Expressionisme met onverwachte verrassing
25-02-2020
BORNSE KUNSTKRING VANAF 1 JANUARI EEN STICHTING

Expressionisme met onverwachte verrassing

Al dertig jaar bestaat de Bornse Kunstkring. Ooit ontstaan vanuit een initiatief van kunstliefhebbers. En door het gestaag toenemende aantal bezoekers stilaan ook steeds meer uit haar jasje gegroeid. Vandaar dat ze al sinds een jaar of vijf op de maandagochtend lezingen verzorgt in de ruimte van de Stefans-Hof.

 

Op deze maandagochtend luisteren tachtig geïnteresseerden naar de lezing van Frederike Upmeijer, kunsthistorica, over expressionisme in de bredere zin van het woord. In het kader van de tentoonstelling ‘Beaty is a Line’ die heden in het Rijksmuseum Twenthe te zien is. Upmeijer volgt in haar verhaal de ontwikkeling van vorm en lijn in de schilderkunst.

 

Bekende kunststromingen en schilders passeren de revue. “Met de lijn als uitgangspunt, niet meer de realiteit naschilderen, dat was een ontwikkeling die zich al in de 19e eeuwse kunst had gemanifesteerd. Het zet zich door in de 20ste eeuw en met een kleurenpalet dat niet aan de werkelijkheid is gerelateerd.” De kunstkenner neemt de luisteraar mee in het expressionisme met al zijn uitingen. Als vervolg hierop neemt ze de kunstliefhebbers in haar tweede lezing, op 9 maart, mee in de tekenkunst van Matisse en Picasso. Dit werk is nu tijdelijk te zien in het Rijksmuseum Twenthe.

 

Nieuwe Stichting

Het publiek wordt in de pauze verrast door het bestuur. Wilma Witteman, voorzitster: “Vanaf 1-1-2020 is de Bornse Kunstkring een Stichting. Notaris Kuhlmann heeft ons hierbij geholpen. Om dit samen met u te vieren staat er een traktatie klaar.” Het bestuur, Anita Awater, Jacinte Stoop, Gerda Klomp, Greetje Berg en Wilma Witteman, is trots dat de Kunstkring een stichtingsvorm heeft. Witteman licht toe: “We hebben inkomsten van deelnemers aan de lezingen. Om de financiële zaken goed te regelen met de banken is het onvermijdelijk om een wettige organisatievorm te kiezen. Ook voor de deelnemers is transparantie van inkomsten en uitgaven belangrijk. Doelstelling van de Kunstkring is verdieping in onderwerpen in de kunst.”

 

Awater, penningmeester, vult aan: “We hebben geen leden maar deelnemers. We verzorgen twee keer per jaar een serie van drie lezingen. Hier kan men op intekenen.” Stoop, tweede penningmeester en secretaris, meldt: “Er wordt geen contributie geheven maar de deelnemer betaalt 30 euro voor een serie van drie lezingen.” Maar waarom op maandagochtend? “We willen kwalitatief goede sprekers inzetten. Kunsthistorici. Veelal zijn deze verbonden aan musea. Op maandag zijn deze gesloten. Velen zijn woonachtig in het westen van het land. De afstand is vaak een belemmering. Ook hebben we nauwe contacten met de Vrije Academie”, antwoordt de voorzitster.

 

Kunst en cultuur in Borne

Borne kent velerlei podia voor kunst en cultuur. Bekend zijn onder andere het Kulturhus, de Bornse Synagoge, het Bussemakerhuis, het Openluchttheater Hertme, het Koetshuisje. Voor velen is de Bornse Kunstkring nog een onbekend fenomeen. Terwijl ze al wel dertig jaar bestaat. Er is een vaste kern die regelmatig de bijeenkomsten bezoekt. Het vergroten van de kunstkennis en elkaar ontmoeten is de drijfveer. Er is volop aandacht voor kunst en cultuur, het borrelt in Borne. (YD)

 

Lezingen: 9 maart Picasso en Matisse door Frederike Upmeijer; 23 maart Oude Kunst door Max Put.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Wilma Witteman — 25 feb 2020
Dag Yvonne,

Mooi cultuur historisch stuk heb je geschreven
En een leuk beeld van onze kunstkring
Heel goed gedaan.
Tot maandag 9 maart

Groetjes Wilma

Borns Kleinkoor repeteert bij BZSV

Het ziet er wat raar uit… Acht mannen, naast de voetbalvelden en tussen de gebouwen van...
24-06-2020

Bussemakerhuis vanaf 1 juli weer open

Na maandenlange sluiting in verband met de opgelegde maatregelen ter voorkoming van het Covid-19...
23-06-2020

Wedeplanten in Hertme

Rijksmuseum Twenthe heeft onlangs samen met Waterschap Vechtstromen langs de oever van de...
20-06-2020

Kulturhus start met vlogpodium

Dat de coronacrisis ook tot mooie dingen kan leiden, bewijst het Kulturhus in Borne. Van het ene...
06-06-2020

Deur weer open bij Bussemakerhuis

Enkele dagen na de bekendmaking van de versoepeling van de Covid-19 maatregelingen staat de deur...
10-05-2020

Symbolisch licht voor paters Zenderen

“Eigenlijk zouden we 3 april in Hertme zijn”, aldus Frank Vennegoor van het...
05-05-2020