Bornse Sam maakt furore op witte doek
22-07-2020
AMERIKAANSE KATTENFILM VOLGENDE MAAND IN PREMIÈRE

Bornse Sam maakt furore op witte doek

In september 2017 werd Sam geboren, een kat die voor driekwart Perzisch is. Toen Frieda, het dolblije baasje, haar een aantal weken later in Friesland mocht ophalen, hoopte ze een lieve kat in huis te halen waar ze veel plezier aan zou beleven. Amper vier maanden verder klauterde Sam bovenin de kerstboom in haar woonkamer aan de Meijlingsgaarde. “Een hilarisch moment, dat we op film vastlegden”, zegt Frieda nu. Dat vonden ook enkele filmproducers in Amerika, die het filmpje ontdekten. Vanaf 8 augustus, op Wereldkattendag, is Sam een van de hoofdrolspelers in de film CatVideoFest, die dan in tal van bioscopen in première gaat.

 

In de nesten

Frieda kan er nog om lachen. “Voor we het wisten zat ze in de boom en klom ze hoger en hoger. Een prachtig gezicht, zo tussen de boomversiering en de flonkerende lampjes. We maakten er spontaan een filmpje van op de mobiele telefoon.” Even later had Sam zich echter dusdanig in de ‘nesten’ gewerkt, dat ze er niet meer uit kon. “Mijn dochter en mij restte niets anders dan de schaar te pakken en de versiering en lampjes los te knippen om daarmee Sam uit haar benarde positie te bevrijden.”

 

Eenmaal van de schrik bekomen postte Frieda het filmpje op YouTube. En daar bleef het ook bij. Dacht ze. Totdat er niet al te lang geleden een mailtje kwam uit Amerika, afkomstig van de makers van een jaarlijkse kattenfilm, waarvan de opbrengsten voor een deel ten goede komen aan de kattenopvang. “Of ze de beelden van Sam voor hun film mochten gebruiken”, aldus Frieda lachend. Dat mocht en kortgeleden kwam de bevestiging. Sam heeft haar plek in de 70 minuten durende film veroverd. Sterker, ze prijkt nu zelfs op de posters en in een trailer die van de film is gemaakt.

 

Geen rode loper

Op 8 augustus is CatVideoFest voor het eerst te zien. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Europa en dus ook in ons land, onder meer in de bioscopen in Almelo en Enschede. Van een echte première met champagne en rode loper is echter geen sprake. “Stel je voor”, zegt Frieda lachend. “Nee hoor, zo gek is het allemaal niet. Maar het is gewoon leuk dat Sam erin voorkomt. Bovendien vind ik het heel mooi dat een deel van de opbrengsten gaat naar de kattenopvang, ook in ons land.”

 

Maar de plotselinge furore smaakt ondertussen wel naar meer. Zo heeft Frieda inmiddels gehoord dat er ook ons land een kattenfilm gemaakt gaat worden, waarin Nicolette Kluijver een van de insprekende stemmen zal leveren. “Ik heb het filmpje ingestuurd, dus Sam doet opnieuw auditie”, aldus het trotse baasje. “Je weet immers maar nooit.” Sam zelf laat het allemaal maar over zich heenkomen en is in de regel veel te druk met haar dagelijkse beslommeringen: het vangen van muizen. Al is de kersverse diva best bereid om even uitgebreid voor de foto te poseren… (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

 

 

Nieuwe coronabesmetting in Borne

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland neemt toe. In Overijssel valt het...
11-08-2020

Vitens waarschuwt voor watertekort

Drinkwaterbedrijf Vitens waarschuwt dat de waterdruk in een aantal gebieden in Nederland in de...
08-08-2020

Ans Lindeman stopt als mondhygiëniste

Toen Ans Lindeman (64) in 1976 als mondhygiëniste afstudeerde, stond het specialisme nog in...
28-07-2020

Koe Paula gaat viraal

Het filmpje van de kalvende koe Paula 208, dat wij afgelopen vrijdag publiceerden, is viraal...
27-07-2020

Paula 208 doet ’t gewoon zelf

Je zou het bijna vergeten in deze tijd. Immers, we zijn allemaal gevangen door het virus en of...
24-07-2020

Kilometervreten voor Silke

Dit voorjaar moest de zesjarige Silke een zware stamceltransplantatie ondergaan. Een heftige...
19-07-2020