Kulturhus doet naam ‘bijenkorf’ eer aan
08-12-2019
15-JARIG BESTAAN EN VERNIEUWBOUW UITBUNDIG GEVIERD

Kulturhus doet naam ‘bijenkorf’ eer aan

Dit weekend vierde het Kulturhus haar 15-jarig bestaan. En passant werd de officiële heropening van de vernieuwbouw bij de feestelijkheden betrokken en dat had tot gevolg dat er zowel gisteren als vandaag enkele duizenden een kijkje kwamen nemen. Zeker op zondag, waarin een overvol programma onder de vlag Kulturhus Extravaganza de leidraad vormde, krioelde het van de nieuwsgierigen en dat deed de bijnaam van de Hûskamer van Borne (‘De Bijenkorf’) alle eer aan.

 

‘Een voorbeeld voor velen’

“Dit is precies zoals een kulturhus is bedoeld”, zei gedeputeerde Roy de Witte tijdens zijn toespraakje zondagmiddag. “Sinds 2003 zijn we in Overijssel gestart met het fenomeen kulturhusen, maar Borne is een van de weinigen waar het echt optimaal functioneert. Hier is gepionierd in zorg en cultuur, gaat het om inhoud, terwijl in andere gemeenten nog veel te veel naar stenen wordt gekeken. Het Bornse Kulturhus is een voorbeeld voor velen.” De gedeputeerde ziet voor kulturhusen vooral mogelijkheden om zich te ontwikkelen als laagdrempelige voorzieningen die een rol kunnen spelen in de uitdagingen van de decentralisaties van zorgtaken waar gemeenten voor staan.

 

Koren op de molen voor Frank Droste, directeur van de Bornse Hûskamer, die er nogmaals op wees dat alle inzet van medewerkers en gebruikers haar vruchten afwierp. “En dan is het extra pijnlijk met bezuinigingen te worden geconfronteerd’, zo zei hij. “Maar genoeg gesomberd, vandaag is het feest en dat willen we vieren.”

 

In alle hoeken en gaten

En gevierd werd er. In alle hoeken en gaten van het Kulturhus was er wel iets te beleven. Alle organisaties en verenigingen die regelmatig van het kulturhus gebruik maken, of onderdeel zijn

van de kulturhusorganisatie, presenteerden zich. En dat resulteerde in een groot aantal activiteiten, van een groot FIFA’20-toernooi in een van de bovenzalen tot een play-inn van de Muziekschool op de benedenverdieping, van presentaties in de bibliotheek tot technische experimenten in het jongerencentrum in de kelder. Maar ook koren en orkesten, bands en dansgroepen die hun beste beentje voorzetten.

 

Bezoekers kwamen ogen en oren te kort om alles goed op zich te kunnen laten inwerken. Maar dat hoefde ook niet, het was vooral gezellig. Een bijenkorf vol nijvere mensen waar het een genoegen was er deel van uit te kunnen maken. En dat was precies wat de organisatoren voor ogen hadden: voor eventjes het kloppende hart van de lokale gemeenschap te kunnen zijn. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
T Huiskes — 09 dec 2019
Het Kulturhus ziet er na de verbouwing piccobello uit - kan zo weer 20 - 25 jaar mee (dan opnieuuw weer verf en kwast gebruiken ...) en ik hoop dat het een blijvende bijenkorf zal zijn voor de gemeente Borne en een kulturhus waar ik altijd graag kom!

Aftrap Borns Textiel Collectief

Binnen de regio Twente is anderhalf jaar geleden het idee geboren om een langlopend Twents...
09-07-2020

Borns Kleinkoor repeteert bij BZSV

Het ziet er wat raar uit… Acht mannen, naast de voetbalvelden en tussen de gebouwen van...
24-06-2020

Bussemakerhuis vanaf 1 juli weer open

Na maandenlange sluiting in verband met de opgelegde maatregelen ter voorkoming van het Covid-19...
23-06-2020

Wedeplanten in Hertme

Rijksmuseum Twenthe heeft onlangs samen met Waterschap Vechtstromen langs de oever van de...
20-06-2020

Kulturhus start met vlogpodium

Dat de coronacrisis ook tot mooie dingen kan leiden, bewijst het Kulturhus in Borne. Van het ene...
06-06-2020

Deur weer open bij Bussemakerhuis

Enkele dagen na de bekendmaking van de versoepeling van de Covid-19 maatregelingen staat de deur...
10-05-2020