Strijd tegen processierups van start
SPUITEN NEMATODEN IN EEN DEEL VAN DE EIKEN BEGONNEN

Strijd tegen processierups van start

Zo’n 1.600 eiken worden de komende avonden bespoten met een mengsel waarin minuscule aaltjes zitten. Deze nematoden parasiteren op jonge eikenprocessierupsen, waardoor ze uiteindelijk het loodje leggen. Het is één van de maatregelen in het aanvalsplan om de overlast van de jeukrupsen te beperken.

 

Arnoud Bulthuis van Loonbedrijf Altena, dat de preventieve bestrijding uitvoert, legt uit dat de aaltjes moeten worden ingezet op het moment dat de eerste eipakketten van de eikenprocessierups uitkomen. Vanaf vorige week is dat het geval. De nematoden zijn op zich niet zo kieskeurig, maar de eikenprocessierupsen zijn de eersten van naar schatting 450 verschillende soorten rupsen die in de loop der tijd in de eiken kunnen leven. Door vroeg te spuiten hebben de aaltjes alleen effect op de processierupsen en dat is precies te bedoeling.

 

Weersomstandigheden

Omdat de nematoden daglicht niet goed verdragen wordt er in de avond en nacht gespoten. Tegen te veel kou, regen en wind kunnen ze ook niet. Het is daarom even de vraag hoe lang het bestrijden met nematoden precies in beslag zal nemen. Naar verwachting zo’n drie weken. De nematoden zijn niet honderd procent effectief. De behandelde bomen worden in de gaten gehouden en als er alsnog nesten ontstaan worden deze weggezogen.

 

Xentari

In aandachtsgebieden rond scholen en sportvelden wordt de eikenprocessierups bestreden met een bacterieel preparaat, Xentari. Dit preparaat wordt tot in de toppen van de bomen aangebracht. Het middel hecht zich op het blad en de eikenprocessierups die ervan eet, krijgt bacteriën binnen en sterft. Behandeling met dit middel kan pas later, als de bomen voldoende in blad zijn. Nadeel van Xentari is dat het meer doodt dan alleen de eikenprocessierupsen. Het wordt om die reden alleen ingezet op plekken waar het nodig is om de overlast tot een minimum te beperken.

 

De gemeente Borne heeft ongeveer 4.000 eiken. In de gebieden waar mensen minder frequent verblijven, wordt de eikenprocessierups in de maanden waarin de eikenprocessierups actief is, alleen ‘curatief’ bestreden door de (nesten van) eikenprocessierupsen weg te zuigen.

 

Loonbedrijf Altena was vorig jaar ook betrokken bij het opruimen van de nesten. “De druk is hier hoog. Naar mijn mening hoger dan in omliggende gemeenten.” De eikenprocessierups volledig uitroeien lijkt een utopie. “Maar de overlast moet met deze maatregelen wel een heel stuk minder worden”, is de stellige overtuiging van Arnoud Bulthuis. (AJ/BM/RH)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Henk Kostense — 17 apr 2020
Zijn de meesjes bestand tegen deze bestrijding, omdat deze de processierupsen weer eten?
Jan Tenhage — 16 apr 2020
Krijgen de bewoners waar eiken staan bericht wanneer dit plaatsvind i.v.m. het verplaatsen van de auto ter voorkoming dat deze bevuild raken.
Henk Hoek — 16 apr 2020
Ik ben benieuwd wat de gemeente Borne verstaat onder "gebieden waar mensen minder frequent aanwezig zijn". Rondom ons huis staan ook een 3 tal eikenbomen waarvan 1 er van de gemeente is. Wij zijn "meest frequent aanwezig"ť zeker nu we in deze vervelende periode aan huis gebonden zijn. Ook zijn er paden waar mensen de hond uitlaten, is dit "minder frequent"? Zeg het maar. Naar mijn bescheiden mening moeten, als je er tegen optreed, alle eikenbomen worden behandeld want voor je het weet hebben we last van deze harige beesten. Gemeente Borne, hopelijk herzien jullie je mening. Alvast bedankt.

 

 

Stilte bij de ouderenbonden

Borne telt drie actieve ouderenbonden, de ABOB, KBO en de PCOB. Naast het verzorgen van een...
23-10-2020

Bewoners Dijkhuis verrast met bitterkoekjes

Onder het motto ‘Wij zijn u niet vergeten’ kregen de 230 bewoners en cliënten...
22-10-2020

Veel tegenwind op participatieavond windmolens

Dinsdagavond stond de derde bijeenkomst op de agenda in het participatietraject om te komen tot...
21-10-2020

Diefstal uit auto aan Vossenbeek

Op maandag 19 oktober rond 04.00 uur vond er een diefstal plaats uit een auto. De auto stond...
20-10-2020

EHBO staat even niet paraat

Zij waren er op 12 en 20 september tijdens de Open Monumentendag en de Twickelloop. De dames en...
19-10-2020

Meer gezinnen in de problemen

Half maart begon de alternatieve voedselbank met voedselpakketten voor 15 gezinnen in nood....
16-10-2020