Minder overlast van processierupsen
FORS LAGER AANTAL MELDINGEN VAN NESTEN

Minder overlast van processierupsen

Het aantal meldingen van nesten eikenprocessierupsen in de gemeente Borne is gehalveerd ten opzichte van vorig jaar. In 2019 stond de teller uiteindelijk op een recordaantal van 440. Nu bleef het aantal klachten steken op iets meer dan 200. Het lijkt erop dat het nieuwe bestrijdingsplan positieve effecten heeft gehad.

 

Aanvalsplan

Om het probleem beheersbaarder te maken werd door de gemeente een aanvalsplan opgesteld en de oorlog verklaard aan de jeukrups. Daarbij werd een balans gezocht tussen enerzijds het bestrijden van de ongewenste rupsen en anderzijds het zoveel mogelijk in stand houden van de biodiversiteit. Een deel van de eiken werd met nematoden behandeld, die parasiteren op jonge eikenprocessierupsjes. Bij scholen en andere drukbezochte plekken werd het radicalere Xentari ingezet en op plekken waar de overlast kleiner werd ingeschat bleven de eiken ongemoeid. De nesten die desondanks ontstonden werden zo snel mogelijk verwijderd.

 

Direct actie

“We hebben flinke stappen voorwaarts gemaakt”, vindt wethouder Michel Kotteman. “De natuur heeft ons een handje geholpen, want de nesten waren dit jaar toch iets kleiner. Maar het aantal meldingen is een stuk minder en dat betekent ook dat de overlast minder was dan vorig jaar.” Eén van de verklaringen van het fors lagere aantal meldingen is volgens de wethouder dat de gemeente dit jaar zelf de eiken is blijven controleren. “Er werd bovendien binnen de kortste keren actie ondernomen. De nesten waren daarom vaak al weg voordat mensen er erg in hadden.” Op dit moment zou de gemeente Borne ‘schoon’ zijn van eikenprocessierupsen. “Maar dat dachten we op een gegeven moment vorig jaar ook en nu hebben we toch wel oude nesten gevonden.”

 

Bestrijdingsmiddelen

Over de ingezette bestrijdingsmiddelen is Kotteman verdeeld positief. “Van de nematoden hadden we eerlijk gezegd meer verwacht. We hadden gehoopt dat ze 85 procent van de processierupsen zouden doden, maar dat bleek maar 65 procent te zijn. Xentari werkte juist beter dan gedacht: tot 90 procent. Maar aan dat middel kleven ook nadelen. De neveneffecten zijn nog niet helemaal helder.”

 

Afgelopen vrijdag was er provinciaal overleg over de bestrijding van de eikenprocessierups en werden ervaringen van diverse gemeenten gedeeld. “Daar bleek wel dat je echt aan de slag moet. Gemeenten die geen nematoden of Xentari hadden ingezet bleken juist veel meer overlastmeldingen te hebben gehad.”

 

Lange termijn

“Ik ben tevreden met hoe het bestrijdingsplan heeft uitgepakt en de samenwerking met de aannemer, maar we zullen nog wel een flink aantal stappen moeten maken. We krijgen de eikenprocessierups nooit helemaal weg en zullen ook langjarige maatregelen moeten treffen.” Kotteman doelt daarmee op het verminderen van het aantal eiken, verruigen van het openbaar groen, toepassen van specifieke waardplanten en het bieden van voldoende nestgelegenheid voor de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. “Dat heeft allemaal meer tijd nodig. We zijn er nog niet.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Rick — 06 jul 2020
Zelfs hier in Zenderen. Melding gemaakt en niks over weer gehoord.
Balkema — 06 jul 2020
Niet aan het Dikkerslaantje. Overlast is bizar. Na meerdere meldingen doet de Gemeente niets !

Eindconclusies BornePanel

Het Borns Onderzoek Platform deed onderzoek naar het BornePanel, de burgerpeiling die sinds 2017...
24-01-2021

‘De grenzen van beroep op gedrag zijn bereikt’

Het lijkt erop dat er landelijk een avondklok gaat gelden vanaf komend weekend. Het is in ieder...
20-01-2021

Vervolgproces azc onder vergrootglas

Uit de vele, vele vragen van raadsleden tijdens het Politiek Beraad dinsdagavond bleek dat het...
19-01-2021

Kotteman krijgt motie van treurnis aan de broek

In de ingelaste raadsvergadering van 14 januari werd met meerderheid van stemmen een motie van...
14-01-2021

Uitsluiten biologische varkenshouderij niet...

Het blijkt niet mogelijk te zijn om aparte regels te maken voor biologische varkenshouderijen en...
14-01-2021

Verhuur aan COA blijkt ‘out-of-the-box idee’

De optie om het azc-gebouw in Azelo, tegen eerdere afspraken in, opnieuw aan het COA te verhuren...
13-01-2021