Bornedoetpoëzie lanceert dichtbundel
31-01-2020
TIJDENS POËZIEAVOND OP LANDELIJKE GEDICHTENDAG

Bornedoetpoëzie lanceert dichtbundel

Gedichtendag is hét poëziefeest van Nederland. Ieder jaar op de laatste donderdag van januari gaat hiermee traditiegetrouw de poëzieweek van start. Talloze poëzieliefhebbers, zoals van Bornedoetpoëzie 2.0, organiseren een grote diversiteit aan eigen poëzieactiviteiten. Aandacht voor het dichten omdat poëzie verrast en verwondert, een gedicht raakt het hart en geeft kleur aan de dag.

 

‘De toekomst is nu’

In het Kulturhus wordt deze Gedichtendag tijdens de poëzieavond feestelijk gevierd. Monique Wilmer, één van de organisatoren, vertelt: “Het landelijke thema is dit jaar `De toekomst is Nu!` Samen met Mirian Jacobs, Miriam Janssen en Ingrid de Vos hebben wij een oproep geplaatst om gedichten, geïnspireerd op het thema, in te sturen. Deze hebben we gebundeld. Zo is de dichtbundel ‘Bornedoetpoëzie 2020’ ontstaan. Een uitgave met 29 inzendingen van dichters uit Borne en omstreken, en uit andere delen van Nederland.” Jacobs licht toe: “Alle inzendingen hebben we geplaatst. In feite kan iedereen deelnemen. Het boekje heeft dit jaar een nieuwe vormgeving. Het formaat, de omslag en de binding is luxer. Hij is voor € 7,50 te koop bij de VVV en de bibliotheek.”

 

De eerste twee exemplaren worden uitgereikt aan de inzenders voor de gedichtenbundel Jaap Besteman en Willem van Dooren. Zij en nog acht poëten dragen hun ingezonden gedicht voor. Het publiek maakt direct kennis met een deel van de inhoud van de bundel. Enthousiaste stemmen klinken “wat een hoog niveau”. Een heer op de achterste rij besluit volgend jaar ook deel te nemen. Immers Jacobs nodigt iedereen uit tot deelname.

 

Droefheid van het voorbijgaan

De gastdichter Anneke Wasscher, woonachtig in Leek, draagt voor uit één van haar zeventig verzamelbundels, waaronder haar debuutbundel ‘Atlas van de tijd’. De rode draad die door haar gedichten loopt is de droefheid van het voorbijgaan. Wasscher (op de bovenste foto) heeft de afgelopen jaren diverse prijzen in de wacht gesleept. Ze vertelt aan het publiek: “Mijn papier en pen heb ik terzijde gelegd. Nu dicht ik op mijn pc. Omdat ik dan direct de structuur van het poëem onder ogen zie.”

 

Het Bornse Basho Trio bestaat deze avond uit een duo, Jan Guichelaar en Maarten van de Velde. Guichelaar legt uit dat ze een flexibel repertoire hebben. Het publiek mist met deze twee heren dus niets. “De naam Basho verwijst naar de beroemde 17e eeuwse Japanse meester dichter Basho, die bekend is om een Japanse dichtvorm: haiku.” Het gelegenheidsduo verzorgt de muzikale intermezzo’s.

 

Meer poëzie activiteiten

Een belangrijk onderdeel van Gedichtendag zijn elk jaar de ruim tweehonderd activiteiten die door heel Nederland gedurende de poëzieweek worden georganiseerd door scholen, bibliotheken, culturele instellingen en particulieren. Zo brengen op zondagavond in de Bornse Synagoge het Vrouwenkoor Frizzante en het Keukenkwintet in samenwerking met dichteres Anje Gnodde een gevarieerd programma When evenings’ Twilight, met zang en gedichten.

 

Wilmer bepleit het streven naar laagdrempeligheid van de poëzie. “Poëzie moet toegankelijk zijn. Wij stimuleren mensen en met name ook jonge kinderen om te gaan dichten. Het is aan de dichter hoe hij het doet.” Dat is de vrijheid van de dichter. Tijdens de Gedichtendag worden de media ook geprikkeld om poëtischer te zijn. Het is de rijkdom die poëzie aan het leven schenkt. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024