16.500 bomen/struiken erbij in Borne
13-01-2021
STAATSBOSBEHEER PLANT RUIM DERTIG HECTARE NIEUW BOS IN TWENTE

16.500 bomen/struiken erbij in Borne

Komende winter plant Staatsbosbeheer ruim dertig hectare nieuw bos aan in de regio Twente. Onder andere in de omgeving in Borne. Het gaat in onze gemeente om 16.500 nieuwe bomen/planten op twee locaties; de akker tegenover Jachlust en aan de Hemmelhorst. Op de eerste locatie wordt de akker verkleind en het huidige bos vergroot. De akker wordt omsloten met een fraaie bosrand. Het perceel aan de Hemmelhorst is nu nog grasland en wordt ‘omgevormd’ naar bos. De werkzaamheden beginnen waarschijnlijk al eind deze maand. Soorten die hier aangeplant worden zijn: zoete kers, haagbeuk, zwarte populier, tamme kastanje, linde, hazelaar, Gelderse roos en meidoorn

 

Staatsbosbeheer vindt het belangrijk dat er in Nederland meer bos komt. In Europa behoort Nederland tot de landen die relatief weinig bos hebben. Daarom plant Staatsbosbeheer landelijk in de komende 10 jaar 5.000 hectare nieuw bos.

 

Meerdere functies

Het nieuwe bos legt CO2 vast en levert daarmee een bijdrage aan het terugdringen van de hoeveelheid CO2 die volgens het Nederlandse Klimaatakkoord in 2030 met ten minste 49 procent verminderd moet zijn. Naast CO2-vastlegging vervult bos nog meer functies: als leefgebied voor veel plant- en diersoorten, om te ontspannen en de natuur te beleven en als bron van de hernieuwbare grondstof hout.

 

Er wordt een bos gerealiseerd dat door het gebruik van een groot aantal verschillende boom- en struiksoorten aantrekkelijk wordt voor mens, plant en dier maar dat ook voor toekomstige generaties allerlei keuzemogelijkheden blijft bieden op het gebied van bijvoorbeeld natuur, recreatie en het produceren van hout. In het bos zullen onder andere de volgende boom- en struiksoorten worden geplant: zoete kers, hazelaar, eik, linde en Gelderse roos.

 

Ambities

Bos staat ook in het overheidsbeleid weer volop in de belangstelling. Het ministerie van LNV presenteerde in november 2020 de Bossenstrategie. Rijk en de provincies hebben samen de ambitie het bosoppervlak in Nederland met 10 procent te laten toenemen, zo’n 37.000 hectare. De plannen van Staatsbosbeheer passen daar naadloos in. Naast de vele functies die de bossen kunnen vervullen dragen bossen allemaal bij aan het beperken van de gevolgen van klimaatverandering en zorgen ze, evenals veengebieden, voor het vastleggen van CO2.

 

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het nieuwe bos in Twente? Neem dan contact op met de boswachter via j.buunen@staatsbosbeheer.nl Meer informatie over bos bij Staatsbosbeheer kunt u vinden in het dossier Bos https://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/dossiers/bos-en-hout

 

