Vreedzaam protest in Zenderen
Sfeer heel anders dan in Dalfsen bij actie van de Partij voor de Dieren

Vreedzaam protest in Zenderen

In tegenstelling tot in Dalfsen eerder op de dag, verliep het protest tegen de komst van een mestvergister in Zenderen op zaterdag 28 februari zonder ongeregeldheden.

 

Tweede Kamerlid Esther Ouwehand en Lia van Dijk, lijsttrekker bij de provinciale verkiezingen voor de Partij voor de Dieren beleefden ’s morgens een heel andere sfeer in Dalfsen toen de partij protestborden wilde plaatsen bij een in aanbouw zijnde mestvergister. Er zou een ‘grimmige sfeer’ hebben geheerst waarbij een 50-jarige vrouw door boze boeren werd neergeslagen.

 

Politieassistentie

De geschrokken partijleden vroegen voor de zekerheid politieassistentie voor de actie in Zenderen. De actie verliep echter zonder schermutselingen.

 

De actie trok zo’n 25 belangstellenden, voor het merendeel omwonenden die ook niet blij zijn met de plannen van Twence om op Elhorst-Vloedbelt een mestverwerkingsinstallatie te bouwen. De spandoeken die gebruikt werden bij de laatste carnavalsoptocht kwamen goed van pas om het standpunt nog maar eens duidelijk te maken: “Twence vergist zich”.

 

'Minder dieren'

Na de symbolische handelingen bij het hek van de vuilstortlocatie vertrok het gezelschap richting MFA Sindron, waar Esther Ouwehand (foto links) de standpunten van de Partij voor de Dieren uiteen zette. “Mestvergisters zijn eigenlijk chemische fabrieken en omwonenden klagen over hoofdpijn, misselijkheid en overlast van vrachtverkeer. De Partij voor de Dieren is de eerste partij die heeft gezegd dat gesubsidieerde mestvergisters niet de oplossing zijn voor het mestprobleem.”  Volgens Ouwehand zijn nu ook de SP en GroenLinks tegen de subsidiering en groeit in het algemeen het verzet. Volgens de partij ligt de oplossing van het mestprobleem in het verminderen van het aantal dieren en de schaalvergroting in de agrarische sector een halt toe te roepen.

 

Calamiteiten

Ed Mossel, die al jaren strijd levert tegen de plannen op de Elhorst-Vloedbelt, sprak over de vele ongelukken en calamiteiten met mestvergisters en de risico’s voor de gezondheid. “Al met al hebben we grote zorgen voor de toekomst, ondanks dat Twence ons gerust probeert te stellen.”

De meeste toehoorders waren het roerend eens met de sprekers en maken zich zorgen over de aantasting van de eigen leefomgeving, hoewel er hier en daar ook begrip voor het probleem van de boeren was.

 

Kritische geluiden

Een paar kritische geluiden waren er ook. Een bezoeker vroeg zich af of de actie niet alles te maken had met de komende provinciale verkiezingen en een ander vond de duurzaamheidsgedachte achter biogas onderbelicht. Vraagtekens ook bij de haalbaarheid van het ideaal van kleinere boerenbedrijven.

 

Tot slot kreeg Ed Mossel uit handen van Lia van Dijk (foto rechts) een insectenhuisje en een fles biologische wijn voor zijn strijd tegen de mestverwerkingsinstallatie. “Zulke strijders kom je niet zo vaak tegen.”

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Paul Cohn — 02 mrt 2015
Na kennisname van de maatschappij die Mevrouw Ouwehand kennelijk voor ogen staat, waarin alle mooie dingen openlijk te zien zijn en alle gevolgen verzwegen of verborgen worden het volgende:
Hopelijk heeft deze telg uit een beroemd Hollands vissersgeslacht de tijd gevonden om letterlijk haar neus in een ander vissersdorp te steken dan haar geboortedorp Katwijk: dan had ze persoonlijk kunnen ervaren dat zo’n vissersdorp absoluut niet hoeft te ruiken naar vis: in Spakenburg en omgeving krijgen 3500 huishoudens al 4 jaar 100% Groengas, tot aardgaskwaliteit opgewerkt biogas uit de vergistinginstallatie voor visafval van de plaatselijke visverwerker. www.youtube.com/watch?v=gdjpi5cpQSs

