Verbouwing Kulturhus flink duurder uitgevallen
FORSE OVERSCHRIJDING VAN HET BESCHIKBAAR GESTELDE BUDGET

Verbouwing Kulturhus flink duurder uitgevallen

Het blijkt dat de inpandige verbouwing van het Kulturhus in 2019 maar liefst 263.000 euro meer gekost heeft dan waarop was gerekend. Op een begroot budget van 555.000 euro (exclusief de vervanging van de tribune, die als groot onderhoud gepland stond) een aanzienlijke overschrijding. Hoe kan dat?

 

Wethouder financiën Arno Spekschoor: “Voor een deel wisten we eind 2019 al dat er een overschrijding was. Nu blijkt dat nog weer hoger te zijn.” De oorzaak moet gevonden worden in meerwerk, dat in overleg met het Kulturhus tijdens de verbouwing werd uitgevoerd, extra werkzaamheden wegens achterstallig onderhoud en een tegenvaller omdat een deel van de BTW niet compensabel bleek te zijn. Spekschoor was onaangenaam verrast door de tegenvaller. “Deze overschrijding is inderdaad behoorlijk en die had gewoon netjes gemeld moeten worden. Zo hoort het niet te gaan.”

 

Extra krediet achteraf

De gemeenteraad heeft budgetrecht en heeft daarom in 2018 een krediet voor de verbouwing vrijgegeven. Voor een deel worden de extra uitgaven gecompenseerd door het Kulturhus 4.000 euro meer huur te laten betalen, maar de gemeenteraad moet nu volgens de regels achteraf een extra krediet beschikbaar stellen van 263.000 euro. En daar zal de Raad niet blij mee zijn. In het verleden is er al vaak gemopperd door de gemeenteraad over het plotseling voor grote verrassingen komen te staan .

 

'Dit mag niet meer gebeuren'

