Deur weer open bij Bussemakerhuis
10-05-2020
VERSOEPELING MAATREGELEN COVID-19 VOOR MUSEA PER 1 JUNI

Deur weer open bij Bussemakerhuis

Enkele dagen na de bekendmaking van de versoepeling van de Covid-19 maatregelingen staat de deur in het Bussemakerhuis weer op een kier. “We hebben de afgelopen weken niet stil gezeten” meldt een blije Liesbeth Hassink, directeur van het museum. “Samen met de vele vrijwilligers die het fabrikeurshuis, het Rijksmonument, kent, gebruiken we de tijd om het huis letterlijk en figuurlijk op te poetsen en plannen voor de toekomst te maken.”

 

“We hebben steeds gewerkt vanuit een positieve gedachte en inzet”, legt Hassink uit. Naast het ontwikkelen van plannen voor 2021 hebben we gebruik gemaakt van het uitvoeren van achterstallig onderhoud. We hebben een bijdrage ontvangen uit het Roelvinkfonds. Hiermee hebben we het tuinpad kunnen herstellen. Op dit moment wordt de Spanjaardkamer opnieuw ingericht. Vrijwilligers hebben, met in achtneming van de anderhalve meter samenleving, het Rijksmonument, van binnen een grote schoonmaakbeurt gegeven.

 

Maatregelen bij opening museum per 1 juni

Het routeplan van het kabinet geeft aan dat musea per 1 juni maximaal 30 personen, op afspraak en met inachtneming van de bekende maatregelen, kunnen ontvangen. Onder voorwaarde dat het virus de komende tijd niet een nieuwe opleving krijgt. Aan de hand van een concept protocol met richtlijnen van de museumvereniging heeft Hassink de toegang tot het museum uitgewerkt. “Onze museumfunctie willen we overeind houden. Maar de veiligheid van onze vrijwilligers is van essentieel belang om goed te kunnen functioneren”, legt Hassink uit.

 

Protocol

  • Drie keer per dag worden, voor de duur van anderhalf uur, maximaal tien bezoekers per keer toegelaten.
  • Voor het bezoek van dit tijdslot reserveert men vooraf tickets. Betaling gebeurt digitaal. De museumjaarkaart kan men zelf binnen scannen.
  • Per museumkamer kunnen maximaal twee bezoekers genieten van de ‘schatkamer’.
  • Bij de entree is handgel aanwezig en er hangen posters met verwijzingen naar de bekende richtlijnen.
  • Er worden voorlopig geen groepen toegelaten.
  • De horeca- en vergaderlocatie-functie vervalt voorlopig.
  • Tot 1 september vindt er in het huis geen jongereneducatie plaats.
  • Een ruime fietsenstallingvoorziening wordt aangebracht.
  • Vrijwilligers kunnen zelf kiezen of zij de taak als gastvrouw-heer willen en durven uit te voeren. Wel wordt het maximumaantal aanwezige vrijwilligers nu sterk gereduceerd.

Hassink benadrukt dat de maand juni een testmaand is. “Veiligheid staat bovenaan bij ons. Al werkende ontdekken we wat wel of niet mogelijk is. Dit is een uitgangspunt om verdere stappen te nemen.”

 

Vrijwilliger wordt uitbetaald in het sociale aspect

“We merken ook dat het weer als vrijwilliger kunnen functioneren ontzettend belangrijk is voor veel mensen. Naast je nuttig inzetten is het sociale element een even zo grote factor. Het in teamverband werken, plezier met elkaar hebben, de zorg voor het huis dragen. Er is behoefte aan contact. Je wordt je bewuster van de sociale noodzaak. Oudere vrijwilligers komen in deze crisistijd in een isolement. Een vrijwilliger wordt uitbetaald in het sociale aspect”, onderkent Hassink.

 

Financiën

Hoe de financiële afwikkeling voor het museum verloopt, is nog niet bekend. Er zijn aanvragen voor financiële ondersteuning bij de overheid ingediend. Deze verwacht ook in 2020 enige coulance van de gemeente. Het museum heeft één fulltimer in loondienst. Deze wordt bijgestaan door een groot aantal vrijwilligers. De inkomsten vanuit de horecafunctie, uit de verhuur van vergaderruimtes en als trouwlocatie moet het Bussemakerhuis voorlopig missen. Dit is een forse aderlating. De oude kleine ruimtes in het 18e-eeuwse linnenhandelshuis zijn niet geschikt voor de anderhalve meter samenleving. Dit betekent dus wachten op een vaccin.

 

“Al met al is het een onzekere situatie”, schetst Hassink. “We vallen niet binnen enkele maanden om. Maar het moet geen vijf jaar duren. We kijken positief naar de toekomst en naar wat we wel kunnen.” De geplande zomertentoonstelling is doorgeschoven naar 2021. De reeds aanwezige expositie van vier weverkens, waar moderne weefwerken worden geëxposeerd, blijft tot 1 september te bezichtigen. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Primeurs kenmerken Toet’nbloazers Gala

Vanavond om 20.00 uur is het zover. Het allereerste online Toet’nbloazers Gala in de...
08-01-2021

Gala Toet’nbloazers gaat dit keer online

Ook in 2021 gaat het jaarlijkse Toet’nbloazers Gala ‘gewoon’ door. Dit keer...
02-01-2021

Ook de ‘uitgeklede’ kerststal blijft trekken

Het zat de Stephanuskerk in Borne in de aanloop naar kerst niet mee. Nadat van hogerhand de...
26-12-2020

Kerstfilm van de Bornse Harmonie

Een traditioneel kerstconcert met alles erop en eraan zat er dit jaar niet in, maar zelfs zonder...
25-12-2020

Samen een Bornse gedichtenbundel maken!

De groep ‘bornedoetpoëzie 2.0’ bestaande uit Mirian Jacobs, Miriam Janssen,...
10-12-2020

‘Me, myself a and I’

De Bornse beeldend kunstenares Mirna Limon exposeert van december tot en met januari 2021 in het...
07-12-2020