Mocht mevrouw Ouwehand hieruit begrijpen dat duurzaamheid niet het resultaat is van een paar smoezelige papiertjes zoals onze Rijksoverheid denkt, maar van voor iedereen toegankelijke installaties en processen die geheel voldoen aan de criteria van Cradle-to-Cradle: hergebruik van reststromen en terugwinnen van grondstoffen in plaats van verbranden, storten of onder de grond wegmoffelen van reststromen.
Duurzame elektriciteitsproductie, 100% GroenGas en duurzaam geproduceerde warmte. Wellicht verdiept ze zich voor een volgende protestronde in de publicatie hierover van de Stichting Groen Gas Nederland: http://groengas.nl/wp-content/uploads/2013/12/GGNL_Rapport_InnovTech_web1.pdf
Als ze tegen agrarische reststromen is moet ze niet ageren tegen nuttig en duurzaam hergebruik daarvan, maar tegen de gehele agrarische sector, goed voor bijna € 81 miljard export in 2014 of 9% van onze totale export alsmede 9% van onze werkgelegenheid. Dan moet ze een sterke teruggang in welvaart accepteren.
www.rijksoverheid.nl/nieuws/2015/01/16/agrarische-export-stijgt-naar-80-7-miljard-euro.html
En last but not least moet ze dan ook de riolering afschaffen die haar reststroom afvoert naar RWZI's die er:... biogas uit produceren!
www.rvo.nl/sites/default/files/2015/01/Gerealiseerd%20vermogen%20SDE%20jan%20%202015.pdf
Paul Cohn — 01 mrt 2015
Jammer dat ik er niet bij was: ik was met de familie op vakantie in het land van duizend bergen, meren en mestvergisters:
www.unendlich-viel-energie.de/media/image/1035.AEE_Biogasanlagen_in_Deutschland_1992-2014_mai14_72dpi.jpg
In het land waar duurzame energie geen kwestie is van elkaar en jezelf belazeren zoals in Nederland: www.wisenederland.nl/groene-stroom/zo-werkt-de-handel-groene-stroom
maar een kwestie van échte duurzaam, cyclisch hergebruik van mineralen in plaats van oneindige import (zolang de voorraad strekt), van natuurmest in plaats van kunstmest, opwekken van duurzame energie in plaats van ondermijnen van Groningen, werkgelegenheid, welzijn en welvaart...
Maar dat is natuurlijk niet aan de orde gekomen, evenmin als een bezoek aan Nederlands grootste particuliere mestvergister, een half uurtje fietsen van Zenderen: niemand ruikt die, niemand kent die, maar het hele gezelschap wist wat er gebeurt en hoe ziekmakend het daar is...
Natuurlijk zijn er incidenten, maar ik ken die niet op bedrijven en installaties waar men zich houdt aan de veiligheidsvoorschriften en simpele regels: www.myfov.nl/preventieplein/agrarisch/Preventiedocument%20mestvergisting%2010-2005.pdf
Jammer, gemiste kans: het had zo mooi kunnen zijn: tegenstanders van duurzame energie met de auto en voorstanders per fiets van Zenderen naar...
www.youtube.com/watch?v=jBe6tWBWsnw
jan — 01 mrt 2015
Inderdaad...je ziet ze enkel vlak voor de verkiezingen. .triest..
Ruud — 28 feb 2015
Gaap, geeuw, ga is wat nuttigs doen tuin schoffelen of zo iets buitenbeentjes van de maatschappij

Komeet ook gespot in Borne

Aan de heldere sterrenhemel was in de nacht van zaterdag op zondag de komeet Neowise in...
12-07-2020

Wensinkstraat maandag deels afgesloten

Komende maandag, 13 juli, zal de Wensinkstraat - vanaf de kruising met de Schaepmanstraat/Van...
11-07-2020

Werkzaamheden Prins Bernhardlaan opgeschort

Nadat gisteren en vandaag de werkzaamheden aan de Kievitstraat, Spechtstraat en Patrijsstraat al...
08-07-2020

Dave de Leeuw verlaat het ‘stabiele’ Borne

Over krap een maand is de brandweerkazerne Borne niet langer het tweede thuis van Dave de Leeuw....
07-07-2020

Pastoor Marc Oortman vertrekt

Zondagmorgen is bekend geworden dat pastoor Marc Oortman van de samenwerkende parochies De Goede...
05-07-2020

Prins Bernhardlaan deels afgesloten

Op woensdag 8 juli wordt de rijbaan van de Prins Bernhardlaan gereinigd, vanaf de rotonde tot...
05-07-2020