Dit was (corona)nieuws in 2020 -2-
29-12-2020
EEN SELECTIE VAN DE MEEST GELEZEN ARTIKELEN OP BORNEBOEIT

Dit was (corona)nieuws in 2020 -2-

Het tweede deel van ons jaaroverzicht. Een selectie van de meest gelezen artikelen op BorneBoeit, van mei tot en met augustus 2020.

 

Mei

De maand mei begint met een mopperende ondernemer. Het is Andy Kamp van Fashion by Andy, die verbolgen is over de geldende ondernemersregelingen in coronatijd. De 17-jarige winkelier komt er vooralsnog namelijk niet voor in aanmerking omdat hij nog geen 21 is. “Er wordt met twee maten gemeten”, zegt hij, “want als het om reguliere belastingen gaat, zeggen ze ook niet ‘betaal maar wat minder’.” In dezelfde week is er ook een blije ondernemer. Het is Jan Schefer van Eurosport die erin slaagt een grote partij - op dat moment schaarse - mondkapjes in te kopen. Hij verwacht een run, omdat het dragen ervan per 1 juni verplicht zal zijn in het openbaar vervoer.

 

Ook blij zijn Gertjan en Ingrid Kreijenveld uit Hengelo. Ruim drie jaar zijn ze met de gemeente in de slag geweest om een passend herbouwplan te creëren voor het voormalige Grutje aan de Marktstraat. Deze week kregen ze eindelijk het groene licht om er een monumentaal ogend geheel van te maken, met een multifunctionele benedenruimte en een iets naar achter springende bovenwoning. En dan is er nog eens feest bij Kringloop Borne. Vanaf 19 mei start het met haar nieuwe en veel grotere winkel aan de Ambachtstraat. Een lange rij kooplustigen wacht het openingsmoment af. Ook komt er goed nieuws uit Zenderen, waar aannemersbedrijf Bramer meldt het in aanbouw zijnde zorghotel en het bezinningscentrum aan de Retraitehuisweg te hebben gekocht. Het komt uit het faillissement van De Zwanenhof. “De plannen kunnen nu eindelijk worden afgerond”, aldus een opgeluchte Peter Leferink, directeur van het aannemersbedrijf.

 

Juni

Voor de horeca-ondernemers kan de maand niet beter beginnen, want ze mogen eindelijk hun terrassen weer opengooien. Een stralende zon en vrije tweede pinksterdag maken voor hen het feest compleet. Het is ‘ouderwets’ gezellig en de regels, zoals vooraf inchecken en handen desinfecteren, worden probleemloos nageleefd. Een zorgenkindje blijft de horeca bij Golfclub Weleveld. Het convenant van juni 2019 is immers afgelopen, dus rijst in het Politiek Beraad de vraag: wat nu? Een meerderheid kiest voor verlenging van het convenant; een verruiming van de regels haalt geen meerderheid. Buiten Borne spelen op dat moment hele andere problemen: het zijn de Black lives matter demonstraties die wereldwijd aandacht vragen voor racisme en politiegeweld. De Bornse Odilia Wentzel is blij met de aandacht. De geboren Keniaanse: “Ik ken ook veel hoogopgeleide Kenianen die het maar niet lukt om een baan te vinden vanwege hun huidskleur en daar heel veel problemen mee hebben. Dat is bijna verlammend.”

 

Halverwege de maand komt de regen met bakken tegelijk uit de hemel. Het zorgt voor veel wateroverlast. Omhoogkomende putdeksels, blank staande straten én een ondergelopen Bekenhorsttunnel zijn het gevolg. Wat al wel tijden droogstaat, is de oude fontein aan de Nijstad. Door een herinrichting van de winkelstraat belandde de fontein zelfs op Marktplaats, maar niemand die toehapte. Totdat de Bornenaren Bennie Broekhuis en René Hesselink zich erover ontfermen. Ze willen ze de fontein helemaal restaureren en vinden er een mooie nieuwe plek voor aan de Bartelinksweg.

