Actie tegen windmolenplan bij knooppunt Buren
04-12-2017
BEWONERS BORNE ZUID-WEST ZOEKEN DE PUBLICITEIT

Actie tegen windmolenplan bij knooppunt Buren

Een zestal bewoners van Borne Zuid-West heeft zich verenigd om haar ongenoegen kenbaar te maken over het voornemen van de familie Kristen om twee windmolens te plaatsen ter hoogte van knooppunt Buren. De bezwaren richten zich op de negatieve effecten op uitzicht en geluid in de omgeving. Bovendien is men beducht voor de schaduwwerking die de windmolens zullen geven.

 

Geluid, zicht en schaduw

“De windmolens van 210 meter hoog zijn op kilometers afstand voor de inwoners van Hof van Twente en Borne zichtbaar. De toren van de Stephanuskerk (46 meter) en de zendmast van RTV Oost (125 meter) vallen hierbij in het niet”, zo schrijft de groep in een ingezonden persbericht. “Het zijn bovendien geen statische bouwwerken, maar de wieken draaien constant, dag en nacht met witte en rode obstakelverlichting en 7 dagen in de week. De windmolens zorgen voor een fors horizonbeslag en een geïndustrialiseerde uitstraling in de directe omgeving van het landgoed Twickel.”

 

En over de geluidsbelasting: “Ter hoogte van de Deldensestraat bevinden zich 10 naast elkaar liggende rijbanen (Randstad allure) die voor de nodige geluidsoverlast zorgen. De stelling dat het geluid van de windmolens wordt geabsorbeerd door het geluid van de snelwegen is onjuist omdat er sprake is van twee totaal verschillende vormen van geluid. Als het verkeersgeluid buiten de spitsuren en 's nachts afneemt krijgen de bewoners er bovendien het geluid van de windmolens voor in de plaats. Het geluid moet op basis van een jaargemiddelde beneden de 47 dB blijven. Het komt er dus ook boven. Van slapen met het geluid van een koffiezetapparaat in bedrijf naast je bed komt weinig terecht.”

 

Genieten van de avondzon is er door de windmolens niet meer bij, menen de actievoerders. “Voor de slagschaduw die de wieken van de windmolens veroorzaken geldt als norm een maximale duur van 6 uur per jaar. Dat heeft echter alleen betrekking op de schaduw op woningen. De psychische klachten veroorzaakt door slagschaduw zijn genoegzaam bekend.”

 

Windluw gebied

“Beseft iedereen de impact van dit plan wel?”, vraagt woordvoerder Henny Nijenhuis (foto rechts) zich af. “Het zijn gewoon ontzettend landschapsvervuilende gedrochten. Zelfs vanaf de Stephanuskerk zijn ze nog te zien. Dat realiseren mensen zich misschien niet. Waarom moeten we dit willen? Waarom in een windluw gebied twee van die gevaarten neerzetten? Er zijn genoeg plekken die meer mogelijkheden bieden, bijvoorbeeld op zee of langs het IJsselmeer. Ook de Provincie heeft aangegeven Twente niet als kansrijk gebied te zien voor windmolens.”

 

De zes actievoerders hebben allen de inloopbijeenkomst bij Platenkamp bezocht, waar de familie Kristen en de exploitant Raedhuys Pure Energie uitleg gaven over de plannen. “We hebben onze bezwaren gedeeld met de familie Kristen en ook aangegeven dat we het een onzinnig plan vonden. Ze hebben ons aangehoord en gezegd alle normen te zullen respecteren. Ze zijn correct gebleven en hebben overal antwoord op gegeven, maar wel vanuit de grondhouding dat ze door willen gaan met het plan.” Henny Nijenhuis twijfelt niet aan de integriteit en de beste bedoelingen van Bert en Annemarie Kristen. “Maar je zou het gewoon niet moeten willen hier.”

 

“Onbespreekbaar”

De groep zegt voorstander te zijn van duurzame energie, maar vindt de twee windmolens vlakbij een woonwijk onbespreekbaar. ‘Not in my backyard’? “Natuurlijk, die kritiek kun je verwachten”, zegt Nijenhuis. “Maar laten we het omdraaien: waarom hier een plek zoeken? Je hebt hier 210 meter hoge windmolens nodig om rendement te kunnen halen. Duurzaam, ja, maar alles met mate en op een meer passende en effectieve manier.”

 

De zes actievoerders (J. Hofstee, H. Reef, W. Kleissen, H. Mulder, H. Nijenhuis en G. Sleumer) hebben besloten om de publiciteit te zoeken. “Om te laten weten dat we erg ongerust zijn en dit niet zomaar accepteren én om bewoners te informeren dat er een groep bezig is om de bezwaren in kaart te brengen.”

