Volgens Omtzigt moet het allemaal anders
OVER TANEND VERTROUWEN VAN BURGERS IN DE OVERHEID

Volgens Omtzigt moet het allemaal anders

Pieter Omtzigt is van mening dat er iets grondig mis is met de Nederlandse rechtsstaat. Zondagmiddag hield hij dat de bezoekers van het Filosofiecafé in het Kulturhus voor. “De verhouding tussen overheid en burgers is een soort sociaal contract, waarin we vastleggen hoe we met elkaar om dienen te gaan. En dat contract is aan het kapotgaan.” De problemen met de aardbevingsschade in Groningen en de kindertoeslagaffaire illustreren volgens het CDA-kamerlid dat burgers niet meer kunnen vertrouwen op de instituties van het land. “We denken dat die instellingen en toezichthouders altijd goed functioneren, maar dat doen ze niet.”

 

Kindertoeslagaffaire

Omtzigt beet zich de laatste jaren onder andere vast in de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. Bij duizenden ouders werd ten onrechte de kinderopvangtoeslag stopgezet, met soms schrijnende situaties tot gevolg. Er bleek veel mis met de gang van zaken binnen de fiscus. “Bezwaren werden bewust anderhalf jaar op een stapel gelegd met het stempeltje ‘fraudeur’, waardoor er geen rechtsbijstand door de ouders aangevraagd kon worden. Er bleek een illegale ‘zwarte lijst’ bijgehouden te worden. Dossiers werden ‘per ongeluk’ vernietigd en ook managementverslagen over de besluitvorming zijn niet meer terug te vinden.” En zo kon Omtzigt nog wel een tijdje doorgaan.

 

Checks and balances

“Het is niet erg dat er af en toe iets misgaat, maar wel erg is dat het hele systeem tien jaar heeft standgehouden.” Ondanks signalen dat het fout ging. “Het ontbreekt aan checks and balances. Toezichthouders zijn nooit helemaal onafhankelijk en in Den Haag laten we na om objectief en zorgvuldig te onderzoeken.” Pieter Omtzigt vindt het allemaal niet onbegrijpelijk dat burgers het vertrouwen in de overheid verliezen. Het moet structureel anders. Een eenvoudige oplossing is er echter niet. “Het zijn ingewikkelde vraagstukken, omdat er geen gemakkelijke antwoorden zijn.”

 

Hoe dan wel?

En toch ziet hij wel een aantal stappen die genomen kunnen worden. “Klokkenluiders moeten beter beschermd worden, toezichthouders zouden rechtstreeks gehoord moeten kunnen worden door de Tweede Kamer en voor grondrechtschending moet je bij een Nederlandse rechter terecht kunnen.” Ook aan het kiesstelsel valt wel het een en ander te sleutelen. “Feitelijk bepaalt een kleine elite wie er in de Tweede Kamer komt. De partijtop plaatst mensen die in de pas lopen op een verkiesbare plaats.” Er zijn wel omwegen, zoals via voorkeurstemmen, om toch een zetel bemachtigen. “Maar dat is heel vermoeiend.” Omtzigt weet er alles van.

 

“En de burger dan?”, vroeg iemand in de zaal. “Wat dit land nodig heeft zijn geëngageerde burgers. Je ziet ze wel als ze directe belangen hebben, maar te weinig als het gaat om algemene dingen, zoals het functioneren van instituties.” Omtzigt blijft ook zelf op het oorlogspad. “In het kabinet valt er wel eens een onvertogen woord over mij, maar ik zit in Den Haag namens 17 miljoen mensen. Daar wil ik het maar voor doen. Me een beetje aan de grondwet houden zoals die bedoeld is, dat lijkt me een mooi ding.” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 04 okt 2020
Ik heb vandaag op mijn gemak naar de videostream gekeken. Allereerst; compliment voor deze service en ik hoop oprecht dat het voor ieder die niet meer naar bijeenkomsten kan of bv tijdens Corona het een stap te ver vindt, een blijvertje is. De prijs mag gewoon de normale zijn of met opslag zijn; het is immers een EXTRA service. Wat Omtzigt vooral leerde, is dat dualisme zo belangrijk is. Je controleur voelen en weten namens al die kiezers die jou vertrouwden en je het mandaat daarvan, voor 4 jaar gaven. Coalitievorming en blindelings volgen maakt meer kapot dan ons lief is. Op elk niveau.! Ook,in Borne.
ongemakkelijke vriend — 02 okt 2020
Als zijn partij veel beter voor de schepping zou zorgen, zou ik absoluut op hem stemmen. Zeldzaam intelligent, integer en vasthoudend voor de goede zaak.
Ron Hartman — 28 sep 2020
Inderdaad Mieke, is de combinatie van die 2 hard nodig in de Neo liberaal getinte politiek van profilerend scoren met vaak te weinig kennis en soms vaag groepjes- of zelfs eigenbelang. Plaatselijk mag het wat minder hoog geschoold, maar wel met dezelfde achtergrond en intenties. De politiek is vooral om namens de burgers, te controleren en bij te sturen en lijkt vooral DAT vaker te vergeten. Dr Pieter Omtzigt studeerde economie en statistiek in Exeter en Rome. Drs Renske Leijten studeerde Nederlandse taal en cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen. De scherpe financiele controledrang en de sociale attitude, kennis en kunde van beiden zijn hard nodig in de moderne wereld van de bondjes en netwerkfraude. Wie is de Mol, is allang geen spel meer.
Mieke Visser — 28 sep 2020
Pieter Omtzigt ging samen met Renske Leijten SP de strijd aan in de toeslagaffaire. Mooie samenwerking. De Wet Huis van de Klokkenluiders kwam er een aantal jaren geleden dankzij initiatief van Ronald van Raak SP. Voor verdere verbetering van de positie van klokkenluiders weer samen in actie komen? In de Tweede Kamer ook al samen met CDA aan de slag op het gebied van arbeidsontwikkeling voor mensen met een arbeidshandicap. Sociaal denken kan politieke verschillen overbruggen.

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024