Zorghotel Zwanenhof toegestaan
07-06-2017
RAAD VAN STATE EIST WEL AANPASSING BESTEMMINGSPLAN

Zorghotel Zwanenhof toegestaan

De Zwanenhof mag een zorghotel bouwen op haar terrein aan de Retraitehuisweg in Zenderen. Dat heeft de Raad van State woensdagochtend besloten tijdens de behandeling van het beroep dat twee buren van De Zwanenhof, uitbaters van agrarische bedrijven, tegen de plannen hadden ingediend. Wel dient de gemeente in het bestemmingsplan 'Buitengebied, herziening Zwanenhof' de passage over de voorwaarden waarop een en ander mag plaatsvinden, aan te passen op de wijze zoals de Raad van State voorschrijft.

Alle overige bezwaren van de omwonenden werden als niet ontvankelijk beschouwd. Twee veehouders uit de Braamhaarstraat en de Retraitehuisweg waren het niet eens met de komst van het zorghotel en kwamen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ze vrezen dat het zorghotel hun bedrijfsvoering zal beperken, omdat ze verwachten dat de gasten last hebben van stank en geluid. Ze zijn daarnaast bang dat het zorghotel hun uitbreidingsmogelijkheden in de weg zal staan. Ook vinden ze dat het zorghotel het landschap zal aantasten.

Geen gewoon hotel
De uitspraak van de Raad van State van woensdag betekent dat De Zwanenhof op haar terrein een accommodatie mag realiseren, waar mentale zorg en emotionele begeleiding worden geleverd voor patiënten met een burn-out en die van mantelzorgers en die ook onderdak kan bieden aan een groeiende groep oudere orthopedische patienten, die geen sociaal netwerk en vangnet hebben. De Zwanenhof zal deze personen thuisverplaatste zorg en mentale begeleiding bieden bij het opnieuw opbouwen van een sociaal netwerk om zo de terugkeer naar zelfstandig functioneren in de thuissituatie te bevorderen. De Zwanenhof mag van het zorghotel geen gewoon hotel of conferentieoord maken. Zelfstandige horeca en/of afhaalservice is niet toegestaan.

De rechtbank is van oordeel dat de gemeente onzorgvuldig is geweest bij het aangeven van kaders waarbinnen de toevoeging van het zorghotel moest blijven.
De nieuwe tekst van artikel 4.1a van de planregels gaat luiden: "Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van maatschappelijk -retraitehuis' een retraitehuis, een conferentiecentrum tot een maximale oppervlakte van 598 m2, met dien verstande dat ondergeschikt medegebruik ten behoeve van een zorghotel is toegestaan."

De gemeente Borne moet binnen vier weken na verzending van de uitspraak de vermelde passage hebben verwerkt in het elektronisch vastgestelde plan dat te raadplegen is op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl
Tevens moet de gemeente de 1043,70 euro aan proceskosten 168 euro griffierecht voor haar rekening nemen.

Enorme stap voorwaarts
"Dit betekent voor ons een enorme stap voorwaarts en een doorbraak", is de eerste reactie van directeur Joke Mijdam van De Zwanenhof foto rechts). "Het betekent dat het bestemmingsplan definitief is als de wijziging van het ene artikel in het bestemmingsplan is aangebracht. Dan is er nog één stap te gaan, de uitspraak op het bezwaar tegen de bouwverguning moet nog worden gedaan. Het is een hele opluchting, absoluut, dat aan een periode van lang wachten nu een einde komt. Want we hebben natuurlijk al erg veel geinvesteerd in het plan. We moeten nog even van onze advocaat horen wat de timing precies is en vanaf welk moment we mogen bouwen. We moeten hard aan de bak, maar het voordeel is dat we een heel lange periode van voorbereiding hebben gehad om alles wat vooraf moest gebeuren tot in de puntjes te kunnen regelen."

In het zorghotel bij De Zwanenhof komen op twee verdiepingen in totaal zestig kamers, die in principe door één persoon zullen worden bezet. Het etmaal rond zal verpleegkundige zorg aanwezig zijn. Het is de bedoeling dat het zorghotel in het voorjaar van 2018 in gebruik wordt genomen. (WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Max Pas — 07 jun 2017
Super, geweldig voorbeeld van de aanhouder wint! Tevens een prachtige uitbreiding van de dienstverlening van dit bijzondere zorg- en inspiratie complex

Kerkhof Zenderen klaar voor de toekomst

“Het was een lange weg naar deze vrijdagmiddag”, aldus Maria Verheijen,...
19-04-2024

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024