College krijgt draai om de oren
FORSE KRITIEK TIJDENS INGELASTE RAADSVERGADERING

College krijgt draai om de oren

De raadsleden waren maandagavond in een ingelaste raadsvergadering unaniem in hun afkeuring over het handelen van het college van burgemeester en wethouders met betrekking tot het voornemen het azc-gebouw in Azelo voor drie jaar weer te verhuren aan het COA en er voor de vierde keer asielzoekers te huisvesten. Unaniem, inclusief coalitiepartijen, met inbegrip van wethouder Michel Kotteman’s eigen partij GB90.

 

Overdonderd of bedonderd?

“U hebt uw woord gebroken en bent uw geloofwaardigheid kwijt. Te triest voor woorden!” (Leo Graafhuis, VVD). “We voelen ons verrast en overdonderd. Of is bedonderd een beter woord?” (Bert Oude Lansink, CDA; op de foto). “U hebt de Raad buitenspel gezet. Dat kan toch niet waar zijn? Bent u zich wel bewust van een dikke, zeer dikke deuk in de vertrouwensband?” (Mike de Boer, GB90). Henk van den Berg (Borne-Nu), kon zijn woede maar nauwelijks bedwingen en stokte halverwege zijn betoog. “Ik word er te kwaad over, ik stop ermee.”

 

GrLi/PvdA is altijd voorstander geweest van het faciliteren van opvang van asielzoekers in de gemeente, maar had eveneens geen goed woord over voor het gevolgde proces. “Ongehoord dat u zonder terug te gaan naar Raad en omwonenden deze stappen heeft gezet.” Mieke Visser (SP) sloot zich aan bij de kritiek. “Met dit nieuwe plan lijkt het College te kunnen ontsnappen aan een financiële blamage, maar wel ten koste van het vertrouwen van inwoners en van de Raad." Ernst Janssen (D66) had er niet veel meer aan toe te voegen behalve een cynische opmerking: “En dan maar afvragen hoe het komt dat het vertrouwen in het bestuur afneemt…….?”

 

Kortom, vernietigende kritiek die zich vooral toespitste op het passeren van omwonenden en gemeenteraad in het besluitvormingsproces. Het voorgenomen besluit om het voormalige internaat toch weer beschikbaar te stellen aan het COA, ondanks beloften dat de gemeente er alles aan zou doen om dit te voorkomen, kwam volledig uit de lucht vallen. Omwonenden reageerden geschokt en in de samenleving sprak men schande van het geschonden vertrouwen.

 

Spijt bij het College

Uit de opmerkingen van het College bleek overduidelijk dat men geschrokken was van alle reacties. “Het heeft ons stevig geraakt”, zei burgemeester Jan Pierik. De stem van Michel Kotteman brak zelfs even toen hij verhaalde over de uitspraak van omwonenden dat het vertrouwen in hem persoonlijk was geschonden. “Ik ben in die buurt geboren. Het raakte me diep dat men mij verweet de gedane beloftes te hebben gebroken. Ik wil ook een man van m’n woord zijn.”

 

Terugkijkend beseft het College dat het allemaal anders had gemoeten. “Het spijt ons achteraf dat het zo is gegaan”, zei Kotteman. “Er was wel een reden voor. We waren diep in gesprek en hadden blijkbaar een blinde vlek. Het is een gevoelig onderwerp van een buitencategorie. We probeerden het naar eer en geweten zo goed mogelijk te doen.” Jan Pierik vond dat hij als burgemeester scherper had moeten letten op het proces. “Maar we hebben wel te maken met flinke dossiers en een moeilijke financiële situatie, waardoor je soms in een flow komt als er een oplossing is die goed is voor de financiën en voor de bewoners. We nemen ter harte dat de vertrouwensrelatie aan een heel dun draadje hangt nu en dat dit hersteld moet worden.”

 

'Terugtrekken', 'pas op de plaats', 'tussenstop'?

