Motie biodiversiteit in praktijk gebracht
FRAAIE BERMEN DANKZIJ DOOR DE GEMEENTE VERSTREKTE BLOEMZADEN

Motie biodiversiteit in praktijk gebracht

Op 4 februari van dit jaar nam de raad een motie aan waarin werd bepaald dat de gemeente bloemzaad zou gaan verstrekken aan boeren en grondeigenaren om op die manier de biodiversiteit te bevorderen. Paul de Groot, beleidsmedewerker groenvoorziening en afval, heeft ervoor gezorgd dat deze motie ook daadwerkelijk werd uitgevoerd.

 

Het idee was om aan 20 mensen ieder voor 500 m² zaaigoed te verstrekken. Echter: degenen die zich meldden gaven aan liever voor 1.000 m² te gaan en aan die wens is toen gehoor gegeven. In tegenstelling tot wat er in het raadsdebat werd verondersteld, meldden vrijwel alle geïnteresseerden zich spontaan. Ofwel zij hadden kennis van de motie, ofwel waren zij door anderen getipt.

 

Voortgang

De vraag is nu hoe dit verder gaat. Paul de Groot: “Er wordt eerst in de raad geëvalueerd en daarna wordt daarover beslist. Maar voor die tijd wordt er in het najaar nog een keer zaaigoed beschikbaar gesteld. Dat zal bekend worden gemaakt via een artikel of op de website van de gemeente.”

 

Er wordt dan nog voor in totaal 4.000 m² zaaigoed uitgedeeld. De boeren en grondeigenaren hebben de keuze tussen eenjarige en meerjarige bloemen. De eerste keer was er een duidelijke voorkeur voor meerjarige gewassen. Voor de goede orde: de gemeente levert het zaaigoed en de ontvangers zaaien het zelf in. Gezien de fraaie plaatjes die dit oplevert, is het te hopen dat het project wordt voortgezet. (HvR)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Paul Cohn — 26 jun 2020
Wij hebben in de Coronatijd veel korte wandelingen in de omgeving gemaakt: overal zagen en hoorden wij de bijen genieten van deze bloemenweelde. Een natuurlijke manier om de biodiversiteit in ons mooie Twentse landschap te herstellen.
Hedevelds Bio Ei — 25 jun 2020
Wij hebben de zaden vd gemeente ook nog flink aangevuld op eigen kosten, om zo de gehele strook langs de Hedeveldsweg in onze kippenuitloop in te zaaien. Het begint nu prachtig te bloeien🌼🐝🌻🌺🏵🐝🌹🌸, maar helaas is het gras in de sloot en berm (vd gemeente) zo hoog dat je er niets van ziet nu.. doodzonde want wij willen graag iedereen laten meegenieten... al gebeld met Twente milieu maar nog geen reactie..🤨

Nieuwe Kerkstraat is nu woonerf

In de Nieuwe Kerkstraat geldt vanaf nu een maximum snelheid van 15 kilometer per uur. Er zijn in...
07-09-2020

Maxime steelt de show

Roodoranje met een subtiel goudgeel randje. Dahlia Maxime kon zaterdag op veel bewonderende...
05-09-2020

Feestelijk moment bij nieuwe Hooiberg

Zaterdagmorgen kwamen alle twaalf jonge bewoners van De Hooiberg met hun ouders en vele...
05-09-2020

Opnieuw ongeval op kruispunt N743

Vrijdagmiddag werd een scooterrijder aangereden die het kruispunt bij Jasmin Garden overstak. De...
04-09-2020

Bob speurt… en vindt soms iets

Bob Tijhuis woont in de Bornsche Maten, is 13 jaar en heeft een niet-alledaagse hobby. Na...
02-09-2020

Zonnecollectief als olievlek

September vorig jaar startten een aantal bewoners van Wensink-Zuid met een collectief...
02-09-2020