Aanpassing van woonwagenbeleid
NIEUWE JURISPRUDENTIE COLLEGE RECHTEN VAN DE MENS VRAAGT OM BIJSTURING

Aanpassing van woonwagenbeleid

Er is een aanpassing op komst in het woonwagenbeleid van de gemeente Borne. Nieuwe jurisprudentie van het College voor de Rechten van de Mens vereist een herijking van het beleid, dat volgens de planning in de raadsvergadering van mei van dit jaar opnieuw moet worden vastgesteld. Volgens burgemeester Rob Welten heeft dit overigens vermoedelijk geen directe gevolgen voor de huidige woonwagenlocatie aan het Blauwgras. "Maar het is een open beleidsdiscussie, de raad heeft het laatste woord, die kan er anders over denken."

In de Woonvisie 2010-2014 legde de gemeenteraad als beleidsuitgangspunt vast dat de woonwagenlocatie aan het Blauwgras via natuurlijk verloop beschikbaar zou komen voor herontwikkeling naar nieuwbouw. Dat betekent dat de huidige bewoners er mogen blijven wonen, maar dat de gemeente bij het einde van de huurovereenkomst de standplaatsen niet opnieuw verhuurt.

'Gediscrimineerd'
Mede naar aanleiding van het ontmantelen van een van de vier woonwagens in 2016 dienden woonwagenbewoners aan het Blauwgras na overleg met onder anderen raadslid Stefan van Leeuwen (VVD, foto hierboven) en hun adviseur Van Duinen een klacht in bij het CRvM, omdat ze zich gediscrimineerd voelden door de gemeente. Al voordat het orgaan zich op 18 november zou buigen over de zaak stelde de gemeente vast dat een afbouwbeleid zich niet liet verenigingen met uitspraken van het CRvM na 13 november 2012, toen het huidige Woonwagenbeleid van kracht werd.

Om die reden gaf het college van B &W opdracht het beleid te herzien met inachtneming van de jurisprudentie van het CRvM. Met de woonwagenbewoners maakte het college de afspraak dat ze bij het herzien van het woonwagenbeleid zouden worden betrokken, waarop deze de aanklacht bij het College voor de Rechten van de Mens introkken.

In alle overtuiging
Burgemeester Welten (rechts): “Toen de VVD ons vragen stelde of we discrimineerden hebben we in alle overtuiging geantwoord van niet. Daarna kwam de jurisprudentie dat je, als het gerechtvaardigd verzoek is, daar wel goed naar behoort te kijken. Voor ons betekent dat dat we moeten onderzoeken of er andere behoeftes zijn dan die op dit moment bij ons bekend zijn en of we daarvoor op een nieuwe of een vrijkomende locatie ruimte moeten maken. Het zegt niet dat we de locatie aan het Blauwgras opnieuw vorm moeten geven, wel dat we moeten inventariseren of er nog nieuwe woonwagenwensen zijn. Als dat zo is gaan we dat niet meer zelf verhuren of verpachten, maar laten we dat aan de wooncorporatie over. Als het aan het college ligt, heeft dit geen invloed op de situatie aan het Blauwgras. Zolang mensen zich netjes gedragen, mogen en zullen we de pachtovereenkomst niet beëindigen. Die is echter wel persoonsgebonden.”

Na het ontruimen van de woonwagen vorig jaar, zou op de leeggekomen plek zo snel mogelijk een groenvoorziening worden gerealiseerd. Dat is tot op heden niet gebeurd. Welten: “We hebben die pachtovereenkomst opgezegd op volgens ons gegronde reden, wat door de rechter is bevestigd. Maar er speelt nog een hoger beroep en het is niet wenselijk dat we tot actie over gaan als de uitspraak mogelijk nog herroepen kan worden.”

Het woonwagenbeleid komt aan de orde tijdens het eerstkomende politiek beraad, komende dinsdag of een week later. (WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024