Bornse Sam maakt furore op witte doek
22-07-2020
AMERIKAANSE KATTENFILM VOLGENDE MAAND IN PREMIÈRE

Bornse Sam maakt furore op witte doek

In september 2017 werd Sam geboren, een kat die voor driekwart Perzisch is. Toen Frieda, het dolblije baasje, haar een aantal weken later in Friesland mocht ophalen, hoopte ze een lieve kat in huis te halen waar ze veel plezier aan zou beleven. Amper vier maanden verder klauterde Sam bovenin de kerstboom in haar woonkamer aan de Meijlingsgaarde. “Een hilarisch moment, dat we op film vastlegden”, zegt Frieda nu. Dat vonden ook enkele filmproducers in Amerika, die het filmpje ontdekten. Vanaf 8 augustus, op Wereldkattendag, is Sam een van de hoofdrolspelers in de film CatVideoFest, die dan in tal van bioscopen in première gaat.

 

In de nesten

Frieda kan er nog om lachen. “Voor we het wisten zat ze in de boom en klom ze hoger en hoger. Een prachtig gezicht, zo tussen de boomversiering en de flonkerende lampjes. We maakten er spontaan een filmpje van op de mobiele telefoon.” Even later had Sam zich echter dusdanig in de ‘nesten’ gewerkt, dat ze er niet meer uit kon. “Mijn dochter en mij restte niets anders dan de schaar te pakken en de versiering en lampjes los te knippen om daarmee Sam uit haar benarde positie te bevrijden.”

 

Eenmaal van de schrik bekomen postte Frieda het filmpje op YouTube. En daar bleef het ook bij. Dacht ze. Totdat er niet al te lang geleden een mailtje kwam uit Amerika, afkomstig van de makers van een jaarlijkse kattenfilm, waarvan de opbrengsten voor een deel ten goede komen aan de kattenopvang. “Of ze de beelden van Sam voor hun film mochten gebruiken”, aldus Frieda lachend. Dat mocht en kortgeleden kwam de bevestiging. Sam heeft haar plek in de 70 minuten durende film veroverd. Sterker, ze prijkt nu zelfs op de posters en in een trailer die van de film is gemaakt.

 

Geen rode loper

Op 8 augustus is CatVideoFest voor het eerst te zien. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Europa en dus ook in ons land, onder meer in de bioscopen in Almelo en Enschede. Van een echte première met champagne en rode loper is echter geen sprake. “Stel je voor”, zegt Frieda lachend. “Nee hoor, zo gek is het allemaal niet. Maar het is gewoon leuk dat Sam erin voorkomt. Bovendien vind ik het heel mooi dat een deel van de opbrengsten gaat naar de kattenopvang, ook in ons land.”

 

Maar de plotselinge furore smaakt ondertussen wel naar meer. Zo heeft Frieda inmiddels gehoord dat er ook ons land een kattenfilm gemaakt gaat worden, waarin Nicolette Kluijver een van de insprekende stemmen zal leveren. “Ik heb het filmpje ingestuurd, dus Sam doet opnieuw auditie”, aldus het trotse baasje. “Je weet immers maar nooit.” Sam zelf laat het allemaal maar over zich heenkomen en is in de regel veel te druk met haar dagelijkse beslommeringen: het vangen van muizen. Al is de kersverse diva best bereid om even uitgebreid voor de foto te poseren… (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

 

 

EHBO staat even niet paraat

Zij waren er op 12 en 20 september tijdens de Open Monumentendag en de Twickelloop. De dames en...
19-10-2020

Meer gezinnen in de problemen

Half maart begon de alternatieve voedselbank met voedselpakketten voor 15 gezinnen in nood....
16-10-2020

Poepzakjes roepen irritatie op

In Borne zijn er inmiddels een groot aantal losloopgebieden voor honden. Niks mis mee, zou je...
15-10-2020

Meet & greet met vloggers Kalvijn en Senna

ADVERTORIAL • De jaarlijkse spaarweek is inmiddels een traditie bij de Rabobank. Door...
14-10-2020

96 paddenstoelen voor Het Dijkhuis

Over een paar dagen krijgen alle bewoners van de verpleegafdelingen van Het Dijkhuis een...
09-10-2020

Aantal besmettingen in Borne loopt op

Ook in de regio Twente loopt het aantal besmettingen met het coronavirus op en in Borne is...
08-10-2020