Het blijkt niet mogelijk te zijn om aparte regels te maken voor biologische varkenshouderijen en deze uit te sluiten of alleen mogelijk te maken met een wijzigingsbevoegdheid of omgevingsvergunning. Als de gemeente al zou willen voorkomen dat biologische varkenshouderijen ontstaan, of dit een stuk moeilijker te maken, dan zouden nieuwe regels ook moeten gelden voor andere vormen van (biologische) veehouderij. Afgezien van het feit dat dit haaks staat op de landelijke gedachte van verduurzaming van de landbouw zou het planschade tot gevolg kunnen hebben en bovendien lastig juridisch waterdicht te krijgen zonder aanvullende (kostbare) onderzoeken.
Oude Bieffel 17 en 19
Dat concluderen twee bureaus die zich hebben gebogen over de kwestie Oude Bieffel 17 en 19. De gemeenteraad had om een dergelijk advies gevraagd. De aanleiding is de al lang slepende zaak met op nummer 17 een biologische varkenshouderij en op nummer 19 een ‘plattelandswoning’. De varkenshouder en de buren in de voormalige agrarische bedrijfswoning liggen met elkaar in de clinch over de varkens. Er wordt onder andere geklaagd over stank- en geluidsoverlast. Ook een deel van de buurt en wijk hebben heeft bezwaar gemaakt tegen de komst van de varkens.
De varkenshouder staat echter in zijn recht, omdat het bestemmingplan zijn bedrijfsvoering toelaat. Simpelweg nieuwe regels opstellen, zodat biologische varkenshouderijen alleen nog maar mogelijk zijn bij uitzondering, kan dus niet. Het lijkt een optie waar de gemeenteraad op aanstuurde. Mogelijk biedt de nieuwe Omgevingswet, die volgend jaar ingaat, nog mogelijkheden, maar het lijkt er vooralsnog niet op. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.