‘Mooie en leerzame tien jaren’
HERMAN MULDER OVER ZIJN TIJD ALS WETHOUDER VAN BORNE

‘Mooie en leerzame tien jaren’

Half april neemt Herman Mulder (65) afscheid als wethouder van Borne. Hij heeft er dan tien jaar opzitten in ‘de mooiste hondenbaan die er is’, zoals hij het zelf omschrijft. “Je kunt als wethouder veel betekenen voor de samenleving, dingen voor elkaar krijgen en beleid vormgeven, uitvoeren en inhoud geven. Maar het is wel een hele zware baan”, vindt hij. Privéomstandigheden hebben hem in december doen besluiten een knoop door te hakken en na 44 jaren werkzaam leven met pensioen te gaan. “Begin 2021 zou ik de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, maar dit is een mooi en natuurlijk moment om te stoppen, zo halverwege de raadsperiode. Dat geeft mijn opvolger de tijd om zich in te werken voor de volgende raadsverkiezingen.”

 

‘Fantastisch team’

Een makkelijke beslissing was het niet. “Nee, zeker niet. Ik heb hier mooie en leerzame jaren gehad. Ik heb veel mensen leren kennen en in een fantastisch team gezeten. Michel Kotteman, Martin Velten, Rob Welten en ik hebben elkaar echt versterkt. We hebben goede dingen kunnen doen, ondanks de kritiek die er soms in de samenleving is.” Als wethouder moet je af en toe een dikke huid en een brede rug hebben. “Je kunt het nooit voor iedereen goed doen. Dat je de kop van Jut bent moet je kunnen accepteren en soms raakt me dat wel hoor. Maar als mensen uit de bocht vliegen, dan betekent dat ook dat er dus emotie is en het allemaal erg diep zit. De kritiek lijkt persoonlijk, maar is eigenlijk meer op het instituut gericht, denk ik dan maar.”

 

Niet gerekend op wethouderschap

Herman Mulder heeft een achtergrond in de bedrijfseconomie en volgde daarna een opleiding in de sociale wetenschappen. Voor zijn aantreden als wethouder in Borne was hij als ambtenaar werkzaam bij Sociale Zaken van de gemeente Almelo. Het wethouderschap kwam eigenlijk als een verrassing. “Ik werd er voor benaderd, maar ik had er totaal niet op gerekend.” De baan bleek hem echter goed te passen en hij leek zich als een vis in het water te voelen. Makkelijk bewegend in het spectrum tussen gemeenteraad en ambtelijke organisatie. Niet eenvoudig uit de tent te lokken en min of meer bekend om zijn handigheid lastige vragen te ontwijken. En met voldoende dossierkennis.

 

Pittige dossiers

Alle tien jaren waren Financiën, Toerisme en Agrarische Zaken zijn domein. Daarnaast kwam er een aantal pittige portefeuilles langs. Eén ervan was Verkeer en Vervoer, waarbij zware keuzes gemaakt moesten worden die ten grondslag lagen aan de Totaalvisie, met daarin onder andere de controversiële Verbindingsweg. Het deed allemaal veel stof opwaaien. “Er is inderdaad veel discussie over geweest. Soms moet je daarin afwegingen maken, waar niet iedereen blij mee is. Aan de andere kant zijn er ook verkeersoplossingen gerealiseerd waar iedereen gelukkig mee is en die in relatieve stilte zijn aangelegd. Neem de F35 en de aanpassingen van de overwegen aan de Deldensestraat en de Jupiterstraat.”

 

Een ander zwaar dossier was de Bornsche Maten. En dan met name het dreigende gevaar dat er vanwege andere ideeën over bouwen in het buitengebied een flinke streep door de oorspronkelijke plannen dreigde te komen. “Daar heb ik echt slapeloze nachten van gehad! De Bornsche Maten is voor de Borne de crux en het heeft hele stevige gesprekken gevergd om toch tot 2.300 woningen te mogen doorbouwen.”

 

Bezuinigingen

En dan Financiën. In tijden van bezuinigingen een lastige. “Dit is nu de derde bezuinigingsronde die ik meemaak.” Eén van de oorzaken van de meest recente financiële problemen is het tekort in het sociaal domein. “We geven meer uit aan deze taken dan dat we van het Rijk krijgen. Je moet mensen wel helpen, want die kunnen er ook niets aan doen dat we als gemeente te weinig middelen krijgen.” De eerste jaren na de decentralisatie van zorgtaken kon Borne het nog binnen het budget houden, maar inmiddels lopen de tekorten, net als in andere gemeenten, hoog op. Met bezuinigingen tot gevolg. Geen populair klusje. “We hebben het financieel best moeilijk, maar we hebben tenminste nog weerstandsvermogen opgebouwd. Borne heeft geen gat in de hand. We zijn altijd zuinig en effectief met de organisatie omgegaan.”

 

Ondanks de diverse uitdagingen kijkt Mulder terug op een mooie periode. “Ik ga vooral de mensen heel erg missen, in het gemeentehuis en de bestuurlijke collega’s elders in het land. Maar ook de contacten met Rheine en de carnaval. Een rondgang langs de wagenbouwers bijvoorbeeld. Dat is echt leuk hoor.”

 

Neemt niet weg dat Herman Mulder ook uitkijkt naar wat ‘rustiger vaarwater’. “Ik lees heel graag. Daar kom ik nu niet aan toe, maar ik kan me erop verheugen flink veel boeken te gaan lezen.”

 

Op 14 april neemt Herman Mulder afscheid van de gemeenteraad. Dan zou ideaal gesproken ook zijn opvolger bekend gemaakt worden. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Jan Veldhof — 04 mrt 2020
Herman,

Vervelend die aanleiding om te stoppen.
Aan de andere kant hopelijk wel een mooi vooruitzicht met de invulling van je vrije tijd. Geniet daar vooral van.

Groet, Jan

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024

Arthur Lammers geïnstalleerd als wethouder

Er werd door de gemeenteraad dinsdagavond één blanco stem uitgebracht en...
26-03-2024

Borne is (voor even) weer schoon

Deze zaterdagmorgen stond voor velen weer in het teken van Borne Schoon, de plaatselijke en...
23-03-2024

‘Groet vanuit mijn Bornse paleisje’

De woorden van de 73-jarige mevrouw uit Hengelo komen binnen. Ze verblijft nu zo’n...
22-03-2024

Kosten Huis van Borne vallen mee

De inschrijvingen van aannemers voor de bouw van het Huis van Borne zijn sinds vorige week...
21-03-2024

Afscheidsreceptie Martin Velten

Komende dinsdag, 26 maart, zal de laatste raadsvergadering zijn van wethouder Martin Velten. Na...
20-03-2024