Samen een Bornse gedichtenbundel maken!
10-12-2020
`BORNEDOETPO╦ZIE 2.0` INITIEERT NIEUWE GEDICHTENBUNDEL VOOR WEEK VAN DE PO╦ZIE 2021

Samen een Bornse gedichtenbundel maken!

De groep ‘bornedoetpoëzie 2.0’ bestaande uit Mirian Jacobs, Miriam Janssen, Ingrid de Vos en Monique Wilmer-Leegwater, hoopt dat op 29 januari 2021 de grote ‘Borne doet Poëzie’-avond in het Kulturhus kan plaatsvinden. Tijdens de Week van de Poëzie en met als bijzonder hoogtepunt de lancering van de Bornse gedichtenbundel, samengesteld met poëzie van iedereen die plezier beleeft aan het schrijven van gedichten.

 

Schrijf mee met thema `Samen`

De Poëzieweek is een initiatief voor poëzie in de Lage Landen. Jaarlijks wordt er een thema bepaald. Het thema van de negende Poëzieweek is ‘samen’. Poëzie verbindt en voedt ons, inspireert en brengt ons samen. Naast dat er ruimte is voor individualiteit en vrijheid van meningsuiting is ook saamhorigheid waar te nemen. Wereldwijd zijn er steeds meer verbindende initiatieven. Het thema ‘samen’ roept op tot community art.

 

“We hebben allen zo onze gedachten en gevoelens in deze tijd. Zo aan het eind van het jaar heb je tijd om je te bezinnen”, leggen Miriam Jansen en Ingrid de Vos uit. “Samen met elkaar aan tafel zitten, samen... Maar het hoeven geen clichés te zijn. Je hoeft geen ervaren dichter te zijn om dit weer te geven.” Vaak denkt men bij het woord `samen` aan mensen. Jansen schetst voorbeelden: “Denk ook aan twee paarden in de wei of twee broekspijpen samen aan een waslijn.” De Vos vult aan: “De regenboog, een samengesteld palet van kleuren.”

 

Iedereen kan een gedicht insturen. Mensen denken vaak dat ze niet kunnen dichten. Je kunt vaak meer dan je denkt. Het hoeft niet altijd te rijmen. Met minder woorden vertel je een verhaal, geef je gevoelens en gedachten weer. Ze kijken uit naar het moment dat het werk van de Bornse poëten samengebundeld is in één fraai verzamelexemplaar. Dat is nog eens community art. Voor 4 januari moet het gedicht bij bornedoetpoezie@gmail.com binnen zijn. Daarna worden de inzendingen samengevoegd en gedrukt. “Gedichtenbundel 2020, een bundel voor de 9e keer”, vertellen de dames met trots.

 

Gedichtendokter

Janssen is de gedichtendokter van het collectief. Iedereen die hulp nodig heeft kan met haar contact opnemen. Ook tijdens een workshop op 18 december in het Kulturhus geeft ze ondersteuning, tekstcoaching. Tips voor inspiratie en over het proces van het bouwen van een gedicht. Zoals de start, het brainstormen, denken in beelden, verzamelen van woorden. Zet woorden in een volgorde. Probeer ook eens een andere volgorde.

 

Dichter des Vaderlands komt naar Borne

Janssen en de Vos lichten een tipje van de sluier van de komende poëzieavond in januari op. Mits het programma niet wordt gehinderd door de maatregelen van Covid-19. Als hoofdgast treedt de Dichter des Vaderlands 2017-2019 Ester Naomi Perquin (foto in de tekst) in het Kulturhus op. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Eerste lunchconcert in de Oude Kerk

Het begint weer te bruisen in Borne op cultureel gebied. In juli en augustus is de Oude Kerk op...
04-08-2021

Keurslijf - Lijfgoed, Lingerie en Luxe

Pikant? Het Bussemakerhuis noemt het een intiem inkijkje in de ondermode in de periode van 1775...
03-08-2021

Twentse Spaghettirellen in Borne

In het kader van het Textiel Festival Twente 2021 voert Theatergroep De Jonge Honden in augustus...
01-08-2021

Borns Benefietconcert voor Giro 555

‘We gaan leuke dingen doen’, zegt Hans Oude Middendorp, bassist van het koor...
28-07-2021

Ricciotti viert gouden jubileum in Hertme

Het Ricciotti ensemble viert deze zomer zijn 51-jarig jubileum, onder andere tijdens een...
27-07-2021

Muzikaal duo brengt Bach naar Kloostergaarde

Saskia Frijns (viool) en Bart Folkers (altviool), professionele musici, brengen op een zonnige...
26-07-2021