18-11-2020
Filmhuis - Collective

NOV

18

Filmhuis - Collective


THEMAMAAND NOVEMBER

Deze maand staat in het teken van een aantal zeer goed ontvangen documentaires. Ze kregen lovende recensies en ook het publiek gaf ruim een 8. Zowel For Sama, The cave, en Honeyland werden genomineerd voor een Oscar.

COLLECTIVE

109 min.

Documentaire

Regie: Alexander Nanau, Roemenië, 2019

In 2015 brak er in nachtclub Colectiv in Boekarest een grote brand uit. Het werd een van de grootste rampen uit de recente Roemeense geschiedenis, met aanvankelijk 27 doden en 180 gewonden. Binnen enkele dagen braken felle protesten uit, die leidden tot het aftreden van de sociaaldemocratische regering. Regisseur Alexander Nanau volgt een aantal hoofdrolspelers in de nasleep van de ramp, vanaf het moment waarop bekend wordt dat 37 van de gewonden zijn gestorven aan bacteriële infecties in lokale ziekenhuizen.

Explosieve politieke thriller onderzoekt de gevolgen van een verschrikkelijke brand in een nachtclub in Boekarest en onthult geleidelijk de diepgaande corruptie waar het land onder te lijden heeft.

Regisseur Nanau schuwt sensatie en houdt zich afzijdig van al te grote emoties die het verhaal omringen. Desalniettemin toont hij nauwgezet en op indringende wijze het gezicht van de corruptie die zijn land aantast.

Collective gaat specifiek over Roemenië, maar impliceert een wereldwijde crisis. Samengevat door een arts: ‘We zijn onze menselijkheid verloren. We geven alleen nog maar om geld’.

De pers over Collective: VPRO Cinema (★★★★★) 'Extreem sober uitgevoerd, maar inhoudelijk verpletterend' de Volkskrant (★★★★★) 'Adembenemende documentaire' NRC (★★★★) 'Kettingreactie van onverschilligheid en corruptie'.

Aanvang: 20.15 uur
Entree: €9,50 (€6,50 voor Vrienden van Filmhuis Borne)

 

Wegens corona geldt er een maximum van 80 bezoekers per filmvoorstelling.

BELANGRIJK:

In deze corona tijd zal de zaal al vanaf 19:45 uur open zijn om iedereen verantwoord een plek te kunnen geven. Er zijn zaalwachten aanwezig om u te begeleiden naar uw plek. Wij verzoeken u dan ook om gehoor te geven aan deze instructies.

Er zal in deze periode ook geen kaartverkoop meer aan de deur plaatsvinden. U kunt uw kaarten online reserveren en betalen. Kaarten bestellen bij de receptie van het Kulturhus kan tot op de dag van afspelen tot 17:00 uur.

 

 

terug naar agenda