Bornedoetpoëzie lanceert dichtbundel
31-01-2020
TIJDENS POËZIEAVOND OP LANDELIJKE GEDICHTENDAG

Bornedoetpoëzie lanceert dichtbundel

Gedichtendag is hét poëziefeest van Nederland. Ieder jaar op de laatste donderdag van januari gaat hiermee traditiegetrouw de poëzieweek van start. Talloze poëzieliefhebbers, zoals van Bornedoetpoëzie 2.0, organiseren een grote diversiteit aan eigen poëzieactiviteiten. Aandacht voor het dichten omdat poëzie verrast en verwondert, een gedicht raakt het hart en geeft kleur aan de dag.

 

‘De toekomst is nu’

In het Kulturhus wordt deze Gedichtendag tijdens de poëzieavond feestelijk gevierd. Monique Wilmer, één van de organisatoren, vertelt: “Het landelijke thema is dit jaar `De toekomst is Nu!` Samen met Mirian Jacobs, Miriam Janssen en Ingrid de Vos hebben wij een oproep geplaatst om gedichten, geïnspireerd op het thema, in te sturen. Deze hebben we gebundeld. Zo is de dichtbundel ‘Bornedoetpoëzie 2020’ ontstaan. Een uitgave met 29 inzendingen van dichters uit Borne en omstreken, en uit andere delen van Nederland.” Jacobs licht toe: “Alle inzendingen hebben we geplaatst. In feite kan iedereen deelnemen. Het boekje heeft dit jaar een nieuwe vormgeving. Het formaat, de omslag en de binding is luxer. Hij is voor € 7,50 te koop bij de VVV en de bibliotheek.”

 

De eerste twee exemplaren worden uitgereikt aan de inzenders voor de gedichtenbundel Jaap Besteman en Willem van Dooren. Zij en nog acht poëten dragen hun ingezonden gedicht voor. Het publiek maakt direct kennis met een deel van de inhoud van de bundel. Enthousiaste stemmen klinken “wat een hoog niveau”. Een heer op de achterste rij besluit volgend jaar ook deel te nemen. Immers Jacobs nodigt iedereen uit tot deelname.

 

Droefheid van het voorbijgaan

De gastdichter Anneke Wasscher, woonachtig in Leek, draagt voor uit één van haar zeventig verzamelbundels, waaronder haar debuutbundel ‘Atlas van de tijd’. De rode draad die door haar gedichten loopt is de droefheid van het voorbijgaan. Wasscher (op de bovenste foto) heeft de afgelopen jaren diverse prijzen in de wacht gesleept. Ze vertelt aan het publiek: “Mijn papier en pen heb ik terzijde gelegd. Nu dicht ik op mijn pc. Omdat ik dan direct de structuur van het poëem onder ogen zie.”

 

Het Bornse Basho Trio bestaat deze avond uit een duo, Jan Guichelaar en Maarten van de Velde. Guichelaar legt uit dat ze een flexibel repertoire hebben. Het publiek mist met deze twee heren dus niets. “De naam Basho verwijst naar de beroemde 17e eeuwse Japanse meester dichter Basho, die bekend is om een Japanse dichtvorm: haiku.” Het gelegenheidsduo verzorgt de muzikale intermezzo’s.

 

Meer poëzie activiteiten

Een belangrijk onderdeel van Gedichtendag zijn elk jaar de ruim tweehonderd activiteiten die door heel Nederland gedurende de poëzieweek worden georganiseerd door scholen, bibliotheken, culturele instellingen en particulieren. Zo brengen op zondagavond in de Bornse Synagoge het Vrouwenkoor Frizzante en het Keukenkwintet in samenwerking met dichteres Anje Gnodde een gevarieerd programma When evenings’ Twilight, met zang en gedichten.

 

Wilmer bepleit het streven naar laagdrempeligheid van de poëzie. “Poëzie moet toegankelijk zijn. Wij stimuleren mensen en met name ook jonge kinderen om te gaan dichten. Het is aan de dichter hoe hij het doet.” Dat is de vrijheid van de dichter. Tijdens de Gedichtendag worden de media ook geprikkeld om poëtischer te zijn. Het is de rijkdom die poëzie aan het leven schenkt. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Primeurs kenmerken Toet’nbloazers Gala

Vanavond om 20.00 uur is het zover. Het allereerste online Toet’nbloazers Gala in de...
08-01-2021

Gala Toet’nbloazers gaat dit keer online

Ook in 2021 gaat het jaarlijkse Toet’nbloazers Gala ‘gewoon’ door. Dit keer...
02-01-2021

Ook de ‘uitgeklede’ kerststal blijft trekken

Het zat de Stephanuskerk in Borne in de aanloop naar kerst niet mee. Nadat van hogerhand de...
26-12-2020

Kerstfilm van de Bornse Harmonie

Een traditioneel kerstconcert met alles erop en eraan zat er dit jaar niet in, maar zelfs zonder...
25-12-2020

Samen een Bornse gedichtenbundel maken!

De groep ‘bornedoetpoëzie 2.0’ bestaande uit Mirian Jacobs, Miriam Janssen,...
10-12-2020

‘Me, myself a and I’

De Bornse beeldend kunstenares Mirna Limon exposeert van december tot en met januari 2021 in het...
07-12-2020