“De gemeenteraad heeft volledig gelijk”, vindt Spekschoor. “Dit mag niet meer gebeuren. We willen om te beginnen dit soort overschrijdingen niet meer zien en áls tegenvallers zich al voordoen, dan moet het netjes gemeld worden. Eerst aan de Raad voorleggen en dan pas uitgeven! We zijn allemaal bezig om hier scherper op te zijn. Er moet een cultuuromslag komen, maar dat gaat met vallen en opstaan. Ik hoop dat er niet meer van dit soort zaken naar boven komen, maar voor zover ik het nu kan overzien zal het uiteindelijke tekort over 2020 tussen de 7,5 miljoen en 8,1 miljoen blijven, zoals voorspeld. Dat is al hoog genoeg.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
BorneBoeit — 07 dec 2020
We zullen het nog een keer uitleggen: BorneBoeit kan niet controleren op persoonsgegevens en dus ook niet op een juiste naam. We kunnen wel een automatisme inbouwen om te verifiëren of e-mailadressen bestaan. Op die manier zijn mensen die reageren altijd door ons te benaderen, als dat nodig is. Anoniem reageren kunnen wij dus niet voorkomen. We behouden ons altijd het recht voor om reacties te verwijderen als ze de normale normen van goed fatsoen overschrijden. En dat zullen we ook blijven doen.
Ron Hartman — 07 dec 2020
Was het verwijderde bericht dan vol inhoudelijke reacties? Begrijp goed; ik vind een goed functionerend onderkomen dat het Skuw van Borne op bruisende en dynamische wijze representeert, heel goed. Je moet als gemeente ook zeker geld over hebben voor dat gemeenschapshuis. Wat veel minder is, is dat de stroom slecht Borns nieuws al jaren aan de gang is. Ik beweer dat de netwerken zijn doorgeschoten en men het normaal is gaan vinden om een te grote broek aan te trekken. Onvoldoende kennis ook (ik wijs op de knop GVW), teveel ondoordachte zaken (ik wijs op de megalomane 1e ontwikkelingen rond het sportpark) etc. Ja, ongelukkig moment, maar dan komt ook nog het AZC, windmolens en het Kulturhus, dat verder niets uitlegde over de zware noodzaak om ook in de rij van teveel uitgaven te gaan staan. Onzin natuurlijk dat dat volle bedrag doorberekend zal worden. Een deel is straks weer gestapeld verlies voor de burgers.
Lichtgeel hesje — 07 dec 2020
Misschien kan de redactie hier iets zinnigs over zeggen ...
Johan Wierda — 07 dec 2020
Geachte heer Hartman,
U durft, iemand zonder enige kennis van zaken van verwardheid te betichten.
Heb het bericht zelfs twee keer geplaatst, het stond inderdaad op de site.
Het was echter twee keer binnen 5 minuten van de de site verdwenen.
Ra, ra, hoe kan dat?
Ron Hartman — 07 dec 2020
@Johan: Ik vrees dat je in de war bent. Het is overigens ook zo dat je email adres bekend moet zijn om je reacties te kunnen plaatsen, zodat bv na overtreden van de wet, een reageerder altijd traceerbaar is. Welke nick-name ook gebruikt wordt. Een grote verbetering tov jaren her, toen er geen email controle was. Echter; maak geen typefout in je emailadres, want dan wordt er niets geplaatst. Probeer je het nog eens, want ik wil graag je inhoudelijke reacties zien. Succes
Johan Wierda — 07 dec 2020
De redactie heeft zoals blijkt een voorkeur voor anonieme reaguurders, die zonder veel kennis van zaken hun mening kunnen uiten.
Lichtgeel hesje — 07 dec 2020
De kern van mijn betoog is het boven-budget uitgegeven gemeenschapsgeld voor Meerwerk door het College en het Kulturhus, en waarover door deze 2 partijen ook overleg met elkaar is gevoerd buiten de Raad om. Wellicht wil/kan iemand hier via dit kanaal iets inhoudelijk zinnigs over zeggen, zonder dat ik weer direct wordt uitgenodigd op de koffie.....
Johan Wierda — 07 dec 2020
Geachte heer Hartman,
Bij deze, voor het overige zou ik wel willen reageren, echter de redactie is klaarblijkelijk niet gecharmeerd door mijn bijdrage en censureert deze.
Ron Hartman — 07 dec 2020
@Johan. Wil je eens gemotiveerd reageren op alle inhoudelijke bijdragen? Ik wil er nog wel 1 toevoegen. Als je een gemeenschapshuis dat nog maar 15 jaar oud is, wil upgraden, is dat toch vooral om energie-zuiniger te worden? Er zijn nog geen harde bouwkundige gebreken. De rest is veelal gewoon toe te rekenen aan bedrijfskosten. Andere indelingen, nieuwe vloerbedekkingen, ander en fraai meubilair? Mooi en fijn als het geld over de plinten klotst. Daar zul je de afschrijvingen op hebben aangepast en nieuwe ruimte voor nieuwe afschrijvingen kan her-benut worden. Het gaat mij niet om teveel geld oid, maar het stikt in dit dorp van de netwerkjes en te hoge uitgaven. (Daardoor?) wie neemt straks de verantwoordelijkheid voor extra belaastingen of een gedwongen fusie? Graag op inhoud dus.
Het gaat om de inhoud — 06 dec 2020
Toch?
Johan Wierda — 06 dec 2020
Het is voor de anonieme reaguurders wel heel erg makkelijk over hun veelal ongenuanceerde kritiek op alles wat er met name niet deugt in Borne hun gal te spugen.