 

Vooralsnog zijn er geen vergunningen aangevraagd door de familie Kristen. Officieel bezwaar maken is dan ook nog niet aan de orde. Bovendien zullen de vergunningen worden aangevraagd in de gemeente Hof van Twente, omdat het perceel van de familie Kristen in die gemeente ligt. “Maar het is belangrijk om in deze fase aan te geven waar de bezwaren liggen”, zegt Nijenhuis. “En de overlast is er vooral in de gemeente Borne.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
P.G.Borchert — 12 dec 2017
Ik maak ernstig bezwaar tegen het plaatsen van de betrokken windmolens, wegens overlast van geluid en slagschaduw. Tevens wegens ernstige horizonvervuiling.
P.G.Borchert — 12 dec 2017
Ik maak ernstig bezwaar tegen het plaatsen van de betrokken windmolens, wegens overlast van geluid en slagschaduw. Tevens wegens ernstige horizonvervuiling.
Ron Hartman — 10 dec 2017
De boodschappen zijn helder: Gaan we aan het gas (meer kopen bij de Russen en minder in Groningen), meer kolen of meer (in Nederland nog steeds zwavelvervuilde olie) of toch maar versneld -ook-
naar zon en wind en dan op grotere schaal dan nu?
Paul Cohn — 10 dec 2017
Verwachte veilig beschikbare landsgrensoverschrijdende transportcapaciteit tijdens bijzondere omstandigheden.

Een aantal factoren kunnen eveneens aanleiding zijn voor een mogelijke reductie van de transportmogelijkheden tussen Nederland en Duitsland en tussen Nederland en België.
Deze situaties kunnen leiden tot transit stromen door het Nederlandse net en kunnen een reductie van de veilig beschikbare landsgrensoverschrijdende transportcapaciteit tot gevolg hebben.
• een onvoorzien sterk verhoogde invoeding van windvermogen en vermogen uit zonnepanelen op het hoogspanningsnet met name vanuit Duitsland;
• een sterk afwijkende inzet door marktpartijen van productiemiddelen in verschillende deelgebieden in de ons omringende landen;…
www.tennet.org/controls/DownloadDocument.ashx?documentID=299
…”een onvoorzien sterk verhoogde invoeding van windvermogen en vermogen uit zonnepanelen op het hoogspanningsnet met name vanuit Duitsland”…
Jaja, de Bornse krekel sluit zijn ogen voor de ijver van de Duitse mier!