(Foto © Staatsbosbeheer)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Paul Cohn — 15 jan 2021
“Paul ziet het verschil”
Kleine correctie Ron, niet IK zie het verschil, maar RECENT SATELLITE IMAGERY, basis van de waarnemingen in www.globalforestwatch.org/map/ dat het verschil ontmaskert tussen Haagse Bluf, Borns Blunderen en de feitelijk razendsnelle ontbossing van ons land in de periode 2001-2019:
op griezelig veel plaatsen in NEEderland overtrof ontbossing (tot -/- 27%) in ons liber-aal-gladde land die van het Amazonegebied in dezelfde periode.
Wie het nieuws volgt www.bomenkapmeldpunt.nl/tag/a1/ realiseert zich dat voor drie regeringen Rutte maar drie prioriteiten bestonden: economie, economie en economie…
Goedheiligman — 13 jan 2021
Je blijft lachen met die bomenpoters , Ter hoogte Pannenkoekenhuis boom geplant pal naast een waterkolk . Erg fijn voor het riool in de toekomst .
Tevens pal tegenover inritten bewoners . Oude situatie was aan de ACHTERKANT van de sloot , dus niet aan de VOORZIJDE zoals nu!
Ron Hartman — 13 jan 2021
Paul ziet het verschil tussen de eerdere herplantbelofte en wat feitelijk geplant wordt. Dat is ongeveer 30 % te weinig aanplant. Kennelijk een bezuinigingspoging. Nico wil juist extra bomen en dat is weer belangrijker dan stenen ...toch? Bezuinigen op het sportpaleis zou simpel zomaar 30% kunnen opleveren door daar wat minder te slopen. Dat bepaart zomaar 30% van bijna 30 miljoen. Oef, wat een massa... bomen kun je daar van planten en meer dan bomen.
Nico — 13 jan 2021
In het beekpark van de Bornsche Maten is ook nog minstens een hectare ruimte om bos te planten. In plaats van dat enorme grasveld wat niemand gebruikt. Laat daar alsjeblieft de natuur zn gang vervolgens gaan en voorkom dat er allerlei onderhoud moet worden gepleegd
Denk alleen dat na de meest recente blunder van 1 miljoen met de grondaankoop geen cent meer over is
Paul Cohn — 13 jan 2021
Voor een mooi bos van één hectare zijn volgens De Somviele 2.500 tot 4.000 bomen nodig.
En hoe pakt landelijk Borne dat aan:
TREE COVER LOSS IN BORNE, OVERIJSSEL, NETHERLANDS
From 2001 to 2019, Borne lost 6 ha of tree cover, equivalent to a 1.2% decrease in tree cover since 2000. In 2010, Borne had 656 ha of tree cover, extending over 25% of its land area.
www.globalforestwatch.org/
Borne verloor 6 ha bos sinds begin deze eeuw en herplant nu 16,500 bomen en struiken (die de vele ecologische functies van bomen nooit kunnen vervullen)
Borne geeft dus < 4 van de verloren 6 ha bos terug: wisselgeld voor natuur, luchtkwaliteit en ons aller gezondheid. Tja, en dan geldt ook nog: boompje groot, planter dood…
Herinnert u zich nog dat ecologisch veelbelovende voornemen: ‘College wil 23.374 bomen planten’ www.borneboeit.nl/index.php?id=88224&searchstr=bomen+planten
Dat is nou groene inflatie: geen 23.374 bomen, maar 16.400 bomen en struiken…
Goedheiligman — 13 jan 2021
Aan de Bornerbroeksestraat zijn vandaag ook nieuwe bomen ( nouja dat moeten deze nog worden ) gepoot . Iemand schijnbaar muntjes in pot met gouden aarde gestopt daar in't gemeentehuis?
Goed bezig ! Wel blijven sproeien tegen die vervelende rupsen ..

Vaccinfeestje bij Fleminghof

Dinsdagmiddag om 14.00 uur ging de deur bij huisartsenpraktijk Fleminghof aan de Stationsstraat...
13-04-2021

Zwembad nog tot zeker woensdag gesloten

Maandag en dinsdag kunnen er nog geen zwemlessen gegeven worden in het zwembad. Men hoopt...
12-04-2021

Politieke vragen over viskraam Toren

Het na 37 jaar verdwijnen van vishandel Toren uit het straatbeeld van Zenderen roept vragen op...
11-04-2021

Johan Meijer in gesprek met…

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van een nieuw praatprogramma op...
11-04-2021

Vervolg informatie coronavaccinaties huisartsen

De coronavaccins zijn door de huisartsen ontvangen en vanaf maandag 12 april worden de eerste...
10-04-2021

Het kriebelt volop in Borne…

Niets is zo veranderlijk als het weer, luidt het spreekwoord. Want was het eerder deze week al...
04-04-2021