Aftrap Borns Textiel Collectief
09-07-2020
BORNSE SAMENWERKING IN KADER TEXTIEL FESTIVAL TWENTE 2021

Aftrap Borns Textiel Collectief

Binnen de regio Twente is anderhalf jaar geleden het idee geboren om een langlopend Twents Textiel festival 2020-2021 op te zetten. Een project waarin de 14 Twentse gemeentes participeren. Iedere plaats heeft een textielverleden. Vaak met bijzondere historische plekken, verhalen en trendy initiatieven. Soms bekende, soms minder bekende markante oorden. Zo ook in Borne. Straatnamen, beelden en monumentale panden herinneren ons dagelijks aan het textielverleden. Reden temeer om dit in de spotlights te plaatsen. Ook in Borne werd het initiatief voor een Twents textiel festival omarmd. Totdat in maart Covid 19 de zaak stillegde.

 

Woensdagavond is de draad weer opgepakt. Vertegenwoordigers van diverse culturele instellingen en lokale media bruisen van energie om invulling te geven aan het thema textiel. Onder de naam Borns Textiel Collectief gaat de groep invulling geven aan gemeenschappelijke activiteiten voor 2021. De agenda sluit aan bij het Textiel festival Twente dat in 2021 breed wordt uitgerold. Voor dit jaar, in verband met het coronavirus, worden er regionaal en lokaal geen evenementen georganiseerd.

 

Rode draad Textiel verbindt
De betrokken partijen, Cultuurmakelaar, Borne Boeit, Kunst in Koetshuis, Kulturhus Borne, Cultureel Podium Bornse Synagoge, Toerisme manager Borne, Crab Borne, Stichting Fairtrade Borne, Gidsen Oud-Borne, RTV Borne, Heemkundevereniging, Spanjaardgemaal en Bussemakerhuis willen samenwerken met als rode draad Textiel. In het nieuw opgerichte Borns Textiel Collectief. Ze gaan de komende weken een aantal activiteiten ontwikkelen waarbij samenwerking wordt gezocht met andere culturele instellingen/organisaties of bedrijven binnen Borne.

 

De ideeën rolden over de tafel. Rondleidingen met historische verhalen over interessante plekken, publicaties van deze verhalen, textiel-theatervoorstelling, hedendaagse textielkunst exposities, tentoonstelling over het textielverleden, filmbeelden van de omgeving, lezingen, muziek, textielweekend, et cetera. Hierop wordt voortgeborduurd. Iedere inbreng van de Bornse inwoner is welkom. Corine Hofstra, toerismemanager Borne, coördineert voorlopig het initiatief. Ze sprankelt van energie: “We gaan Borne met de rode draad van textiel op de kaart zetten!”

 

Regionale activiteiten

Regionaal zitten er voor 2021 grootse projecten in de pen. Naast de inbreng van de musea komen er rondtrekkende publiekstrekkers, theatervoorstellingen, belevingscabines om de textielhistorie te ervaren. Het Historisch Centrum Overijssel kan oud-werknemers in de textiel interviewen. Landschap Overijssel kan zijn bijdrage leveren in de vorm van routes gebaseerd op een inventarisatie van landgoederen van voormalige textielbaronnen. Op 8 november vindt de museumnacht plaats. Het Twentse thema is dan Textiel. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Frits Johan Soetann — 27 jul 2020
Halki!!
Een geweldig initiatief.
Mijn naam.us Frits Soetmann oud inwoner van Borne. Ik heb 4 jaar geleden een tentoonstelling gehouden met 60 tekeningen van gebouwen tussen 1900 en 1950.
De tentoonstelling was in.het kultuurhus in Borne.
De tekeningen van deze tentoonstelling zijn nog steeds in Borne.
Is er misschien interesse om deze tekeningen te kunnen gebruiken samen met foto's, verhalen etc.?
Groeten
Frits Soetmann
Nylanderintorppa 3c6, 02920 Espoo, Finland. +358 44 208 22 11
mark — 10 jul 2020
Weet u dat er veel beelden te zien zijn op www.robsarchief.nl ga daar eens langs prachtige verhalen en beelden heeft die man.

Industrieel landschap om naar te kijken

Het is één van de weinige plekken in Borne waar kunst op een veilige manier en...
12-10-2020

Glamoursfeer bij premičre Lina

Er waren fotografen, er lag een rode loper, een aantal actrices verscheen in galajurk en een...
11-10-2020

Zwart in de westerse kunst

Max Put, kunsthistoricus uit Leiden, nam de toehoorders van de Bornse Kunstkring dinsdagmorgen...
07-10-2020

Concert in bijzondere omstandigheden

Normaal gesproken rent de Bornse Harmonie van het ene evenement naar het andere. Van kleine...
05-10-2020

Geen feestelijke premičre van Lina

Komende zondag, 11 oktober, zou voor spelers, medewerkers, sponsoren en genodigden om 13.30 uur...
04-10-2020

Opening Spookhoes Hertme uitgesteld

Het Spookhoes in Hertme is gereed. Het bestuur van de Stichting Theater en Cultuur Hertme en...
01-10-2020