…”een sterk afwijkende inzet door marktpartijen van productiemiddelen in verschillende deelgebieden in de ons omringende landen”…
Die sterk afwijkende inzet -zeg maar gewoon dat uitschakelen- is al járen geleden gepland, heren hete-aardappel-doorschuivers: eind 2018 en eind 2020 gaat een groot deel van de jarenlange RWE-inzet in Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen voor Úw stopcontacten verloren…
En Ú leeft nog steeds onbekommerd door in de waan van een oneindig energie-Walhalla: https://c1.staticflickr.com/3/2428/3728091002_8e40a3f1d2.jpg
Paul Cohn — 10 dec 2017
Heren, heren: als u nou eens uw Pseudologia Phantastica stopte en eerst eens begón met:
www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/duurzame-energie-opwekken/windenergie-op-land/wetten-en-regels
en
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geluidsoverlast/vraag-en-antwoord/welke-regels-gelden-er-voor-het-plaatsen-van-windmolens-vlakbij-een-woonwijk
Wellicht vindt u dan sámen een oplossing voordat de 380 kV koppelleidng boven Kerkedennen 'droogvalt' als eind 2018 de 838 MW antracietcentrale Ibbenbüren en eind 2022 de 1.335 MW kerncentrale Emsland afgeschakeld worden en uw vele fraaie stopcontacten in de piek-uren wel eens zouden kunnen 'dood'-vallen en u aangewezen raakt op berenvelletjes, houtvuur en kaarsjes...
www.tennet.org/controls/DownloadDocument.ashx?documentID=299
Ron Hartman — 10 dec 2017
@Jos; Natuurlijk heb je gelijk dat je niet zomaar gaat planten. Het XL gebied en de mestvergister is niet zo'n gek idee van je. De Noordkant van de Stroom-Esch geeft ook maar enkelen overlast. Anderen (daar in de buurt) denken daar echter weer heel anders over en kunnen je wel wat doen. Het voordeel van deze discussie is dan ook slechts dat er een begin van denken is over onze energie toekomst. Nog maar 60 jaar geleden had ''de'' stad een eigen kolencentrale met veel overlast voor de buurt. Electriciteit en stadsgas werd daar gemaakt. Grote cokes transporten met veel overlast. Zolang we aan het gasinfuus van Rusland liggen is er geen korte termijn probleem. Echter...??
Jos — 09 dec 2017
@Ron
Ik zou zeggen in China. Daar wordt de komende jaren nog 180 GW aan kolenstroom (bij)gebouwd. Wij proberen hier een aantal kolencentrales met in totaal 5 GW te sluiten. Maar dat is te gemakkelijk.
In jouw vraagstelling ga je ervan uit dat de windturbines rond Borne geplaatst moeten worden. Gelukkig ligt er in Nederland een goed netwerk. Het is dan ook niet persé noodzakelijk de turbines rond Borne te plaatsen. Ik ben er ook niet voor dat iedere stad of dorp zijn eigen windturbines gaat bouwen. Ik denk dat dan het landschap er zeer lelijk en rommelig uit komt te zien.
Het opwekken van stroom met windturbines vind ik een industriële activiteit. Hier in de nabijheid ligt het XL Businesspark Twente. Op of rond dat park is wel plaats (en kan mooi gecombineerd worden met de mestverwerkingsfabriek). Of in die omgeving langs de A35.
Ron Hartman — 08 dec 2017
@Jos; stel dat het onontkoombaar is om meer zichtbaar en direct bij de afnemers, meer te moeten doen dan zonnepanelen. Stel dat we alleen voor Borne, pakweg 20 van die molens zouden moeten nemen en net zo zichtbaar als die vaak lelijke zonnepanelen. Wat is dan de beste plek rond Borne?
Jos — 08 dec 2017
De discussie in dit forum spits zich nu toe op de vraag of windmolens een bijdrage leveren aan het verduurzamen van de energievoorziening. Op zich prima om dat uit te diepen, maar in dit forum gaat het volgens mij om de vraag of het een goed idee is de windturbines op deze plek te bouwen: vrijwel naast een woonwijk (met ook al veel verkeerslawaai waar de geluidsbelasting van deze turbines dan weer bij komt) en aan de rand van een (druk bezocht) natuurgebied.
Mijn opvatting is i.i.g. dat dat niet zou moeten en dat er betere plekken zijn.
Paul Cohn — 08 dec 2017
Wie geinteresseerd is in financiele resultaten uit de sector "Regenerative Energiewirtschaft" zonder de politiek/commerciele "sluiers" van om-den-brode accountants kan wereldwijde ontwikkelingen volgen via www.iwr.de/geschaeftsklima/verlauf.php

The IWR
For 30 years, renewable energy has now been our main focus. Since 1995 our institute has carried out its activities under the name of IWR- institute for renewable energy. The IWR basically deals with four main business sectors:
economic and policy counselling
renewable economic research
mediation and conflict resolution
national & international networks and media services

While we conduct our research independently and competently, our institute also focuses on consulting ministries on a federal and on a state level as well as private institutes. The IWR therefore shapes the perception of the renewable energy industry significantly. 15 years ago this new idea was still being smiled at. Today, however, this approach is gradually gaining acceptance.

At a very early stage, the IWR recognized the causal connection between the use of renewable energy technologies and the herewith connected chances for the setting up of a "green" industry and has pushed ahead this development ever since in the course of the last two decades. The role model proves to be the worldwide successful automobile industry. The setting up of a "green" industry calls for the strengths of the industrial nation Germany: inventive genius, developmental competences and both efficient and productive industry production. Our goal is to employ these strengths in the international competition in a new future sector which is effective highly potentially with respect to the economy sector.

Environmental economists, natural scientists and media experts make up our staff. Besides, the IWR cooperates with numerous scientific institutions.
www.iwr-institut.de/en/the-iwr/institute

