Nieuwe wet voor ongetrouwde ouders
18-02-2020
NIENKE WESTERHOF: ‘HET HEBBEN VAN EEN TESTAMENT IS GEEN OVERBODIGE LUXE’

Nieuwe wet voor ongetrouwde ouders

ADVERTORIAL • Als ongetrouwde ouders samen een kind krijgen, heeft alleen de moeder automatisch het gezag over het kind. Gezag is dat je als ouder de plicht én het recht hebt om je kind op te voeden en te verzorgen. Wil de vader of de duomoeder het gezag samen met de moeder uitoefenen, dan moet dit worden geregeld bij de rechtbank. Een voorwaarde die dan wordt gesteld, is dat de vader of duomoeder het kind heeft erkend. De vader of duomoeder kan het kind - met toestemming van de moeder - erkennen bij de gemeente.

 

Nieuw wetsvoorstel Tweede Kamer

Hier komt misschien verandering in. Recent is er namelijk een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer dat inhoudt dat de vader of duomoeder automatisch samen met de moeder het gezag krijgt wanneer het kind is erkend. Het regelen bij de rechtbank is dan niet meer nodig. Er zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld als een voogd met de voogdij over het kind is belast of als de ouders afspreken dat alleen de moeder het gezag uitoefent.

 

Notaris Nienke Westerhof van Kuhlmann Westerhof & De Kok notarissen hierover: “Veel ongetrouwde ouders gaan er nu vanuit dat zij door erkenning het gezag krijgen over het kind. Als zij erachter komen dat dit niet het geval is, kan het al te laat zijn, bijvoorbeeld als de moeder overlijdt. Er is dan niemand (meer) die het gezag heeft over het kind. De vader of duomoeder zal dan naar de rechter moeten. Het kan ook zijn dat de moeder in haar testament iemand anders als voogd heeft aangewezen. Ook in dat geval moet de vader of duomoeder naar de rechter. De rechter bepaalt dan wie het gezag krijgt. Door het gezamenlijk gezag te koppelen aan de erkenning hoeft de vader of duomoeder niet meer naar de rechter als de moeder overlijdt.”

 

Voogdij- en/of bewindregeling?

Het wetsvoorstel is op dit moment in behandeling bij de Tweede Kamer. Of, en wanneer het wetsvoorstel in werking treedt is nog onduidelijk. Het blijft echter belangrijk als ouder(s) na te denken over de vraag of je - mocht je komen te overlijden zonder achterlating van een ouder met ouderlijk gezag - een voogd of meerdere voogden wilt benoemen. Het benoemen van een voogd of meerdere voogden kan in een testament geschieden of via het gezagsregister bij de rechtbank. Het voordeel van het benoemen van een voogd in een testament, is onder meer dat je de voogd(en) allerlei wensen kunt meegeven voor de verzorging en opvoeding van de minderjarige kinderen (bijvoorbeeld dat het je wens is dat de kinderen in hetzelfde gezin worden opgenomen, dat er mensen zijn met wie ze contact moeten houden na jullie overlijden, dat ze moeten worden gesteund in het volgen van een opleiding of studie et cetera).

 

Nienke Westerhof: “Overleg met de beoogde voogd(en), dat je de wens hebt ze in het testament aan te wijzen als voogd(en), is aan te raden. Daarmee voorkom je dat hij of zij zelf voor verrassingen komt te staan. Met iets oudere kinderen kun je ook met henzelf overleggen of de voogd die je in gedachten hebt, wenselijk is. Daarnaast is het mogelijk een bewindvoerder te benoemen die het vermogen uit de erfenis, dat verkregen wordt door de kinderen, beheert tot een door jullie als ouder bepaalde leeftijd in het testament, bijvoorbeeld tot 23 jaar.”

 

Hebben samenwoners een testament nodig?

Verder kan een testament voor samenwoners met kinderen erg belangrijk zijn omdat de wet de langstlevende partner niet automatisch als erfgenaam ziet. Als een van de samenwonende partners komt te overlijden, erven de kinderen. Vaak is het echter de bedoeling dat de langstlevende partner (het huis, de inboedel, het geld etc.) erft en dat de kinderen pas erven als jullie er allebei niet meer zouden zijn. Hiervoor is een testament heel belangrijk. “Voor jonge gezinnen is een testament dus, ondanks de eventuele wetswijziging, geen overbodige luxe”, zo besluit de notaris.

 

Wil je meer weten over het maken van een testament, neem dan gerust contact op (074 266 13 93 of westerhof@kwdk.nl). De koffie staat klaar!

 

Kuhlmann Westerhof & De Kok notarissen

Bekenhorst 15

7622 CJ Borne

telefoon (074) 266 1393

www.kwdk.nl

notaris@kwdk.nl

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Een bijzonder geschenk: Trudi

Het hertenkampje aan de Vinkstraat mocht zaterdagmorgen een nieuwe bewoonster verwelkomen:...
04-07-2020

Medewerkers De Ster testen corona app

Het is geen doorsnee vrijdagmorgen bij De Ster. Op de stoep staat een tot mobiel laboratorium...
03-07-2020

Laatste weken geen nieuwe coronabesmettingen

Via BorneBoeit informeren de Bornse huisartsen u regelmatig over de bijzondere omstandigheden...
03-07-2020

Uitgestelde lintjesregen live op BorneBoeit

De traditionele lintjesregen, op de laatste werkdag vóór Koningsdag, verliep dit...
01-07-2020

Ieder kind verdient een feestje!

Op 12 juni is de Stichting Verjaardagsbox Borne opgericht. Ook in Borne leven gezinnen onder de...
01-07-2020

Dikke ‘plus’ voor de grootgrutters

Terwijl de thermometer vrijdagmorgen steeds dichter naar de dertig graden kruipt, rijden Robert...
26-06-2020