Kulturhus doet naam ‘bijenkorf’ eer aan
08-12-2019
15-JARIG BESTAAN EN VERNIEUWBOUW UITBUNDIG GEVIERD

Kulturhus doet naam ‘bijenkorf’ eer aan

Dit weekend vierde het Kulturhus haar 15-jarig bestaan. En passant werd de officiële heropening van de vernieuwbouw bij de feestelijkheden betrokken en dat had tot gevolg dat er zowel gisteren als vandaag enkele duizenden een kijkje kwamen nemen. Zeker op zondag, waarin een overvol programma onder de vlag Kulturhus Extravaganza de leidraad vormde, krioelde het van de nieuwsgierigen en dat deed de bijnaam van de Hûskamer van Borne (‘De Bijenkorf’) alle eer aan.

 

‘Een voorbeeld voor velen’

“Dit is precies zoals een kulturhus is bedoeld”, zei gedeputeerde Roy de Witte tijdens zijn toespraakje zondagmiddag. “Sinds 2003 zijn we in Overijssel gestart met het fenomeen kulturhusen, maar Borne is een van de weinigen waar het echt optimaal functioneert. Hier is gepionierd in zorg en cultuur, gaat het om inhoud, terwijl in andere gemeenten nog veel te veel naar stenen wordt gekeken. Het Bornse Kulturhus is een voorbeeld voor velen.” De gedeputeerde ziet voor kulturhusen vooral mogelijkheden om zich te ontwikkelen als laagdrempelige voorzieningen die een rol kunnen spelen in de uitdagingen van de decentralisaties van zorgtaken waar gemeenten voor staan.

 

Koren op de molen voor Frank Droste, directeur van de Bornse Hûskamer, die er nogmaals op wees dat alle inzet van medewerkers en gebruikers haar vruchten afwierp. “En dan is het extra pijnlijk met bezuinigingen te worden geconfronteerd’, zo zei hij. “Maar genoeg gesomberd, vandaag is het feest en dat willen we vieren.”

 

In alle hoeken en gaten

En gevierd werd er. In alle hoeken en gaten van het Kulturhus was er wel iets te beleven. Alle organisaties en verenigingen die regelmatig van het kulturhus gebruik maken, of onderdeel zijn

van de kulturhusorganisatie, presenteerden zich. En dat resulteerde in een groot aantal activiteiten, van een groot FIFA’20-toernooi in een van de bovenzalen tot een play-inn van de Muziekschool op de benedenverdieping, van presentaties in de bibliotheek tot technische experimenten in het jongerencentrum in de kelder. Maar ook koren en orkesten, bands en dansgroepen die hun beste beentje voorzetten.

 

Bezoekers kwamen ogen en oren te kort om alles goed op zich te kunnen laten inwerken. Maar dat hoefde ook niet, het was vooral gezellig. Een bijenkorf vol nijvere mensen waar het een genoegen was er deel van uit te kunnen maken. En dat was precies wat de organisatoren voor ogen hadden: voor eventjes het kloppende hart van de lokale gemeenschap te kunnen zijn. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
T Huiskes — 09 dec 2019
Het Kulturhus ziet er na de verbouwing piccobello uit - kan zo weer 20 - 25 jaar mee (dan opnieuuw weer verf en kwast gebruiken ...) en ik hoop dat het een blijvende bijenkorf zal zijn voor de gemeente Borne en een kulturhus waar ik altijd graag kom!

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024