Dierenparkje wordt ontmoetingstuin
18-12-2019
EEN TROTSE HERMAN ELLENBROEK: ‘MOOI OM DIT SAMEN TE REALISEREN’

Dierenparkje wordt ontmoetingstuin

In 2009 kondigde Prins Herman II van De Toet’nbloazers in zijn proclamatie aan een dierenparkje bij Het Dijkhuis te willen realiseren. Met de hulp van de Bornse ondernemers slaagde hij in zijn voornemen. Nu, precies tien jaar verder, staat Herman Ellenbroek wéér met de schop in de hand. Kortgeleden kreeg hij het groene (subsidie) licht om het parkje uit te breiden en er een heuse ontmoetingstuin te realiseren. Met bankjes, een kapschuur, planten en bomen, bijenkorven én meer dieren. In april/mei moet het allemaal klaar zijn.

 

Het nieuwe project, met een totale begroting van ruim 100.000 euro, heeft een lange aanloop gehad. “Bijna twee jaar”, aldus Ellenbroek, “maar dat had alles te maken met een mogelijke Europese subsidie. Dat is uiteindelijk gelukt. Met dank ook aan de provincie Overijssel en de gemeente Borne, die ook bijdroegen én dank aan Welbions en TriviumMeulenbeltZorg, de eigenaar en gebruiker van Het Dijkhuis.”

 

Nieuwe kapschuur

In de tijdelijke bouwkeet ligt een grote detailtekening van de nieuwe tuin, ontworpen door Irma te Kiefte. Daarop zijn alle elementen ingekleurd die een rondgang door het straks bijna anderhalf keer zo grote parkje tot een ware beleving moeten maken. Ellenbroek: “Op dit moment zijn we al begonnen met het vernieuwen van het voerhok. Daarnaast komt straks een grote kapschuur in Twickel-zwart met rode pannen te staan, waaronder de beesten ’s nachts en tijdens extreme weersomstandigheden kunnen verblijven.” De tekening toont verder dat rond het dierenverblijf paden van halfverharding worden aangelegd, zodat de bewoners van Het Dijkhuis en andere bezoekers straks echt een rondje kunnen maken.

 

“Rondom die paden worden plantenbedden aangelegd. De bewoners mogen straks zelf bepalen aan welke planten ze de voorkeur geven”, zo vervolgt Ellenbroek. Om dit alles te realiseren schraapt Maris Infra in januari een deel van de schrale grond af die aan de rand van de nieuwe tuin bij de Rondweg zal dienen als een soort wal van plm. 80 cm hoog, waarin vervolgens wilde flora gaat bloeien. Ook worden straks 21 verschillende fruitbomen geplant. “De opbrengst daarvan is voor de bewoners. Dat spreekt vanzelf”, aldus de trotse initiatiefnemer.

 

Bijenkorven

Verder voorziet het nieuwe plan nog eens in een groot aantal zitbankjes, in een pleintje dat als een openluchttheatertje dienst kan doen én in het plaatsen van een klein kapschuurtje met vijf bijenkorven in het aangrenzende bos. “En dat is weer te danken aan de imkervereniging in Borne, waar we nauw mee samenwerken. Want we willen alles wel met zoveel mogelijk Bornse organisaties en ondernemers realiseren.”

 

Natuurlijk doet Ellenbroek al het werk niet in zijn eentje. Op dit moment is er al een groep van tien vrijwilligers die de zorg voor de dieren hebben en de handen uit de mouwen steken bij de vernieuwing en uitbreiding van het parkje. “Maar dat mogen er straks best nog wat meer worden. Naast de schapen, geiten en kippen krijgen we volgend voorjaar ook twee alpaca’s bijvoorbeeld en natuurlijk vereist al het plantwerk straks ook het nodige onderhoud. Mensen die willen zijn dus van harte welkom!”

 

Ondertussen heeft Ellenbroek al het stoute plan opgevat om ook de oud-prinsen van De Toet’nbloazers in zijn project te betrekken. Net zoals de nieuwe Stadsprins en zijn adjudant, die dit jaar in hun proclamatie verkondigden de nieuwe tuin in 2020 te willen openen. “Prima”, aldus Ellenbroek, “maar dan zullen ze er wél wat voor moeten doen!” En daarmee is voor hem, precies tien jaar na zijn eigen proclamatie, de cirkel weer rond. “Ja, dit wordt een heel mooi project. Ik ben er echt hartstikke trots op dat we dit met ons allen kunnen realiseren.” (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ton HUISKES — 20 dec 2019
Wat een supergoed idee deze ontmoetingstuin! Chapeau voor de initiatiefnemer
Hans Damink — 18 dec 2019
Fantastisch
frank vunderink — 18 dec 2019
Mooie plannen Herman !!

‘Slavenmars’ ook in Borne

Op het Rheineplein afgelopen zaterdag een bijzonder protest. Gekleed in witte pakken en met...
30-11-2020

Hart onder de riem van zuster Josephine

“We komen er wel doorheen. We halen het einde en krijgen het virus er wel onder.”...
28-11-2020

De foto’s zijn terecht

Begin november meldde zich bij BorneBoeit Susan Nijland met een USB-stick met tien jaar oude...
28-11-2020

RK Kerk Zenderen eert jubilarissen

Aan het einde van de Eucharistieviering zondagmorgen in de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen...
22-11-2020

Vermakelijke ‘Alles is anders’ in premičre

Zou het kunnen? Dat was de afgelopen maanden voortdurend de vraag bij Karin Nijhof van het...
20-11-2020

'Had ik maar bij jullie aangeklopt'

Vandaag is het precies 76 jaar geleden dat de Engelsman Jimmy Taylor, hangende aan zijn...
19-11-2020