‘We willen open, maar hoe?’
MURIËL EN CINDY VAN KAPSALON FREDERIQUE ZIJN SOMS DE WANHOOP NABIJ

‘We willen open, maar hoe?’

Het kabinet kondigde dinsdagavond een kleine versoepeling van de noodmaatregelen aan. Dat betreft voornamelijk het, onder voorwaarden, heropenen van basisonderwijs en kinderopvang. Sporten voor kinderen wordt ook weer mogelijk, zij het met de nodige restricties. Evenementen blijven voorlopig taboe en dat zal in ieder geval tot 1 september zo blijven. Voor het overige worden de noodmaatregelen verlengd tot 20 mei. En dat betekent dat ook de kappers voorlopig hun deuren nog niet mogen openen.

 

Inmiddels zitten ze al ruim vier weken dicht en daar komen volgens Rutte dus nog minimaal vier weken bij. Vervelend natuurlijk voor de (vaak vaste) klanten, maar een regelrecht drama voor de kappers zelf. Muriël van Engelen, samen met Cindy Snoek eigenaresse van Kapsalon Frederique aan De Bleek: “We hebben er slapeloze nachten van. Hoe moet het straks verder en kúnnen we überhaupt verder?”

 

‘Je wordt knettergek’

Enkele uren voordat premier Mark Rutte dinsdagavond de slechte boodschap bracht, zitten ze samen in hun verder lege kapsalon aan De Bleek. “Wat moeten we?” klinkt hun wanhoopskreet. “We kunnen de anderhalve meter invoeren, maar dat betekent dat we misschien van de negen klanten nu, er straks nog maar drie op hetzelfde moment kunnen knippen. Welke consequenties heeft dat voor onze omzet? Moeten we schermen tussen de stoelen plaatsen en hoe dan? Drie jaar geleden hebben we ons complete interieur vernieuwd; een aanpassing vanwege corona kost je zo weer enkele duizenden euro’s… Voor hoelang is het en verdien je dat terug? Als je over dat soort dingen nadenkt, word je knettergek”, aldus Muriël.

 

“Hoe zie je het straks voor je?", vult Cindy aan. "Moeten we met mondkapjes op en met handschoenen en wegwerpschorten aan onze klanten behandelen? Voor de mannen is dat allemaal niet zo erg, maar voor de dames is het heel anders. Voor hen is het toch vaak een uitje en een gezellig moment als ze geknipt worden. Het wordt allemaal heel klinisch op die manier…”

 

Het Dijkhuis

Naast de kapsalon aan De Bleek runnen Muriël en Cindy ook nog een vestiging in Het Dijkhuis. “Daar komen we vanwege de beperkende maatregelen wellicht voorlopig helemáál niet meer aan knippen toe. En dus zitten we straks met een forse overbezetting aan De Bleek.”

 

Natuurlijk zijn de beide ondernemers blij met financiële maatregelen van de overheid. “Daarmee kunnen we in elk geval nog onze huur en zo betalen, maar hoe lang blijven die regelingen van kracht?”, zo vraagt Muriël zich af. Ook de salarissen van hun medewerksters worden voor driekwart vergoed, maar dat betekent dus wel dat ze maandelijks 25 procent zelf moeten ‘bijlappen’, zonder dat er inkomsten tegenover staan. Hoelang houd je dat vol?”

 

Achterstallige afspraken

Ondertussen hebben Muriël en Cindy toch hun eerste plan getrokken. “Zodra het duidelijk is op welk moment we weer mogen starten, bellen we onze klanten om de achterstallige afspraken in te lopen. We beginnen dan met drie kapsters die van 08.00 tot 20.00 uur in blokken gaan werken. En met alle mogelijke beschermingsmiddelen van dien”, zo klinkt het dinsdagmiddag strijdlustig. Muriël: “We zijn nu eenmaal ondernemers en willen heel graag open. Maar eigenlijk kan het nu niet omdat je niet weet hoe het allemaal moet.”

 

Toch komen de kapsters van Frederique met enige regelmaat in groepjes bij elkaar. “Het is belangrijk om onze teamspirit erin te houden. We lappen de ramen, vegen de stoep en werken de bezorgopdrachten weg. Het is even niet anders, al kan ik soms wel janken”, zo besluit Muriël. (BM)

 

Voor het persbericht van de Rijksoverheid naar aanleiding van de perconferentie zie: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/04/21/maatregelen-corona-verlengd

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Rijschool Harm Hoek — 05 mei 2020
Morgen mogelijk extra persconferentie! Verwachting versoepeling contact beroeps regeling. (Bron NOS.nl)
Gezond Verstand — 28 apr 2020
Het resultaat van Haags paniekvoetbal.. 95 miljard aan begrotingstekort. Veroorzaakt door een "intelligente" lockdown die geen enkel bewijsbaar resultaat heeft gehad. Elk grootschalig onderzoek in het buitenland wijst uit dat de verspreiding van het virus onder de bevoling veel hoger is dan oorspronkelijk aangenomen door het RIVM. Alle voorspellingen van het RIVM blijken op drijfzand te zijn gebaseerd. We hebben de economie laten imploderen omdat onze "leiders" in Den Haag niet in staat zijn een rationele kosten / baten analyse te maken en alleen maar voor kortzichtige emo politiek kiezen. Isoleer de kwetsbare groepen en stuur de rest weer aan het werk voordat we met zijn allen "corona vrij" de economie hebben platgebrand en er geen werk meer is om naar terug te keren.
H s — 22 apr 2020
Natuurlijk is dit een nare periode maar voor iedereen .Elke ondernemer wil graag open en dat de omzet weer stijgt.Maar de situatie van nu laat het nog niet toe .Er overlijden nog steeds te veel mensen .Wij zitten zelf ook al vijf weken thuis .Maar ik hoop dat iedereen het nog een tijdje vol kan houden en dan Samen flink de schouders er onder zet .Ik zeg dan ook voor iedereen houd moed en laten we er samen voor gaan !!!!

Architect Henk te Kiefte geniet van zijn vak

Ruim dertig jaar geleden zette een jonge Henk te Kiefte zijn eerste stappen in de...
15-07-2021

Feestelijk uitje voor dreumesen Duimelot

Woensdag was er het jaarlijkse peuteruitje met alle dreumesen van Duimelot. Helaas kon het vorig...
07-07-2021

Twentse boeren op weg naar Zwolle

Stikstof. De boeren kunnen bijkans het woord niet meer horen. De hele problematiek rond de...
07-07-2021

Sonja Markvoort brengt (Italiaanse) allure

ADVERTORIAL • Ruim 30 jaar was ze actief in het bankwezen. Totdat ze in 2015 haar passie...
04-07-2021

Vader en zoons Ter Brugge naar Gildestraat

In 1994 startte Reinoud ter Brugge zijn eigen bouwbedrijf. In een schuur naast zijn woonhuis aan...
01-07-2021

College wil ’t Wooldrik niet opknippen

Het college heeft de stichting Brigantijn laten weten niets te voelen voor het...
23-06-2021