Veel tegenwind op participatieavond windmolens
DIGITALE BIJEEENKOMST ‘WIND VOOR BUREN’ VERLOOPT STROEF

Veel tegenwind op participatieavond windmolens

Dinsdagavond stond de derde bijeenkomst op de agenda in het participatietraject om te komen tot een concreet plan voor de eventuele plaatsing van twee windturbines, net over de grens van Borne in de gemeente Hof van Twente. Het plan hiertoe, onder de naam Wind voor Buren, werd bijna drie jaar geleden gelanceerd. De initiatiefnemers - Annemarie en Bert Kristen, de coöperatie Buren Energie en het duurzame energiebedrijf Pure Energie - schakelden Frank Kerckhaert (oud-burgemeester van Hengelo) en Niels Bronsgeest van advies- en ingenieursbureau Tauw daarbij in om als onafhankelijke begeleiders het participatieproces met omwonenden en betrokken maatschappelijke organisaties in goede banen te leiden. Mede door de beperkende coronamaatregelen werd het een avond met vallen en opstaan.

 

Geen heil

Besloten was de avond via de digitale weg te organiseren omdat er nu eenmaal slechts een beperkt aantal mensen daadwerkelijk in het Kulturhus aanwezig mocht zijn. Uiteindelijk bleken er zich ruim dertig te hebben aangemeld, waarvan slechts 13 leden deel uitmaakten van de gespreksgroep. Een ander deel had zich van tevoren afgemeld omdat ze óf geen fiducie hadden in een digitale bijeenkomst óf überhaupt geen heil zagen in het participatieproces. Het zou vooral om regelgeving gaan, terwijl het veel meer op de mogelijkheden gefocust zou moeten zijn die de nadelige effecten van de windturbines kunnen beperken, zo klonk het door in een van de opzeggingen.

 

Na een moeizame start door de haperende techniek kon de bijeenkomst, vooral bedoeld als presentatiemoment van het verrichte geluidsonderzoek, in elk geval een kwartier later dan gepland van start. Maar voor het zover was klonk er al kritiek. “Het rapport is een diarree van data” en “er wordt totaal niet over gesproken hoe de omgeving dit ervaart”, waren enkele van de kritiekpunten. Ook vielen er opmerkingen te beluisteren als “Je moet er gewoon mee ophouden, er is zóveel weerstand” en “Als er ooit een vergunningaanvraag komt, ga ik er voorliggen.” Veel gemopper dus en het was vooral de behendigheid van gespreksleider Frank Kerckhaert die de meeste stormen deed luwen.

 

Daarna ging de gespreksavond door naar het thema draagvlak en ook daar liepen de meningen uiteen. Hetgeen gespreksleider Niels Bronsgeest tot de opmerking verleidde dat ‘als u tegen blijft zich kunt afvragen of u wel wilt blijven deelnemen aan deze gespreksgroep…’

 

Geluidswaarden in de omgeving

Na een korte pauze was het woord aan Edwin Nieuwenhuizen van akoestisch bureau M+P, die een korte presentatie gaf van het verrichte onderzoek (hier te downloaden). “Daarbij hebben we vooral gekeken naar wat de geluidswaarden in de omgeving zijn”, zo zei hij. De inhoud van het onderzoek riep een groot aantal vragen op. Vragen of het geluid van de snelweg het geluid van de turbines zou doen verstommen bijvoorbeeld en of de in het onderzoek betrokken molens ook daadwerkelijk ergens te bekijken zouden zijn om met eigen ogen en oren te kunnen oordelen over de geluidseffecten ervan.

 

Frank Kerckhaert beloofde de aanwezigen ten slotte alle vragen van de avond nog eens mee te nemen en waar mogelijk van complete antwoorden te voorzien, “in de hoop dat we in december weer lijfelijk met elkaar kunnen samenkomen om verder te praten. Want dat verdient toch echt de voorkeur.” (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ron Hartman — 30 okt 2020
@Gezond verstand: energie maken zonder simpelweg verbranden van bomen of gas, is wat lastiger en we kunnen de Groningers ook niet Eindeloos verder laten zakken. Zo hebben we nog heel veel elektriciteit nodig om waterstofgas te kunnen maken. Uitgerekend de kerncentrale in Lingen die dat levert, gaat dicht. Waar bouwen we hier in de omgeving een kerncentrale? Hoelang gaat dat duren? Waar moet het restafval heen?
Gezond verstand — 29 okt 2020
Mijn advies was al vanaf het begin: doe niet mee aan deze "participatie avonden". Het enige doel is om tegenstanders de mond te snoeren en wat lege gestes voor de buhne te maken. Windmolens draaien maar op één ding: subsidies. En dat weten de snelle jongens van Raedthuys maar al te goed. De echte strijd voer je in de gemeenteraad, de rechtbank en de stembus.
Schoonderbeek — 25 okt 2020
Quote: “Daarna ging de gespreksavond door naar het thema draagvlak en ook daar liepen de meningen uiteen. Hetgeen gespreksleider Niels Bronsgeest tot de opmerking verleidde dat “ als u tegen blijft zich kunt afvragen of u wel wilt blijven deelnemen aan deze gespreksgroep…“
Hoezo onafhankelijk? In ieder geval niet onpartijdig!!
Nico — 22 okt 2020
Doe geen moeite Ron. Tegen mensen die sowieso tegen zijn, zijn niet ontvankelijk voor argumenten of alternatieven en blijven liever NEE roepen tegen alles. Valt me nog mee dat er geen complot theorieën worden geuit. Ik gok dat Lange Frans nog wel tijd heeft in zn agenda om als gespreksleider op te treden. Denk in ieder geval dat het beter aansluit op de belevingswereld van de reageerders