 

Juli

In de eerste week van juli meldt kazernecommandant Dave de Leeuw dat hij na 39 jaar de Bornse Brandweer zal verlaten om zijn vleugels op regionaal niveau uit te slaan. In een afscheidsgesprek met BorneBoeit meldt hij het Bornse korps enorm te zullen gaan missen. “Het is een heel stabiele kazerne en we staan er voor elkaar.” Zijn opvolger wordt Hilde Slagers uit Enter. Ook elders staat een opvolger klaar. Dat is bakkerij Nollen uit Hengevelde, die op 1 februari het stokje overneemt van Jan en Cindy Koehorst. Na ruim 70 jaar komt er dan een einde aan het familiebedrijf. “Je moet je hart volgen en eerlijk zijn tegen jezelf”, zeggen beiden nuchter. “En in Nollen hadden we geen betere opvolger kunnen vinden.”

 

Helemaal nieuw is Heavenly Hands and Skin Heaven. Niemand minder dan Patricia Paay komt ervoor naar de Stationsstraat om de beautysalon van Chatelaine de Jager te openen. Ook nieuw, maar van een heel andere orde, is het kalfje van koe Paula 208. De geboorte van het jonge ding wordt per toeval op camera vastgelegd door Dirk de Graaf. De beelden gaan viraal en worden in de weken daarna door meer dan 800.000 mensen in binnen- en buitenland bekeken en nog eens door duizenden van commentaar voorzien. En dan komen deze maand nog eens 22 jonge klimaatrebellen naar Zenderen. Niet om te demonstreren of voor het voeren van acties, maar om met elkaar in gesprek te gaan en zich te bezinnen aan de oevers van de Bornschebeek.

 

Augustus

Na een relatief rustige zomer wordt er in augustus toch weer een coronabesmetting in Borne vastgesteld. Volgens burgemeester Jan Pierik geen directe reden voor paniek. “Ik hoop dat we het aantal besmettingen laag kunnen houden”, zegt hij geruststellend. Inmiddels weten we beter. Voor échte verkoeling zorgt de fontein op het Dorsetplein. Als het goed is tenminste, want een van de pompen die het water moeten opstuwen heeft het begeven en het is nog maar de vraag of de gemeente geld heeft om de reparatie uit te voeren. En dat op zijn beurt leidt weer tot verhitte reacties in het Bornse. Wel komt er op 16 augustus heel veel water van boven als de zware onweersbuien ook boven Borne uitbreken. Zoals gebruikelijk zorgt het voor veel overlast, maar het levert ook mooie beelden op die door meerdere inwoners worden ingezonden.

 

Amper twee etmalen daarvoor trokken zo’n 400 trekkers al toeterend naar De Veldkamp, waar ze hun ongenoegen uitten over het regeringsbeleid. Het protest zorgt voor verstopte wegen in en rond Borne; incidenten blijven uit. Dat het ook druk zal worden aan de Azelosestraat heeft volgens Bart Kolbrink echter een heel andere reden. In het voormalige pand van De Barrique gaat hij namelijk zijn derde filiaal van Direct Sushi vestigen. “Sushi is hot”, doceert hij “en met de Bornsche Maten erbij voorzie ik een groot werkgebied.” De vlag gaat deze maand ook uit bij BorneBoeit, want het Commissariaat voor de Media wijst haar aan als dé lokale publieke media-instelling van de gemeente. (Team BB)

 

Morgen deel 3.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Ook politie legt tegel tegen pesten

Op 1 november 2012 maakte Tim Ribberink uit Tilligte op 20-jarige leeftijd een eind aan zijn...
28-06-2022

Vertraging voor ‘nieuw’ knooppunt Azelo

Nog maar drie jaar geleden was iedereen het erover eens: het knooppunt Azelo, daar waar de A1 en...
24-06-2022

Boem is ho...

Op de sociale media komt dagelijks nogal wat voorbij. Zo ook een filmpje uit Borne, waarop is te...
21-06-2022

Helpt Elkander vergadert. Komt u ook?

ADVERTORIAL • Op zaterdag 2 juli is het zover. Vanaf 14.30 uur vindt dan in het...
15-06-2022

Wim Geul - Mister Borne - overleden

In de nacht van donderdag op vrijdag is Wim Geul overleden. De ondernemer pur sang, maar ook...
10-06-2022

Ruim 1.500 kg asperges vindt vandaag zijn weg

Zo’n drieënhalve maand geleden startte de Lions Club Borne met de verkoop van haar...
24-05-2022