Paper-Art, schilderen met papier
23-02-2020
EXPOSITIE JORIEN STEL IN BORNSE SYNAGOGE

Paper-Art, schilderen met papier

Wie de expositieruimte van het Cultureel Podium van de Bornse Synagoge binnenloopt wordt blijmoedig. De kleurrijke kunstwerken van kunstenares Jorien Stel zorgen voor een positieve en opgewekte stemming tijdens de opening op deze druilerige zondag.

 

Beelden met tijdschriften

Jorien heeft een bijzondere eigen signatuur ontwikkeld. “Doorgaans exposeer ik met mijn vader. Het is spannend om nu een solo-expositie te mogen openen.” Haar werk kenmerkt zich door het gebruik van beelden en letters. Schilderijen waarin papier uit tijdschriften en acrylverf worden gecombineerd. Afbeeldingen die figuratief en abstract zijn. Stel is autodidact en houdt zich sinds tien jaar actief met kunst bezig. “Ik vond tijdschriften altijd al interessant. Er liggen stapels bij mij thuis. Ook leggen lieve mensen in mijn omgeving regelmatig lectuur voor mijn deur.”

 

Ze bouwt haar werk op vanuit het doek. Eerst schetst ze een voorstelling. Vervolgens brengt ze een afbeelding met acrylverf aan. Hierover componeert ze beelden met fragmenten uit tijdschriften. Stels’ composities nemen de toeschouwer mee in een nieuw verhaal. De bezoeker neemt spanning en mysterie waar. Soms met een lach op het gezicht, vanwege de humor. Eén ding is waar: je blijft kijken, ontdekken, woorden en vormen verweven in een kunstwerk met kracht en schoonheid.

 

Sprekende werken beleven

“Mijn werken worden gewaardeerd door jong en oud. Gelukkig kan ik als professional bestaan. Met ups en downs. Ook jonge mensen zoeken mijn werk uit soms passend bij hun interieur”, legt Stel bescheiden uit. Om het voor iedereen bereikbaar te maken verkoopt Stel ook reproducties van haar werk. De getoonde schilderijen zijn gemaakt in de afgelopen twee jaar. De toeschouwer ziet een omvangrijk werk genaamd New York. De trots van Stel zelf. “Dit werk heb ik geheel opgebouwd uit deeltjes van tijdschriften. Er is geen acrylverf aan te pas gekomen.” Er hangen verschillende kleurige portretten van vrouwen. Opvallend zijn de sprekende ogen die de toeschouwer aankijkt. Alsof ze iets willen zeggen. Het is de beurt aan de kijker om dit in te vullen. En zo wordt kijken… beleven! (YD)

 

De expositie loopt tot 29 maart en is te bezoeken op zondagen van 14.00 uur tot 17.00 uur.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Aftrap Borns Textiel Collectief

Binnen de regio Twente is anderhalf jaar geleden het idee geboren om een langlopend Twents...
09-07-2020

Borns Kleinkoor repeteert bij BZSV

Het ziet er wat raar uit… Acht mannen, naast de voetbalvelden en tussen de gebouwen van...
24-06-2020

Bussemakerhuis vanaf 1 juli weer open

Na maandenlange sluiting in verband met de opgelegde maatregelen ter voorkoming van het Covid-19...
23-06-2020

Wedeplanten in Hertme

Rijksmuseum Twenthe heeft onlangs samen met Waterschap Vechtstromen langs de oever van de...
20-06-2020

Kulturhus start met vlogpodium

Dat de coronacrisis ook tot mooie dingen kan leiden, bewijst het Kulturhus in Borne. Van het ene...
06-06-2020

Deur weer open bij Bussemakerhuis

Enkele dagen na de bekendmaking van de versoepeling van de Covid-19 maatregelingen staat de deur...
10-05-2020