Je gaat ook geen reactie krijgen op je vraag, want dit soort figuren hebben nergens een constructief antwoord op. Ik denk in ieder geval dat een locatie dichter naar Hengelo de moeite van het onderzoeken waard is.
Ron Hartman — 22 okt 2020
@gkappert: Delfzijl zijn idd te grote windparken om direkt nabij te willen wonen. Hier gaat het om 2 forse jongens die mits verschoven op het terrein daar, richting Hengelo, geen enkel ander overlast bieden dan de zekerheid van stroom bij de onzekerheid van andere energievoorziening. Het alternatief is dat er 1 a 2 kleine kerncentrales komen die naast opwekken van elektriciteit, de Warmtenetten van Twence moet gaan bijverwarmen omdat maar doorgaan met steeds meer Biomassa centrales, ook niet goed is. WAAR mogen die kerncentrales komen in de buurt? Mag het radio-actieve afval in de zoutmijnen, of is dat ook volgens U te gevaarlijk?
gkappert — 22 okt 2020
Om een indruk te krijgen wat er te verwachten valt op invloed op de leefomgeving... Omgeving Delfzijl
Ron Hartman — 22 okt 2020
Ik blijf me verbazen over het gebrek aan alle kanten, om de oplossing te zoeken in het plaatsen van beide molens richting Hengelo. Links en rechts van de Deldensestraat geeft overlast? Meer zuidoost geeft aanvaardbare hinder. Het geeft wel stroom als alle zonnepanelen slapen zoals nu op deze winderige herfstdag. Of... gaan we minder stroom gebruiken?
Lichtgeel hesje — 21 okt 2020
Citaat alinea uit "Start van participatieproces" d.d. 28/1/2020: "Deelname is niet afhankelijk van hoe u denkt over windmolens op deze plekken of windmolens in het algemeen. Zowel mensen die kritisch, neutraal als positief hier tegenover staan, kunnen meedoen." De gespreksleider namens Tauw heeft dit uitgangspunt kennelijk nog niet helemaal begrepen, gezien zijn uitlating op 20/10/2020......
mathijn — 21 okt 2020
" De behendigheid van de gespreksleider Frank Kerckhaert deed de meeste stormen luwen" ........

Niels Bronsgeest " Als u tegen blijft zich kunt afvragen of u wel wil blijven deelnemen aan de gespreksgroep."

Het voorstel van Martijn (Pure energie) om de gezinshuiskinderen (gezinshuis oostenwin, twickelerblokweg) individueel te laten onderzoeken door en pychiater .......

En zo wordt het lijstje alleen maar langer over de vermeende integretiteit van alle betrokkenen. Het is en blijft een vies en smerig zaakje.
Lichtgeel hesje — 21 okt 2020
Bij het thema draagvlak wordt tegenstanders als het ware de mond gesnoerd door een gespreksleider, zo valt te lezen. Dit zegt al voldoende over de politieke (verborgen?) agenda, waarbij kennelijk volledige voorrang wordt gegeven aan voorstanders en niet aan kritische tegenstanders. Politiek gezien een niet bepaald objectieve en open manier van doen...

Jong! - nieuw op BorneBoeit

Het is een veelgehoorde noodkreet tijdens de voortslepende pandemie dat het vooral de jongeren...
08-03-2021

Wat is een levenstestament?

ADVERTORIAL • Stel, er gebeurt iets met u. U wordt ziek of u krijgt een ongeluk waardoor uw...
03-03-2021

Anders boeren op de Zenderense Es

Vorig jaar is er op 16 hectare al begonnen om op de Zenderense Es op een meer duurzame en minder...
28-02-2021

Buurtbus gaat weer rijden

Per 3 maart gaat de buurtbus Borne, route 530- 531 en 532, de weg weer op, net zoals de...
25-02-2021

Saxion-studenten helpen Verjaardagsbox

Het is alweer acht maanden geleden dat de Stichting Verjaardagsbox Borne werd opgericht. Een...
24-02-2021

Politie laat jongeren hun rotzooi opruimen

De politie heeft maandagmiddag een groepje jongeren zo ver gekregen dat ze de eigen troep gingen...
22-02-2021