Vervolgens ontspon zich een woordenspel over het herinrichten van het proces. Een deel van de gemeenteraad stond erop dat er een aantal stappen terug gedaan werd in het proces of sterker geformuleerd dat het voorgenomen besluit om aan het COA te gaan verhuren van tafel ging. Het College had het over een ‘pas op de plaats’ en een ‘tussenstop’. Feitelijk was iedereen het er wel over eens dat er eerst maar eens nader overleg met de buurt moest komen en dat alle mogelijke scenario’s voor een nieuwe invulling van het azc in Azelo voorgelegd moesten gaan worden, zodat ook de gemeenteraad er nog zeggenschap over had.

 

Voorlopig van tafel

En dan gaat het er maar om in hoeverre er vertrouwen is dat er voldoende is geleerd en afspraken worden nagekomen. Blijkbaar niet voor honderd procent, want de gemeenteraad nam met meerderheid van stemmen een motie aan om het College hiertoe ook formeel te dwingen.

 

Eind van het liedje is dat het College nu met omwonenden in gesprek gaat, de gemeenteraad een ‘feitenrelaas’ zal sturen over het verloop van het proces tot nu toe en een analyse van alle mogelijke scenario’s voor het azc in Azelo, getoetst aan afspraken in het verleden en het heden, met bewoners en met de Raad. Dat zal naar verwachting ergens in januari zijn. Het betekent in ieder geval dat het allerminst zeker is dat er vanaf begin volgend jaar weer asielzoekers in Azelo gehuisvest worden, maar dat het plan ook nog niet volledig van de baan is. (AJ)

 

Lees ook de eerdere berichtgeving: Toch weer opvang asielzoekers in Azelo

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Mark — 01 dec 2020
Stelletje populisten in de raad en college! Scoren over de rug van asielzoekers.
Gaat de verhoging van de OZB ook van de baan als er emotionele druk op het bestuur wordt uitgeoefend?
T Huiskes — 01 dec 2020
Ze verdienen allemaal een flinke draai om de oren! B&W hebben zitten te slapen ('scherper hadden moeten opletten bij het proces').
Nu het AZC toch weer opengaat naar alle waarschijnlijkheid daar er een tekort is aan plaatsen in het hele land, met de buren en omwonenden om de tafel gaan zitten hoe de flow van AZC-ers beter te begeleiden, dat ze niet tot overlast gaan worden in de buurt en in het centrum van Borne (laat ze bijv klusjes opknappen, parken en grasvelden opknappen zodat ze zich niet vervelen). Zodra de verveling toeslaat onder de AZC-ers, is dat geen goed teken. Voorkom dit door ze actief te laten zijn bij vrijwilligerswerk in Borne en omgeving (oh ja en vergeet de mondkapjes niet!).
Jan Vos — 01 dec 2020
B en W volgen wel heel erg de heren uit den Haag
ook geen peil op te trekken
Lichtgeel hesje — 01 dec 2020
Voor de financieel geïnteresseerden onder ons: bekijk de volgende link maar eens over de financiële gang van zaken binnen de Gemeente Borne over de afgelopen jaren (ctrl f Borne).: http://www.leoverhoef.nl/scorelijst.html

Het erge van dit hele verhaal is dat je er als lokaal bestuurder van een Gemeente nog mee weg kunt komen ook nog........

