Statues strijden om 'Boris’

 

Wie kent 'm niet: Boris, de mammoet in Borne. In augustus 2017 kreeg het opzienbarende kunstwerk haar plek in het Scholtenshofpark, vlak achter het gemeentehuis. En het is deze Boris die kunstenares Ingeborg Leeftink uit Wageningen inspireerde in haar zoektocht naar een creatie die past bij de statuur van de allerbeste living statues in Borne.

 

"Het was inderdaad een zoektocht", zo verklaart ze haar juweeltjes. "Je probeert je in te leven in het kenmerkende van de living statues en dan kom je toch al snel uit op het solistische karakter, op de eenling die beresterk moet zijn om zich staande te houden. En als je dan zo'n Boris in het dorp hebt staan, ja... dan is de link snel gemaakt."


"Ik ben met gutsen en linoleum aan de slag gegaan om een nieuwe Boris te creëren. Een hele klus, want de fijnheid van het wolharige dier met zijn kenmerkende slagtanden moest goed tot uiting komen.” Ook de tekst op de sokkel van het dier werd op dezelfde manier uitgesneden. Daarna zijn de prints met de hand afgedrukt.

 

“De oplage is twee stuks”, vertelde Ingeborg in 2019 toen de Borissen voor het eerst werden uitgereikt. Een voor de beste volwassene en de tweede voor het beste kind. “Daarmee zijn het unieke kunstwerken, voor unieke beelden. Ik hoop dat de winnaars in Borne er verguld mee zijn!" We zijn benieuwd wie de Borissen in 2023 in de wacht zullen slepen...