Zwart in de westerse kunst
07-10-2020
BORNSE KUNSTKRING START CORONAPROOF MET LEZINGEN

Zwart in de westerse kunst

Max Put, kunsthistoricus uit Leiden, nam de toehoorders van de Bornse Kunstkring dinsdagmorgen mee in zijn actuele verhaal over eeuwenoude afbeeldingen van ‘zwarte’, getinte mensen in de beeldende kunst. Het is de eerste lezing voor de kunstliefhebbers, na een plotselinge stilstand door de corona lockdown in het voorjaar. In een veilige, doch frisse omgeving, in de Stefans-Hof, hingen dertig luisteraars aan de lippen van de deskundige.

 

“Na zorgvuldige overwegingen heeft het bestuur besloten de lezingen in het najaar door te laten gaan”, aldus Wilma Witteman voorzitster van het bestuur. “De omstandigheden in de Stefans-Hof zijn volledig coronaproof. Er mogen maximaal 30 personen per keer plaatsnemen. Op 1,5 meter afstand van elkaar. Het luchtsysteem functioneert volgens de RIVM-voorschriften. Dat betekent verse lucht van buiten en daarbij boven ieder raam ventilatie. Het koffiedrinken vindt in aangepaste vorm plaats. De jas wordt mee naar binnen genomen.” Iedereen desinfecteert de handen bij binnenkomst en draagt een mondkapje. Chapeau voor de organisatie en het publiek.

 

Black Lives Matter

Op dit moment is de lezing met als boeiend onderwerp ‘Zwart in de westerse kunst’ actueel. Aanleiding was een tijdelijke tentoonstelling in het Rembrandthuis in Amsterdam. De actualiteit van Black Lives Matter zit bij velen nog in het hoofd. De beweging Black Lives Matter benadrukt dat zwarte levens ertoe doen. BLM is een internationale beweging ontstaan is in de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de Verenigde Staten. Dit als reactie op het politiegeweld tegen Afro-Amerikanen. Tijdens de lezing worden de toehoorders door de geschiedenis geleid.

 

Reeds in de Egyptische kunst, eeuwen voor het begin van onze jaartelling, werden de Nubiërs, een volk met een getinte huidskleur, afgebeeld. Er zijn tal van afbeeldingen van onderdrukking van zwarte mensen uit die tijd. Ook in de antieke wereld in de Griekse periode van 400 jaar voor Christus werden die mensen afgebeeld. Het is niet geheel duidelijk of hiermee ook de slavernij werd weergegeven. Ook in de oude Romeinse kunst zijn dergelijke beelden te vinden. “De verbeelding van de zwarte mens is al heel oud”, weet de kunsthistoricus te melden.

 

Caspar of Balthasar

De boeiende verteller belandt in de late middeleeuwen. Hij wijst het publiek op de afbeeldingen van de Drie Koningen, Wijzen uit het Oosten. Het publiek is opgegroeid met het verhaal uit de Bijbel. Eén van de drie heeft een zwarte huidskleur en schenkt goud aan ‘het kindeke Jezus’. Een positieve weergave. Volgens Put is het Balthasar. Al zijn de meningen daarover verdeeld. Langzamerhand staan steeds meer niet-westerse mensen model voor schilders. Zo ook in de tijd van Rembrandt. Put toont met een visuele presentatie de verbeelding van zwarte mensen in de Nederlandse schilderkunst in de 17e eeuw. Er waren zwarte mensen in Nederland. Zowel in de samenleving als in de kunst. Lang is dit onderbelicht gebleven.

 

Tonen of in depot?

Aan het einde van de achttiende eeuw doet de anti-slavernij beweging zijn intrede. Tegelijkertijd plaatste men vraagtekens bij afbeeldingen die tot dusver gebruikelijk waren. De onderdrukking werd steeds meer zichtbaar en niet aanvaardbaar. “Niemand is slaaf van zichzelf. Men spreekt van slaafgemaakten”, spreekt Put uit. Het zet de toehoorders aan het denken. Eén van de bezoekers: “Na deze lezing kijk ik nu anders naar schilderijen waar zwarte mensen op staan afgebeeld.” (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
T Huiskes — 11 okt 2020
Een goed verhaal - maar iedereen mondkapjes om? Ik zie 3 mensen zonder mondkapjes -"Aandacht voor elkaar" dag was het toch ook die dag? Aandacht voor elkaar, dus mondkapjes om zodat je de ander beschermt! Jammer ook hier een gemiste kans ...
Wilma Witteman — 07 okt 2020
Dag Yvonne,

Geweldig mooi verhaal heb je er weer van gemaakt.
Klasse, dankjewel.

Groeten Wilma

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024