Ron Hartman — 01 dec 2020
De GVW kost en heeft ons elk jaar weer, plm 400.000 euro gekost. Gedram van vnl Borne Nu. Het sportpaleis heeft ook al 2.500.000 crediet verwerkt met de grote gangmaker van den Berg met het klotsende geld over zijn plinten. Om de aanleg van het Vloedbelttraject mogelijk te maken, kocht de gemeente het AZC en ieder was gelukkig. Die miljoen aankoop is een hypotheek tegen 2% rente en dus kost dat AOC 20.000, per jaar, om straks de vrijheid te hebben om de weg mogelijk te maken en bv een. wegrestaurant oid. Oh ja.. langs dat Vloedbelttraject kunnen vele windmolens komen en zonneakkers. Prachtig punt voor het maken van waterstofgas en tankstations daarvan. We hebben dan veel energie en een prachtige weg voor Zenderen en stilte langs de Maten en willen dan voor die 20,000 hypotheekkosten risico's nemen? Wees dan eerlijk en zeg dat de Provincie of de VNG een tegeneis heeft gesteld. Maak eerst helder of en wanneer die nieuwe weg er komt met de mogelijkheid van een deal om alles af te kaarten.
Ron Hartman — 01 dec 2020
Is de inhoud van bijdragen niet belangrijker dan de naam van de indiener? Echte discussies voeren is lastig weet ik al heel lang, dan moet je inhoudelijke kennis toevoegen ipv een mening. Zo maakte ik mee dat slechts een enkeling reageerde op de discussiefora zoals die van de GVW. De meesten zagen die knop op de balk niet eens vanaf hun tablet. Een naam zegt dan minder, .....toch?
Bertus Schuurman — 30 nov 2020
Lichtgeel hesje, Bornenaar en andere anoniemen, gebruik toch gewoon je naam en dus niet een pseudoniem......

Borne Boeit heeft haar regelgeving hier op aangepast, maar handhaaft hier niet op.........helaas.
Gerard Schuurhof — 30 nov 2020
Slechts een motie van wantrouwen en het naar huis sturen van dit college was hier de enige juiste actie geweest!
Loek Diemel — 30 nov 2020
Lichtgeel hesje, Bornenaar en andere anoniemen, gebruik toch gewoon je naam en dus niet een pseudoniem...... dat maakt jullie reactie NOG sterker!!!
Vriendelijke groet,
Bornenaar — 30 nov 2020
Waarschijnlijk wordt het geheel weer ingetrokken en in de toekomst als wisselgeld gebruikt om de OZB weer maximaal te verhogen.
Loek Diemel — 30 nov 2020
Ligt het nou aan mijn waarneming of hebben wij toch een wel erg vooringenomen burgemeester. Wat mij intussen wel duidelijk is.... het is beslist GEEN burgervader!!!!
Lichtgeel hesje — 30 nov 2020
Een schoolvoorbeeld van We dronken een glas, we deden een plas, en alles blijft zoals het was. De Raad heeft hier ook grotendeels boter op het hoofd. Het gaat hier in de kern namelijk niet bom het passeren van groepen, maar om politieke bestuurlijke onbetrouwbaarheid, waarbij afspraken niets waard blijken te zijn en op elk willekeurig moment weer eenzijdig kunnen worden ingetrokken dan wel worden veranderd. De basis van besturen is transparant en betrouwbaar handelen. In beide blinkt bestuurlijk Borne de laatste jaren niet bepaald uit!
Loek Diemel — 30 nov 2020
Wat slap van oude Lansink en andere raadsleden om niet volmondig Graafhuis te steunen met de eis om het voorstel volledig terug te nemen. Krijgt het college dadelijk toch nog de spaak in het raadswiel.

Rutte: ‘Het einde is echt in zicht!’

Tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge werd bevestigd wat...
13-04-2021

Leidingbreuk in zwembad

Iets na middernacht kreeg de Brandweer Borne een melding van wateroverlast bij het zwembad Laco....
09-04-2021

Straatnamen zijn ook monumenten

Mannen en vrouwen in het verzet. Ze hadden allemaal vanuit een eigen invalshoek en gedrevenheid...
08-04-2021

3 april 1945: Borne bevrijd!

30 maart 1945, Goede Vrijdag. Eenheden van het Canadese 2e legerkorps en het Britse 30ste...
03-04-2021

Aanrijding op de N743

Rond 17.45 uur donderdagmiddag raakten twee auto’s met elkaar in botsing op de N743 tussen...
01-04-2021

Lions Borne kiest drie goede doelen

Het is inmiddels goed gebruik dat de Lionsclub Borne de opbrengst van haar jaarlijkse acties...
24-03-2021