Voorstel Energiefonds ingetrokken
RAAD WIL EERST ENERGIEVISIE EN MEER MOGELIJKHEDEN

Voorstel Energiefonds ingetrokken

Het voorstel voor een Borns Energiefonds, waaruit leningen tegen gunstige voorwaarden kunnen worden verstrekt voor energiebesparende maatregelen en het opwekken van duurzame energie, werd door wethouder Michel Kotteman dinsdagavond weer teruggetrokken, nadat er uit alle fracties commentaar op was gekomen. De regeling is vooral bedoeld voor bedrijven en daar wrong nu net de schoen.

 

'Losse flodder'

Ernst Janssen (D66): “Er zijn al zeven subsidieregelingen voor bedrijven. Een regeling voor particulieren zou gewenst zijn.” Herald Lucas (CDA) was het daarmee eens en zag zelfs ‘door de fondsen het bos niet meer’. Bovendien zette hij vraagtekens bij het aanstellen van een fondsmanager voor 15.000 euro per jaar (‘zonder garantie op resultaat’). Bijna alle fracties vielen verder over het feit dat de Energievisie van Borne nog niet klaar is en het daarom onduidelijk is of dit Energiefonds een goede bijdrage levert aan het behalen van de doelen. Leo Graafhuis (VVD): “We zien dit als een losse flodder; een snel succesje door een verordening uit andere gemeenten te kopiëren.” Hij stelde voor om het voorstel in te trekken en eventueel op een later moment, als de Energievisie er is, weer opnieuw te presenteren.

 

Regeling voor collectieve projecten

Daarbij zou dan, naar de mening van Roelof-Jan Naaktgeboren (GB90) ook de mogelijkheid meegenomen moeten worden om collectieve zonnedaken, zoals het project Bee One met zonnepanelen op de Carnahal, te steunen. Het raadslid zag mogelijkheden voor meer van dergelijke grootschalige opwekinitiatieven, waarbij ook inwoners met een smalle beurs of zonder geschikt dak kunnen profiteren van de voordelen van de energietransitie. Het nu voorliggende voorstel voor een Energiefonds zou daaraan geen bijdrage leveren. “Het blijkt dat bepaalde partijen hier niets aan hebben”, meende ook Jan de Vries (GrLi/PvdA). “Dan vraag ik me echt af of dit wel is wat we willen. Maak er iets beters van”, was zijn advies aan de wethouder.

 

Voor Kotteman was de boodschap duidelijk. “Ik begrijp dat nagenoeg de hele Raad dit voorstel op een later tijdstip wil hebben en dat we meer dingen moeten meenemen.” Terug naar de tekentafel dus. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Arthur Lammers geïnstalleerd als wethouder

Er werd door de gemeenteraad dinsdagavond één blanco stem uitgebracht en...
26-03-2024

Borne is (voor even) weer schoon

Deze zaterdagmorgen stond voor velen weer in het teken van Borne Schoon, de plaatselijke en...
23-03-2024

‘Groet vanuit mijn Bornse paleisje’

De woorden van de 73-jarige mevrouw uit Hengelo komen binnen. Ze verblijft nu zo’n...
22-03-2024

Kosten Huis van Borne vallen mee

De inschrijvingen van aannemers voor de bouw van het Huis van Borne zijn sinds vorige week...
21-03-2024

Afscheidsreceptie Martin Velten

Komende dinsdag, 26 maart, zal de laatste raadsvergadering zijn van wethouder Martin Velten. Na...
20-03-2024

Goede doelen profiteren weer van aspergekistje

Het is inmiddels goed gebruik dat de Lionsclub Borne de opbrengst van haar jaarlijkse acties...
20-03-2024