 1990. Dit is opgenomen in het Klimaatakkoord. Hoe kun je hier als inwoner aan bijdragen?

 

Dit kan in de verbetering van de isolatie zitten (dak, vloer, muren), in het aanbrengen van dubbel glas en tochtstrippen, het (beter) inregelen van je CV, het gebruiken van LED verlichting en/of het gebruik van energiezuinige apparatuur. Misschien heb je zelfs een geschikt dak om zonnepanelen te plaatsen en zo een groot deel van jouw stroomverbruik zelf op te wekken.

 

Dat kan ook door de auto eens wat vaker te laten staan. En de fiets of het openbaar vervoer te pakken. Of samen met je collega’s te reizen.

 

Als je ondernemer bent kan dat door eens kritisch te kijken hoeveel energie er in jouw werk- of productieprocessen gaat zitten. En of dat misschien efficiënter kan. Of misschien heb je wel een restproduct dat voor het bedrijf bij jou in de buurt weer een grondstof is. Dan hoeft die dat al niet meer te maken.

 

Hulp bij verduurzamen
Inwoners van Borne die hun huis willen verduurzamen, kunnen gebruikmaken van de gratis wooncoaches van Duurzaam Thuis Twente via https://www.duurzaamthuistwente.nl/borne/. Naast informatie over wat een wooncoach voor jou kan betekenen, vind je hier meer informatie over subsidies, duurzame maatregelen en een overzicht van uitvoerende bedrijven.

 

 

 

LinksPrikbord

Ik begrijp dat meedenken nog steeds zoals in de vorige eew gebruikelijk, een zaaltje heeft gehuurd op 11 februari. Ik hoor te slecht in zo'n setting en met scoot vanwege een goeie zit manifesteer ik dat, ipv mijn kennis. Wel heb ik al veel suggesties gedaan op BB. Wellicht verzamelen hier en modereren en... Lees meer

24 jan 2020 om 17:15 | reacties (1)

JANUARI 2020 Met een extern (onafhankelijk) adviesbureau worden eerst kansrijke gebieden voor zon- en windenergie in kaart gebracht op basis van feitelijke informatie. www.borneboeit.nl/82283/energie-van-borne/opwekken NOVEMBER 2017 Inzichtelijk maken wat de energiebehoefte van de gemeente is en hoe je toe... Lees meer

08 jan 2020 om 14:19 | reacties (1)