Expressionisme met onverwachte verrassing
25-02-2020
BORNSE KUNSTKRING VANAF 1 JANUARI EEN STICHTING

Expressionisme met onverwachte verrassing

Al dertig jaar bestaat de Bornse Kunstkring. Ooit ontstaan vanuit een initiatief van kunstliefhebbers. En door het gestaag toenemende aantal bezoekers stilaan ook steeds meer uit haar jasje gegroeid. Vandaar dat ze al sinds een jaar of vijf op de maandagochtend lezingen verzorgt in de ruimte van de Stefans-Hof.

 

Op deze maandagochtend luisteren tachtig geïnteresseerden naar de lezing van Frederike Upmeijer, kunsthistorica, over expressionisme in de bredere zin van het woord. In het kader van de tentoonstelling ‘Beaty is a Line’ die heden in het Rijksmuseum Twenthe te zien is. Upmeijer volgt in haar verhaal de ontwikkeling van vorm en lijn in de schilderkunst.

 

Bekende kunststromingen en schilders passeren de revue. “Met de lijn als uitgangspunt, niet meer de realiteit naschilderen, dat was een ontwikkeling die zich al in de 19e eeuwse kunst had gemanifesteerd. Het zet zich door in de 20ste eeuw en met een kleurenpalet dat niet aan de werkelijkheid is gerelateerd.” De kunstkenner neemt de luisteraar mee in het expressionisme met al zijn uitingen. Als vervolg hierop neemt ze de kunstliefhebbers in haar tweede lezing, op 9 maart, mee in de tekenkunst van Matisse en Picasso. Dit werk is nu tijdelijk te zien in het Rijksmuseum Twenthe.

 

Nieuwe Stichting

Het publiek wordt in de pauze verrast door het bestuur. Wilma Witteman, voorzitster: “Vanaf 1-1-2020 is de Bornse Kunstkring een Stichting. Notaris Kuhlmann heeft ons hierbij geholpen. Om dit samen met u te vieren staat er een traktatie klaar.” Het bestuur, Anita Awater, Jacinte Stoop, Gerda Klomp, Greetje Berg en Wilma Witteman, is trots dat de Kunstkring een stichtingsvorm heeft. Witteman licht toe: “We hebben inkomsten van deelnemers aan de lezingen. Om de financiële zaken goed te regelen met de banken is het onvermijdelijk om een wettige organisatievorm te kiezen. Ook voor de deelnemers is transparantie van inkomsten en uitgaven belangrijk. Doelstelling van de Kunstkring is verdieping in onderwerpen in de kunst.”

 

Awater, penningmeester, vult aan: “We hebben geen leden maar deelnemers. We verzorgen twee keer per jaar een serie van drie lezingen. Hier kan men op intekenen.” Stoop, tweede penningmeester en secretaris, meldt: “Er wordt geen contributie geheven maar de deelnemer betaalt 30 euro voor een serie van drie lezingen.” Maar waarom op maandagochtend? “We willen kwalitatief goede sprekers inzetten. Kunsthistorici. Veelal zijn deze verbonden aan musea. Op maandag zijn deze gesloten. Velen zijn woonachtig in het westen van het land. De afstand is vaak een belemmering. Ook hebben we nauwe contacten met de Vrije Academie”, antwoordt de voorzitster.

 

Kunst en cultuur in Borne

Borne kent velerlei podia voor kunst en cultuur. Bekend zijn onder andere het Kulturhus, de Bornse Synagoge, het Bussemakerhuis, het Openluchttheater Hertme, het Koetshuisje. Voor velen is de Bornse Kunstkring nog een onbekend fenomeen. Terwijl ze al wel dertig jaar bestaat. Er is een vaste kern die regelmatig de bijeenkomsten bezoekt. Het vergroten van de kunstkennis en elkaar ontmoeten is de drijfveer. Er is volop aandacht voor kunst en cultuur, het borrelt in Borne. (YD)

 

Lezingen: 9 maart Picasso en Matisse door Frederike Upmeijer; 23 maart Oude Kunst door Max Put.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Wilma Witteman — 25 feb 2020
Dag Yvonne,

Mooi cultuur historisch stuk heb je geschreven
En een leuk beeld van onze kunstkring
Heel goed gedaan.
Tot maandag 9 maart

Groetjes Wilma

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024

NEO verliest van Achilles’12

Achilles’12 startte zaterdagavond sterk in Hengelo en kreeg in de eerste minuten al een...
19-02-2024

Liefde voor het landschap

De schilder Gertjan Scholte-Albers houdt van het buitenleven. Zijn waarnemingen van het Gronings...
16-02-2024

Jong muzikaal viertal organiseert ‘lekker’ feest

De een studeert MBO-podium/evenementen, de ander HBO-rechten en de derde en vierde specialiseren...
08-02-2024