Samen een Bornse gedichtenbundel maken!
10-12-2020
`BORNEDOETPOËZIE 2.0` INITIEERT NIEUWE GEDICHTENBUNDEL VOOR WEEK VAN DE POËZIE 2021

Samen een Bornse gedichtenbundel maken!

De groep ‘bornedoetpoëzie 2.0’ bestaande uit Mirian Jacobs, Miriam Janssen, Ingrid de Vos en Monique Wilmer-Leegwater, hoopt dat op 29 januari 2021 de grote ‘Borne doet Poëzie’-avond in het Kulturhus kan plaatsvinden. Tijdens de Week van de Poëzie en met als bijzonder hoogtepunt de lancering van de Bornse gedichtenbundel, samengesteld met poëzie van iedereen die plezier beleeft aan het schrijven van gedichten.

 

Schrijf mee met thema `Samen`

De Poëzieweek is een initiatief voor poëzie in de Lage Landen. Jaarlijks wordt er een thema bepaald. Het thema van de negende Poëzieweek is ‘samen’. Poëzie verbindt en voedt ons, inspireert en brengt ons samen. Naast dat er ruimte is voor individualiteit en vrijheid van meningsuiting is ook saamhorigheid waar te nemen. Wereldwijd zijn er steeds meer verbindende initiatieven. Het thema ‘samen’ roept op tot community art.

 

“We hebben allen zo onze gedachten en gevoelens in deze tijd. Zo aan het eind van het jaar heb je tijd om je te bezinnen”, leggen Miriam Jansen en Ingrid de Vos uit. “Samen met elkaar aan tafel zitten, samen... Maar het hoeven geen clichés te zijn. Je hoeft geen ervaren dichter te zijn om dit weer te geven.” Vaak denkt men bij het woord `samen` aan mensen. Jansen schetst voorbeelden: “Denk ook aan twee paarden in de wei of twee broekspijpen samen aan een waslijn.” De Vos vult aan: “De regenboog, een samengesteld palet van kleuren.”

 

Iedereen kan een gedicht insturen. Mensen denken vaak dat ze niet kunnen dichten. Je kunt vaak meer dan je denkt. Het hoeft niet altijd te rijmen. Met minder woorden vertel je een verhaal, geef je gevoelens en gedachten weer. Ze kijken uit naar het moment dat het werk van de Bornse poëten samengebundeld is in één fraai verzamelexemplaar. Dat is nog eens community art. Voor 4 januari moet het gedicht bij bornedoetpoezie@gmail.com binnen zijn. Daarna worden de inzendingen samengevoegd en gedrukt. “Gedichtenbundel 2020, een bundel voor de 9e keer”, vertellen de dames met trots.

 

Gedichtendokter

Janssen is de gedichtendokter van het collectief. Iedereen die hulp nodig heeft kan met haar contact opnemen. Ook tijdens een workshop op 18 december in het Kulturhus geeft ze ondersteuning, tekstcoaching. Tips voor inspiratie en over het proces van het bouwen van een gedicht. Zoals de start, het brainstormen, denken in beelden, verzamelen van woorden. Zet woorden in een volgorde. Probeer ook eens een andere volgorde.

 

Dichter des Vaderlands komt naar Borne

Janssen en de Vos lichten een tipje van de sluier van de komende poëzieavond in januari op. Mits het programma niet wordt gehinderd door de maatregelen van Covid-19. Als hoofdgast treedt de Dichter des Vaderlands 2017-2019 Ester Naomi Perquin (foto in de tekst) in het Kulturhus op. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024