Het zou BB sieren GEEN anonieme reacties meer te plaatsen.
Met iemand serieus van gedachten wisselen is naar mijn mening alleen mogelijk als je weet wie hij/zij is en of hij/zij werkelijk bestaat en niet een of ander algoritme is van een andere planeet.
wgkub — 05 dec 2020
Jongens (B&W) ga wat anders doen, iets waarin je misschien wel goed bent!!
En voordat je gaat, vraag even aan de collega's in Hengelo of ze het erbij willen doen!!
Ron Hartman — 05 dec 2020
Toch wel pittig dit punt. Kom maar gezellig koffie drinken. Wie maakt dan de gespreksnotitie en plaatst die weer hier? Het openbare platform zou juist de volle en actieve steun en bijdragen van en door burgers gedragen en betaalde instellingen moeten hebben. De digitale wereld is een feit. Mensen zijn minder mobiel. Neem deel! De Neo-liberale netwerken zijn doorgeschoten en de gevolgen voor de levende participatie-democratie zijn desastreus. Kijk naar de aanhoudende stroom onkunde en verspilling van de afgelopen tijd! Het Skuw zou er van verbleken
Directie Kulturhus — 05 dec 2020
Juist meneer Lichtgeel hesje en voor dat meerwerk gaat het Kulturhus ook meer huur betalen. Achterstallig onderhoud en BTW compensatie is de verantwoording van de gebouweigenaar en de opdrachtgever. Volgens mij is het Kulturhus in beide geen partij. Voor meer vragen, de kop koffie staat nog altijd klaar. Ook voor u, meneer Hartman. Wij vinden het fijn om te weten tegen wie we praten en staan als Kulturhus voor ontmoeting. Laten we dan niet online, anoniem, discussiëren. Wij hebben niets te verbergen, u toch ook niet? Fijn weekend allen en wellicht tot in het Kulturhus!
Lichtgeel hesje — 05 dec 2020
Hierbij de aanvulling op mijn kennelijk ongefundeerde uitspraak: twee partijen (College en Kulturhus) krijgen in 2019 van de Raad een zak met gemeenschapsgeld. Al vrij snel blijkt dat er meer geld wordt uitgegeven dan dat beschikbaar is gesteld. De twee partijen weten dit allebei (er is immers overleg geweest tussen de twee partijen over zgn. meerwerk),, maar gaan gewoon door met hun plannen. De ene partij (College) vraagt inmiddels om een soort van mea culpa en krijgt hierop ook diverse reacties, zowel van de Raad als van inwoners van Borne. De andere betrokken partij (Kulturhus) hult zich in een vorm van stilzwijgen naar de gemeenschap toe. Als het Kulturhus het dan vervolgens vreemd vindt dat er mensen zijn die ook een kanttekening zetten bij de rol van het Kulturhus (lees: de Directie) in dit verhaal, wekt dit in ieder geval bij mij verbazing. We hebben het hier immers over het boven-budget uitgeven van gemeenschapsgeld, waar het Kulturhus ook nee tegen had kunnen zeggen.....
Ron Hartman — 04 dec 2020
Ik moet nav de reactie uit het Kulturhus wel wat gniffelen. Ik overweeg ook maar een schuilnaam aan te nemen. Dat prikkelt kennelijk. Nu maar even nog onder eigen naam. U hebt de wensen neergelegd om te verbouwen. Dat doe je zo sober en nuttig mogelijk, of riant als er toch wel geld komt, toch? Ik beheerde een pand van 2000 m2 en de aanpassingen incl. Isolaties, kostten heel wat minder. Op de man af. Hoeveel is de isolatiewaarde van het pand verbeterd na de verbouwing? En hoeveel energie wordt nu concreet bespaard? Wat waren de overige doelen van de verbouwing? Natuurlijk ken ik de bieb oud en - nieuw, mooi, maar daar zaten de kosten niet, dus even los van dat?
Directie Kulturhus — 04 dec 2020
Beste Lichtgeel hesje,
U bent van harte welkom om tijdens een kop koffie uw reactie toe te lichten waarom de directie van het Kulturhus de wacht aangezegd dient te worden in deze. Het is namelijk makkelijk om ongefundeerde uitspraken te doen onder een schuilnaam. Wij staan altijd open voor een gesprek.
Met vriendelijke groet,
Directie Kulturhus
T K — 04 dec 2020
Een kind van 10 kan de gemeentelijke begroting van het kulturhus beter regelen. Al met al prutswerk van de bovenste plank. De burger knapt het begrotingstekort wel weer op.
Mark — 04 dec 2020
Zo hoort het inderdaad niet te gaan. Sta je dan met je grote grijns op je smoel.
Erik — 03 dec 2020
Dit is de " gemeente" waar ik in opgegroeid ben....en waar de ene blunder na de andere blunder zich afspeelt. Als dit bestuur nu eens de eer aan zichzelf houd en vertrekt en zet er een zakelijk bestuur neer, dan is de kans al een stuk kleiner om geen artikel 12 gemeente te worden.
Henk — 03 dec 2020
Nogmaals, allemaal wegsturen en Hengelo vragen of we erbij mogen horen.
Lichtgeel hesje — 03 dec 2020
' Au zeggen is ook hier niet genoeg', om voort te borduren op de bestuurlijke flater rondom het AZC.......
Henk — 03 dec 2020
Wederom een grote tegenvaller. Zat de meest creatieve boekhouder ex wethouder Herman Mulder toen niet aan het roer? Roep hem maar eens ter verantwoording! Schandalig dit.
Bert-Jan — 03 dec 2020
Ach jongens, dat kan iedereen gebeuren.

