Vuurwerk beschadigt ‘De Stoel’
WIM GEUL: ‘HOE HAAL JE HET IN JE HERSENS?!’

Vuurwerk beschadigt ‘De Stoel’

Met grote verbijstering constateerde Wim Geul, de voormalig eigenaar van Gullimex aan de Oostermaat, zaterdag dat ‘zijn’ stoel het doelwit was geworden van vuurwerkvandalen. De Stoel, een kunstwerk van de Hengelose kunstenares Guusje Beverdam, werd in 2008 voor het pand geplaatst als herinnering aan het 25-jarig bestaan van het in meetinstrumenten gespecialiseerde bedrijf. Geul hoopt met camerabeelden de dader(s) op het spoor te komen. “Dit is echt te bizar voor woorden”, zegt hij.

 

De Stoel werd destijds bekostigd uit giften die het jubilerende bedrijf ontving van genodigden, vrienden en relaties. Het kunstwerk is gemaakt van anderhalve ton chamotteklei en beton en zit vol symboliek die verwijst naar de voedingssector waarin Gullimex actief is. Ook zijn er elementen in verwerkt die refereren aan de maatschappelijke betrokkenheid van Geul. Hij liet De Stoel destijds buiten plaatsen ‘omdat een kunstwerk een publiek doel moeten dienen’, zo vond hij.

 

Des te wranger voor hem is het te constateren hoe het publiek nu met dit soort zaken omgaat. “Wát een domme en zinloze actie, blijf van andermans spullen af. Vuurwerk vind ik prima, maar niet op deze manier.” De zwartgeblakerde stoel is inmiddels helemaal gereinigd en wordt nog nader onderzocht op mogelijke scheuren of andere beschadigingen. “Ik hoop echt dat de camerabeelden meer duidelijkheid geven. Als de mensen die dit deden echt zo stoer zijn, dan melden ze zich en bieden ze excuses aan”. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
T Huiskes — 30 dec 2019
Inderdaad zoals WGKub het al zegt "het publiek kan niet met vuurwerk omgaan" plus het publiek kan zich ook niet houden aan de regels; Vuurwerk afsteken tussen 18u en 0200 op de avond van 31 december. Dit vraagt om onpopulaire maatregelen zoals de minister terecht heeft gezegd in een interview met een krant. Maar ja voor het zover is ...
wgkub — 29 dec 2019
idd nico, het publiek hoeft dit "kunstwerk" toch niet mooi te vinden! maar "het publiek" moet er wel met z,n tengels afblijven!! en v.w.b. het vuurwerk, duidelijk dat "het publiek" er niet mee om kan gaan, jammer.
Nico — 29 dec 2019
Ik vind de reactie van Wim "hoe het publiek nu met dit soort zaken omgaat" een beetje ovetrokken. Het is niet "het publiek" maar een bepaalde vandaal of groepje vandalen. Het gaat mij te ver om het hele "publiek" dan maar over een kam te schreren.
Waarschijnlijk vind bijna het gehele "publiek" (net als ondergetekende) dit een mooi kunstwerk waar met plezier naar wordt gekeken maar een enkele vandaal kan voor enorme schade zorgen.
Dat er "een vandaal of een aantal vandalen op deze wijze met kunstwerken omgaat" is inderdaad wrang en verwerpelijk. Hopenlijk worden ze gepakt en draaien ze voor de kosten op.
Maar dat staat los van "het publiek".

Bombardementen op Borne

In de jaren tijdens de Tweede Wereldoorlog was er altijd een latente dreiging uit de lucht. Het...
28-02-2021

Kabinet zwicht deels voor druk

Dinsdagavond was het weer zover, de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de...
23-02-2021

Verbonden door de oorlog

De bewoners van Midden-Limburg moesten begin 1945 evacueren en iedereen moest vertrekken. In...
09-02-2021

Deze week geen inzameling afval

Door het extreme winterweer is het voor Twente Milieu deze week niet mogelijk om veilig de...
08-02-2021

Wel een versoepeling, maar…

“We snakken allemaal naar zekerheid, maar 100 procent zekerheid is niet te geven”,...
02-02-2021

Weer aanrijding op Prins Bernhardlaan

Was het maandagmiddag op de Prins Bernhardlaan nog raak op de kruising met de Oonksweg, amper 24...
02-02-2021