Raad zegt ‘nee’ tegen De Esch
21-03-2017
HUISVESTINGSPLAN MET KRAPPE MEERDERHEID AANGENOMEN

Raad zegt ‘nee’ tegen De Esch

Tijdens de gemeenteraadsvergadering vanavond is het doek voor De Esch definitief gevallen. Na een hoofdelijke stemming met negen voor- (D66, Borne-Nu, CDA) en zeven tegenstemmers (SP, GB'90, PvdA) werd het nieuwe Integraal Huisvestingsplan Primair Onderwijs (IHP) aangenomen. Een volle publieke tribune met daarop veel ‘supporters’ van de basisschool in het dorpscentrum hoorde de besluitvorming gelaten aan. De vele acties onder het motto ‘Houd De Esch bij de les’ mochten uiteindelijk dus niet baten. Vanmiddag nog plaatsten de schoolkinderen hun handtekening bij de ingang van het gemeentehuis om daarmee een laatste poging te wagen. Vanavond bleken het de laatste stuiptrekkingen te zijn geweest.

 

Integrale Kindcentra

Het was uiteindelijk alleen de SP die zich uitsprak voor het behoud van de centrumlocatie De Esch. Principieel tegen ‘leerfabrieken van 400 leerlingen’. GB’90 en de PvdA stemden tegen het IHP, maar dat was omdat beide partijen een visie met betrekking tot de ontwikkeling van Integrale Kindcentra (IKC’s), waarin meer functies dan alleen onderwijs op een locatie gevestigd zijn, misten. Eerst zou een dergelijke visie ontwikkeld moeten worden, daarna konden pas de keuzes gemaakt worden over locaties en investeringen. In dat scenario zou het behoud van De Esch slechts een theoretische mogelijkheid zijn. Volgens Bram Donkers (PvdA) vraagt integratie met voorschoolse opvang en jeugdzorgtaken om ‘een zekere massa’. Vanwege de fysieke ruimte zou De Esch geen waarschijnlijke keuze zijn. Een amendement van GB’90 en PvdA om een ‘Stappenplan ontwikkeling Integrale Kindcentra’ als voorwaarde te stellen voor het IHP haalde het echter niet.

 

Geen uitstel

Zowel CDA als Borne-Nu vonden het onverantwoord om de scholen, ouders en leerlingen nog langer in onzekerheid te laten. Uitstel zou slechts twijfel zaaien en ontwikkelingen tegen houden. Wel dienden CDA, Borne-Nu en D66 een motie in om nog voor het einde van het jaar dat stappenplan IKC’s te maken. Instemming met het voorliggende IHP werd er echter niet van afhankelijk gemaakt. De motie, die verder nog tot meer duidelijkheid over tijdspad en investering in uitbreiding van De Vonder in de Bornsche Maten opriep, werd met meerderheid van stemmen aangenomen. GB’90 en SP stemden tegen. De fractie van de VVD was afwezig tijdens de raadsvergadering.

 