Anders doen we de WOZ toch gewoon weer hoger, er zijn mogelijkheden voldoende om dit bedrag (en meer) snel terug te verdienen.
Lichtgeel hesje — 03 dec 2020
Vwb het BTW verhaal had de gemeente vooraf de samenwerkingsovereenkomst met de leveranciers van diensten fiscaal moeten laten toetsen. Had een hoop niet compensabele BTW kunnen schelen.....
Nico — 03 dec 2020
Hoe dan?! Bijzonder dat de raad keer op keer zo mild blijft. Een Kulturhus wat al bijna geen bestaansrecht heeft met meer dan 50% overschrijding van verbouwingskosten en de raad wist wéér van niks. Of wordt de raad nu min of meer gedwongen om het AZC maar te dulden omdat het geld oplevert?
Lichtgeel hesje — 03 dec 2020
Hoe moet je dit verhaal duiden in het licht van het minimaal 1 miljoen euro kostende project ' basis op orde'. Eind 2019 als ambtelijk en bestuurlijk Borne al weten dat er een overschrijding is, en toch gewoon "dom vedan goan". Budget verantwoordelijkheid is en blijft een vies woord kennelijk binnen politiek Borne, laat staan bijtijds op de rem trappen en bijsturen. Oh nee, het is toch maar geld uit onder meer de portemonnee van de inwoners, en die citroenen kunnen we nog wel wat meer uitknijpen. Zoveelste voorbeeld van politiek onvermogen cq geen verstand hebben van budgetteren en het adequaat opvolgen hiervan. PS: is de directie van het kulturhus al de wacht aangezegd, of zitten deze ook in het 'vriendjesnetwerk'??
IH — 03 dec 2020
Wordt volgend jaar " gewoon" weer door berekend op de inwoners van Borne!!!
Ron Hartman — 03 dec 2020
Is dat inclusief de hoogwaardige isolatie (niet te zien overigens op de luchtfoto's), tripleglas, zonnepanelen en vloerverwarming + die onze publieksruimten als voorbeeldfunctie moeten maken, zelfs bij aansluiten op het warmtenet, of gaat het warmtenet straks wat extra boompjes verstoken in de slecht geisoleerde gemeentelijke panden? Getver, wat een ongelooflijk en onverantwoordelijk gekluns.
B. Kuipers — 03 dec 2020
Gelukkig hebben we een Kulturhus voor deze cultuuromslag, Beter is deze cultuuromslag door andere mensen te laten uitvoeren!!
HS — 03 dec 2020
Mensen doe toch lekker Waar je zin in hebt wat maakt het uit dat verschil van die duizenden Volgend jaar raakt het de burger Ach en dan weer meer mensen naar de voedselbank Alles kan in Borne maar waar is dat stukje controle
Martin — 03 dec 2020
Wat hebben we toch een top gemeente, geeft echt comfortabel gevoel helemaal super!

Actie SP Borne op Rheineplein

‘Volhouden’ en ‘Sed libara nos a malo’ (Verlos ons van het kwaad, red.)...
17-07-2021

Borne brengt zorgen over bij buurgemeenten

Met 11 stemmen voor en zes tegen werd dinsdag een motie aangenomen, waarin het college wordt...
07-07-2021

Sloop AZC half jaar uitgesteld

De sloopkogel, die het voormalige AZC in Azelo met de grond gelijk zou gaan maken, kan nog even...
06-07-2021

Complete metamorfose Europastraat

Halverwege volgend jaar zal de Europastraat niet meer te herkennen zijn en er volstrekt anders...
05-07-2021

Inloopbijeenkomst Europastraat

Maandag 5 juli is er een inloopbijeenkomst in het gemeentehuis waar het concept ontwerp voor de...
02-07-2021

Project ’t Wooldrik kan door

Een jaar was er de rem op gezet, maar dinsdagavond gaf de gemeenteraad bijna voltallig het...
29-06-2021