Met ‘nuchterheid en noaberschap’ richting Den Haag
BO TER BRAAK OP DE VERKIEZINGSLIJST VAN HET CDA

Met ‘nuchterheid en noaberschap’ richting Den Haag

Het Bornse raadslid Bo ter Braak staat sinds maandagavond op plek 46 van de voorlopige kandidatenlijst van het landelijke CDA. “De kans is niet heel groot dat ik uiteindelijk in de Tweede Kamer kom”, zegt ze nuchter, “maar de mogelijkheid om deze ervaring op te doen wilde ik niet laten lopen.”

 

De 31-jarige Bornse is nog maar twee jaar actief in de lokale politiek, maar waagt de sprong richting de landelijke politiek. “Toen de oproep voorbij kwam dacht ik eerst: ‘Nee, het is nog te vroeg’, maar anderen zeiden dat ik het gewoon moest doen. En misschien is het ook wel goed dat ik nog nooit fractievoorzitter, wethouder of statenlid geweest ben. Ik sla gewoon alles over en ben daarom nog te kneden”, lacht ze. De politiek blijkt Bo te liggen. “Ik vind het heel erg leuk. Soms is het lastig en het is zeker een continu ontwikkelproces. Maar het is prachtig om met zoveel verschillende mensen om te gaan, binnen en buiten de politiek, en midden in de samenleving te staan.”

 

'Kans om te leren'

Via de lokale CDA kwam Bo ter Braak in de ‘talentenpool’ van de Christendemocraten. “Ik wil mezelf graag ontwikkelen. Er stonden allerlei interessante dingen op het programma, maar door corona ging dat allemaal niet door. Deze stap zie ik wel als een kans om meer te leren.” In mei begon de lange procedure om op de verkiezingslijst te komen. Diverse ronden volgden, waaronder een gesprek met de vertrouwenscommissie, online opdrachten, een assessment dag en kennismaking met het landelijke bestuur. Gisteravond laat kwam het verlossende woord. “De telefoon stond vandaag niet stil! Mensen waar ik altijd tegenop kijk bellen mij ineens om me te feliciteren!”

 

Campagne

Het betekent dat vanaf nu het campagnevoeren gaat beginnen. Realistisch gesproken is een daadwerkelijke plek in de Tweede Kamer slechts met veel voorkeursstemmen te bemachtigen, als de plek op de lijst bij nummer 46 blijft. De definitieve ranglijst wordt pas in december vastgesteld. Aan het enthousiasme van Bo zal het niet liggen. “Ik ga er gewoon voor en zal ook online campagne voeren. Ik ga wel vloggen. Kijk maar mee!”

 

'Nuchterheid en noaberschap'

Het hart van Bo ter Braak ligt bij het onderwijs en de arbeidsmarkt. Ze wil zich vooral sterk maken voor haar leeftijdsgenoten. “Bij jonge gezinnen zie ik veel stress. Flexibele arbeidstijden en goed digitaal onderwijs, dat zijn wel zaken waar ik me voor wil inzetten. Maar ook eenzaamheid onder jongvolwassenen. Dat komt vaker voor dan je denkt.” En verder denkt ze vooral een portie Twentse nuchterheid en noaberschap naar Den Haag te kunnen brengen. “Ik ben gewoon Bo, en ik doe het voor jullie!” (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Herman — 28 okt 2020
Laat ze maar l..len, gewoon doen als de mogelijkheid er is. Succes.
Lichtgeel hesje — 28 okt 2020
Zonder een discussie te willen uitlokken: in mijn beleving ben je of 100% raadslid met volledig commitment voor een Gemeente, ofwel ben je 100% (potentieel) Kamerlid met volledig commitment hiervoor. Twee heren dienen lijkt mij niet wenselijk, gezien het feit dat het 'scherp aan de wind zeilen' door bestuurlijk Borne dreigt uit te lopen op een aan de grond lopen, met alle gevolgen van dien....Overigens ben ik wel aangenaam verrast dat mijn reacties op BB kennelijk ook door bestuurlijk Borne worden gelezen.
Bo — 28 okt 2020
Beste Lichtgeel hesje,
Mijn motivatie voor kandidaatstelling van de Tweede Kamer heeft niks te maken met het willen verlaten van de Bornse politiek. Er is in Borne nog genoeg te doen voor mij de komende jaren. Groeten, Bo
Lichtgeel hesje — 28 okt 2020
En alweer een muisje dat aangeeft in principe het zwalkende schip 'Politica Gemeente Borne' te willen verlaten. Who's next??

Meepraten over zonne-energie langs N35/A35

Kan het traject N35/A35 dienen als locatie voor opwekking van zonne-energie? De gemeente Borne...
08-03-2021

Vervanging openbare verlichting afgerond

Ook de laatste masten en armaturen in de gemeente Borne zijn vervangen door armaturen met...
05-03-2021

BOP onderzoekt goederenvervoer over spoor

Op 6 november 2013 ontspoorde tussen Borne en Zenderen een goederentrein. De lading bleek...
04-03-2021

Provincie verkiest tracé langs A1/A35

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Milieueffectrapportage (PlanMER) van de...
02-03-2021

SP in de strijd voor een eerlijke overheid

ADVERTORIAL • De SP heeft speciaal voor de kiezers in de gemeente Borne 5 campagnefilmpjes...
01-03-2021

Vloedbeltverbinding stuk voordeliger dan...

Als de gemeenteraad besluit om medewerking te verlenen aan de aanleg van de Vloedbeltverbinding,...
25-02-2021