Het Integraal Huisvestingsplan werd dus dinsdagavond definitief vastgesteld. Het doek is gevallen voor locatie De Esch in het centrum van Borne. (AJ en BM)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ron Hartman — 23 mrt 2017
Degenen die instemden met het voorstel waren natuurlijk de hoofdverantwoordelijken. Niet degenen die er niet waren (hoewel stemmen bij volmacht natuurlijk moet kunnen; anders direct op de agenda plaatsen). Schothuis met zijn achtergrond van logistiek manager lijkt m.n het skomt gesteund te hebben in het logistieke verhaal, van instroom wat perse in balans moest zijn met de stromingen en de fysieke logistiek. GB 90? Natuurlijk steunde die z'n wethouder. Dat de burgers gekraakt zijn in dit proces? Ach, zo is het altijd gegaan. Wijkraden dan?
Wijsneus — 23 mrt 2017
De samenleving eist kennis, opleiding en ervaring en kan niet meer met boerenverstand worden bestuurd.
Michiel — 22 mrt 2017
Stefan , vrijwilligerswerk? het is een nevenfunctie, waar je zelf voor kiest. Naast de standaardvergoeding hebben raadsleden recht op allerlei extra vergoedingen. Jullie waren er gisteren niet bij , maar het belang van borne werd hier totaal niet door je collega's gediend! Onkundig en onprofessioneel gedrag, dat wij zulke raadsleden in borne hebben is heeeeel erg beschamend. En smadelijk ? Het gedrag van je collega's was pas smadelijk, dom zitten lachen met zijn allen terwijl er mensen diep ontroerd waren en erg geschokt. Nee dat zijn de mensen die borne dienen , chapeau !
Ron Hartman — 22 mrt 2017
Stefan; waarom is het belang van door stromingen gescheiden - niet liberale- schoolbesturen ipv het integraal kinddenken en de wensen van de kinderen en de ouders, belangrijker dan de wijkwensen? De gemeente MOET niet financieren op elke plek die een bestuur eist, (waardoor ze oud kunnen afstoten en onderhoud voorkomen) maar ''kan'' dat overwegen met kosten/batenanalyses, waarin zeker wel de bate voor de buurt een belangrijke factor hoort te zijn.
lees ook eens: https://vanmierlostichting.d66.nl/2017/03/22/breng-democratisch-gesprek-weer-terug-naar-wijk/
Stefan van Leeuwen — 22 mrt 2017
Politiek werk van raadsleden is vrijwilligerswerk. Van goedbedoelende mensen die het belang van Borne hoog in het vaandel hebben staan. Hierbij horen verschillende standpunten en opvattingen. Het democratisch proces heeft juist plaats gevonden. Helaas niet met een voor iedereen bevredigende uitkomst. Democratie is geen perfect politiek systeem waarvan Churchill al zei dat hij geen betere kende... sommige opmerkingen hier gemaakt zijn smadelijk. En horen hier eigenlijk niet geplaatst te worden...
Michiel — 22 mrt 2017
Is het dan niet wel heel toevallig dat de VVD hier verstek heeft laten gaan, we hebben in Nederland toch ook een mogelijkheid om iemand te machtigen met stemmen! Dat recht is er toch? En dat de gemeente en de raad geen uitstel wilde verlenen valt daar mee samen, een vooropgezet plan om Frank Konings in zijn zetel te helpen. Dus eigenlijk dankt de Esch locatie nu vooral de VVD dat ze hen stem niet hebben gebruikt. Waarschijnlijk is hier de vakantie mee betaald! De Projectontwikkelaars staan al te popelen om er een groot appartementen complex te kunnen neerzetten en Voorzitter van Bestuur Frank Konings heeft waarschijnlijk zijn financiële middelen en pensioen compleet !
Jacqueline — 22 mrt 2017
Zijn we niet allen schuldig aan dit resultaat? Kinderen krijgen om vervolgens af te staan vanaf vroeg in de morgen om zelf carriere te maken en om geld te genereren voor nog meer luxe. Verpoupering van normen en waarden deze tendens. Tegenwoordig gaat het niet meer om het kind, maar over hoe leuk het voor jouzelf als ouder wel niet moet zijn. En dan hoog en laag springen als er dientengevolge wat gebeurd.... Opgaan in het massageweten geeft misschien even voldoening maar uiteindelijk zal het resultaat onbevredigend zijn. Voor wie doe je het eigenlijk? ..... niet voor jouw kind. Het kind is uiteindelijk de dupe.
Ron Hartman — 22 mrt 2017
De vraag is eerder waarom D66 aan dit machtsspel heeft meegedaan. Niet de ouders, het kind en het IKC stond centraal, maar het bedienen van de zjeloofsstromen. Natuurlijk was de Esch ook op die plaats te herbouwen als IKC, maar die vraag was er immers (nog) niet? Bizar anno nu en dorp op z'n smalst.
josephine korf — 22 mrt 2017
Dan was de uitslag 9-9 geweest!!!
Van toeval kan geen sprake zijn...
Josephine Korf — 22 mrt 2017
En dan is zo'n stemming wettig? Hebben ze daarom geen uitstel verleend?
Stefan van Leeuwen — 22 mrt 2017
Voor alle duidelijkheid hadden Anka en ik tegen de sluiting gestemd. Ook hebben we om uitstel gevraagd. Maar dat kon en wilde men ons niet verlenen.
josephine korf — 22 mrt 2017
9 voor
7 tegen
En de twee raadsleden die misschien anders hadden kunnen stemmen zijn net op vakantie.......
Marc — 21 mrt 2017
K snap de teleurstelling heel goed, maar eigenlijk was er maar een goede oplossing. Beide scholen open laten. Nu zijn er alleen maar verliezers.

Als kleren konden praten

Kijk naar je kleding en de stof. Het vertelt wie je bent en in welke tijd je leeft. Kom je uit...
17-04-2021

Verkiezing Kroonjuweel en Koning van je eigen...

Koningsdag wordt in 2021 opnieuw flink dwarsgezeten door de coronamaatregelen. Maar daar heeft...
16-04-2021

Provincie deelt Borne oranje kaart uit

In het systeem van interbestuurlijk toezicht van provincie op gemeenten kleurt Borne oranje....
16-04-2021

Zondag koeiendans bij Bonthuis

Het begint nu toch zo zoetjesaan lente te worden, mensen trekken er op uit met de wandelschoenen...
16-04-2021

‘Hier woon je toch nog niet?’

Ruim 18 jaar bleef het pand leeg en zes lange jaren stond het zelfs te koop, het voormalige...
15-04-2021

30ste Run Bike Run in de startblokken

Na een jaar uitstel gaat de organisatie van de OCON Run Bike Run Borne er dit keer vanuit dat de...
15-04-2021