Paper-Art, schilderen met papier
23-02-2020
EXPOSITIE JORIEN STEL IN BORNSE SYNAGOGE

Paper-Art, schilderen met papier

Wie de expositieruimte van het Cultureel Podium van de Bornse Synagoge binnenloopt wordt blijmoedig. De kleurrijke kunstwerken van kunstenares Jorien Stel zorgen voor een positieve en opgewekte stemming tijdens de opening op deze druilerige zondag.

 

Beelden met tijdschriften

Jorien heeft een bijzondere eigen signatuur ontwikkeld. “Doorgaans exposeer ik met mijn vader. Het is spannend om nu een solo-expositie te mogen openen.” Haar werk kenmerkt zich door het gebruik van beelden en letters. Schilderijen waarin papier uit tijdschriften en acrylverf worden gecombineerd. Afbeeldingen die figuratief en abstract zijn. Stel is autodidact en houdt zich sinds tien jaar actief met kunst bezig. “Ik vond tijdschriften altijd al interessant. Er liggen stapels bij mij thuis. Ook leggen lieve mensen in mijn omgeving regelmatig lectuur voor mijn deur.”

 

Ze bouwt haar werk op vanuit het doek. Eerst schetst ze een voorstelling. Vervolgens brengt ze een afbeelding met acrylverf aan. Hierover componeert ze beelden met fragmenten uit tijdschriften. Stels’ composities nemen de toeschouwer mee in een nieuw verhaal. De bezoeker neemt spanning en mysterie waar. Soms met een lach op het gezicht, vanwege de humor. Eén ding is waar: je blijft kijken, ontdekken, woorden en vormen verweven in een kunstwerk met kracht en schoonheid.

 

Sprekende werken beleven

“Mijn werken worden gewaardeerd door jong en oud. Gelukkig kan ik als professional bestaan. Met ups en downs. Ook jonge mensen zoeken mijn werk uit soms passend bij hun interieur”, legt Stel bescheiden uit. Om het voor iedereen bereikbaar te maken verkoopt Stel ook reproducties van haar werk. De getoonde schilderijen zijn gemaakt in de afgelopen twee jaar. De toeschouwer ziet een omvangrijk werk genaamd New York. De trots van Stel zelf. “Dit werk heb ik geheel opgebouwd uit deeltjes van tijdschriften. Er is geen acrylverf aan te pas gekomen.” Er hangen verschillende kleurige portretten van vrouwen. Opvallend zijn de sprekende ogen die de toeschouwer aankijkt. Alsof ze iets willen zeggen. Het is de beurt aan de kijker om dit in te vullen. En zo wordt kijken… beleven! (YD)

 

De expositie loopt tot 29 maart en is te bezoeken op zondagen van 14.00 uur tot 17.00 uur.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Nieuwe aanplant voor Kerststal Hertme

Terwijl de Goedheiligman nog in het land is, werkt de Kerststalgroep Hertme al aan een volgend...
04-12-2020

’n Oaln roop klinkt weer… en hoe!

Vandaag is de Advent begonnen. Hét moment voor de Boornse Mirreweenterhoornbloazers om...
29-11-2020

Is het oliemannetje nog nodig?

De cultuurmakelaar is een verbindende schakel tussen alles wat met kunst en cultuur binnen de...
28-10-2020

Meijershof weer open voor passanten

Begin dit jaar gooide Frank Rientjes de doorgang over zijn perceel aan de Meijershof in het...
21-10-2020

Industrieel landschap om naar te kijken

Het is één van de weinige plekken in Borne waar kunst op een veilige manier en...
12-10-2020

Glamoursfeer bij premičre Lina

Er waren fotografen, er lag een rode loper, een aantal actrices verscheen in galajurk en een...
11-10-2020