Tegenstanders stappen uit participatieproces windmolens
15-11-2020
‘VAN PARTICIPATIE IS GEEN SPRAKE’

Tegenstanders stappen uit participatieproces windmolens

Vertegenwoordigers van de actiegroepen ‘Geenwindmolensbijwoonwijken’ en ‘Burentegenwindmolens’, die twee windturbines bij knooppunt Buren niet zien zitten, hebben hun deelname beëindigd aan het participatieproces zoals dat door de initiatiefnemers van de windmolens is opgestart.

 

'Geen invloed'

“Het was ons al heel snel duidelijk dat dit geen participatietraject is. Alles is al in kannen en kruiken; de hoogte, de plek... We werden alleen maar geïnformeerd en bijgepraat over hun onderzoeken. Eigenlijk is het meer een poging om draagvlak te creëren”, verklaart Henny Nijenhuis, die met nog negen mensen besloot niet langer bij de werkgroep aan te sluiten. “We hadden toch al onze bedenkingen, maar wilden er met een open vizier ingaan. Toen bleek dat er totaal geen invloed was, er was niets bespreekbaar. We hadden het gevoel dat er een hele andere agenda was dan men laat geloven. Bovendien willen we de initiatiefnemers door deelname niet enige legitimatie geven. In de beeldvorming en voor de buitenwacht.”

 

Reactie procesbegeleider

De werkgroep Omwonenden startte met iets meer dan 30 mensen. Daarvan zijn er nu nog 22 over. De groep is nu drie keer bij elkaar geweest. Procesbegeleider is onder anderen Frank Kerckhaert. Hij betreurt het vertrek van de tegenstanders uit de groep. “We doen dit omdat de initiatiefnemers willen laten zien wat er rondom hun project precies gebeurt. Onze taak is om te kijken of er ruimte is om ergens te schuiven, bijvoorbeeld in hoogte, locatie, geluid, slagschaduw, enzovoort. Zo lijkt men bereid om lager dan de toegestane geluidsnormen te gaan. We willen de kennis vergroten en precies weten waar men eventueel zou willen bewegen. Op het eind gaan we vaststellen wat men met die ruimte gaat doen.”

 

Locatie

Het belangrijkste bezwaar van de tegenstanders zit ‘m in de locatie, die men niet geschikt vindt voor windmolens. “De plek voor één van de windmolens staat vast, met de andere valt misschien nog iets te schuiven”, denkt Kerckhaert. Maar een compleet andere plek is niet aan de orde. “Nee, die ruimte is er niet.” Volgens de procesbegeleider zijn er binnen de werkgroep nog altijd veel tegenstanders van het windmolenproject. “Ik denk dat meer dan de helft windmolens niet ziet zitten, tenminste niet op die locatie.” Het ingezette proces kan wat hem betreft gewoon doorgang vinden. “Daarna staat voor iedereen de weg open om bezwaar te maken tegen een vergunningsaanvraag, als die er ligt.”

 

Vervolgacties

De actiegroepen gaan hun tijd en energie nu richten op de overheden, die uiteindelijk moeten beslissen of de windturbines er mogen komen. “Vorige week hebben we gesprekken gevoerd met de gemeente Borne", vertelt Nijenhuis. "We vonden het belangrijk hen te laten weten wat wij van het participatieproces dachten, waarvan de wethouder had gezegd dat hij erachter kon staan. De gemeente Hof van Twente zal een eventuele vergunningsaanvraag moeten beoordelen, maar Borne heeft een verantwoordelijkheid naar enkele duizenden inwoners die direct belanghebbenden zijn.” Of en hoe de gemeente Borne gaat reageren richting buurgemeente is nog onduidelijk. “Wat dat betreft moeten we ook alert blijven hoe politiek de wind gaat waaien.” (AJ)

 

Lees ook onze eerdere berichtgeving over de start van het proces: Participatieproces windmolens ontmoet wantrouwen. En over het initiatief: Windmolens bij knooppunt Buren?

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Elly Jansen — 15 nov 2020
Daarom is het zo fijn dat particulieren initiatieven nemen. En voor- of tegenstanders zijn vrij om in- of uit te stappen.
Wgkub — 15 nov 2020
Borne doet niet mee .......geld is reeds op!!!

Anders boeren op de Zenderense Es

Vorig jaar is er op 16 hectare al begonnen om op de Zenderense Es op een meer duurzame en minder...
28-02-2021

Buurtbus gaat weer rijden

Per 3 maart gaat de buurtbus Borne, route 530- 531 en 532, de weg weer op, net zoals de...
25-02-2021

Saxion-studenten helpen Verjaardagsbox

Het is alweer acht maanden geleden dat de Stichting Verjaardagsbox Borne werd opgericht. Een...
24-02-2021

Politie laat jongeren hun rotzooi opruimen

De politie heeft maandagmiddag een groepje jongeren zo ver gekregen dat ze de eigen troep gingen...
22-02-2021

Start werkzaamheden Grotestraat

In opdracht van de gemeente Borne voert Strukton Civiel Noord & Oost de komende weken...
19-02-2021

‘Grijp die kans, met een hoofdletter G!’

In september 2019 werd bij Angélique Koedijk uitgezaaide eierstokkanker geconstateerd. Ze...
18-02-2021