Dinsdagavond stond de derde bijeenkomst op de agenda in het participatietraject om te komen tot een concreet plan voor de eventuele plaatsing van twee windturbines, net over de grens van Borne in de gemeente Hof van Twente. Het plan hiertoe, onder de naam Wind voor Buren, werd bijna drie jaar geleden gelanceerd. De initiatiefnemers - Annemarie en Bert Kristen, de coöperatie Buren Energie en het duurzame energiebedrijf Pure Energie - schakelden Frank Kerckhaert (oud-burgemeester van Hengelo) en Niels Bronsgeest van advies- en ingenieursbureau Tauw daarbij in om als onafhankelijke begeleiders het participatieproces met omwonenden en betrokken maatschappelijke organisaties in goede banen te leiden. Mede door de beperkende coronamaatregelen werd het een avond met vallen en opstaan.
Geen heil
Besloten was de avond via de digitale weg te organiseren omdat er nu eenmaal slechts een beperkt aantal mensen daadwerkelijk in het Kulturhus aanwezig mocht zijn. Uiteindelijk bleken er zich ruim dertig te hebben aangemeld, waarvan slechts 13 leden deel uitmaakten van de gespreksgroep. Een ander deel had zich van tevoren afgemeld omdat ze óf geen fiducie hadden in een digitale bijeenkomst óf überhaupt geen heil zagen in het participatieproces. Het zou vooral om regelgeving gaan, terwijl het veel meer op de mogelijkheden gefocust zou moeten zijn die de nadelige effecten van de windturbines kunnen beperken, zo klonk het door in een van de opzeggingen.
Na een moeizame start door de haperende techniek kon de bijeenkomst, vooral bedoeld als presentatiemoment van het verrichte geluidsonderzoek, in elk geval een kwartier later dan gepland van start. Maar voor het zover was klonk er al kritiek. “Het rapport is een diarree van data” en “er wordt totaal niet over gesproken hoe de omgeving dit ervaart”, waren enkele van de kritiekpunten. Ook vielen er opmerkingen te beluisteren als “Je moet er gewoon mee ophouden, er is zóveel weerstand” en “Als er ooit een vergunningaanvraag komt, ga ik er voorliggen.” Veel gemopper dus en het was vooral de behendigheid van gespreksleider Frank Kerckhaert die de meeste stormen deed luwen.
Daarna ging de gespreksavond door naar het thema draagvlak en ook daar liepen de meningen uiteen. Hetgeen gespreksleider Niels Bronsgeest tot de opmerking verleidde dat ‘als u tegen blijft zich kunt afvragen of u wel wilt blijven deelnemen aan deze gespreksgroep…’
Geluidswaarden in de omgeving
Na een korte pauze was het woord aan Edwin Nieuwenhuizen van akoestisch bureau M+P, die een korte presentatie gaf van het verrichte onderzoek (hier te downloaden). “Daarbij hebben we vooral gekeken naar wat de geluidswaarden in de omgeving zijn”, zo zei hij. De inhoud van het onderzoek riep een groot aantal vragen op. Vragen of het geluid van de snelweg het geluid van de turbines zou doen verstommen bijvoorbeeld en of de in het onderzoek betrokken molens ook daadwerkelijk ergens te bekijken zouden zijn om met eigen ogen en oren te kunnen oordelen over de geluidseffecten ervan.
Frank Kerckhaert beloofde de aanwezigen ten slotte alle vragen van de avond nog eens mee te nemen en waar mogelijk van complete antwoorden te voorzien, “in de hoop dat we in december weer lijfelijk met elkaar kunnen samenkomen om verder te praten. Want dat verdient toch echt de voorkeur.” (BM)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.