U ziet: bepaald geen "wiens-brood-men-eet-diens-taal-men-spreekt politiek gestuurde accountants zoals GezondVerstand die blijkbaar aanbidt.
Paul Cohn — 08 dec 2017
Als IK het heb over duurzame energiebronnen verdraait Gezond(?)Verstand dat tot economie...
Wacht maar tot ons gas op is (nu voor 40% uit Rusland) en het vonnis van de rechtbank de staat dwingt de luchtverontreiniging terug te dringen. Al eerder wordt OngezondVerstand bedreigd door een wegvallende reserve-stroomvoorziening: de antracietcentrale in Ibbenbüren sluit in 2018, de kerncentrale Emsland in 2022. Dan valt 15-20% van Nederlands elektriciteitsvoorziening via het 380 kV koppelnet weg. www.tennet.eu/nl/nieuws/nieuws/de-elektriciteitscijfers-voortschrijdend-jaartotaal-in-gigawattuur-van-oktober-2017/
Wellicht krijgt OngezondVerstand al op korte termijn door dat economie iets anders is dan energie.
Hij deed er goed aan om in deze tijd, nu hij zich nog een indigestie eet aan fossiele energie, de 4 eeuwen oude fabel van Jean de La Fontaine te lezen over de krekel en de mier.
Ron Hartman — 08 dec 2017
De harde feiten zijn dat wij de klimaatafspraken niet zullen halen en de planet en schepping vernielen. De fossiele(n) aanhangers die wellicht zelfs werken in die branche of hun aandelen, zullen bij de tabaksindustrie alle ervaring kunnen halen hoe ze de mensheid voor de gek kunnen houden. Voor geld en macht van en voor enkelen.
GezondVerstand — 08 dec 2017
Eén nabrander dan. Volgens dhr. Cohn is onderstaande analyse van McKinsey ZEEEER verouderd (publicatiedatum maart 2017)
https://www.welt.de/wirtschaft/article162600538/Die-Energiewende-droht-zum-oekonomischen-Desaster-zu-werden.html
De titel "Energiewende dreigt een economische ramp te worden" zegt voldoende. Feiten en logica, altijd lastig om mee om te gaan.....
GezondVerstand — 08 dec 2017
Ik wens overigens de bewoners veel succes toe met hun strijd tegen deze subsidie molens en de zelfverrijkers die hier achter zitten.
Ik ga hier verder geen bijdragen meer aan leveren. Laat een ieder zijn eigen afweging maar maken tussen de harde feiten en de utopische luchtfietserij.
GezondVerstand — 08 dec 2017
Een rationele kosten en baten analyse is heel wat anders dan "hakken in het zand". Dat door zo'n analyse allerlei luchtfiets ideeen van dhr. Cohn afvallen (power to gas b.v.) en dus zwaar gesubsidieerd of door de overheid afgedwongen moeten worden is niet mijn probleem. Als u in een neo-marxistische commune wilt wonen, ga uw gang. Maar leg dat niet op aan mensen die wat beters met hun leven te doen hebben. Op een of andere manier willen de eco-fanaten altijd overheidsdwang inzetten om hun utopische idealen te realiseren wanneer het op basis van keuzevrijheid niet lukt..
Technologische innovatie is prima maar laat de markt en daarmee de kiezer/consument maar kiezen zonder de verstoring door subsidies en andere vormen van overheidsdwang. Ik voorspel u één ding, als de subsidies wegvallen zijn al dit soort ideeen in één klap verdwenen.
GezondVerstand — 08 dec 2017
Een rationele kosten en baten analyse is heel wat anders dan "hakken in het zand". Dat door zo'n analyse allerlei luchtfiets ideeen van dhr. Cohn afvallen (power to gas b.v.) en dus zwaar gesubsidieerd of door de overheid afgedwongen moeten worden is niet mijn probleem. Als u in een neo-marxistische commune wilt wonen, ga uw gang. Maar leg dat niet op aan mensen die wat beters met hun leven te doen hebben. Op een of andere manier willen de eco-fanaten altijd overheidsdwang inzetten om hun utopische idealen te realiseren wanneer het op basis van keuzevrijheid niet lukt..
Technologische innovatie is prima maar laat de markt en daarmee de kiezer/consument maar kiezen zonder de verstoring door subsidies en andere vormen van overheidsdwang. Ik voorspel u één ding, als de subsidies wegvallen zijn al dit soort ideeen in één klap verdwenen.
Paul Cohn — 07 dec 2017
En dan vergat ik nog die energie-autarke 9-gezinswoning in Zwitserland. Daar wordt alle overtollige PV-stroom door hydrolyse omgezet in waterstof dat wordt opgeslagen in een cryo-tank in de kelder.
Bij onvoldoende zon zet een brandstofcel die weer om in stroom en de ‘overtollige’ waterstof wordt gebruikt als brandstof voor de gemeenschappelijke boodschappenauto. Moet je dat eens voorstellen in ons land: een gemeenschappelijke boodschappenauto voor 9 gezinnen in plaats van 9 SUV’s… www.umweltarena.ch/uber-uns/energieautarkes-mfh-brutten/
De totale woonlasten van deze 9 huurwoningen zijn vergelijkbaar met die van 'normale' woningen.
Ron Hartman — 07 dec 2017
Het gezonde verstand zal vast op al je stellingen, uitvoerig ingaan. Ik zie het met belangstelling tegemoet
Paul Cohn — 07 dec 2017
Allemachtig wat kunnen hakken-in-zand-mensen toch verouderde informatie aandragen om hun doel te bereiken...
•http://gas2050.nl/2017/09/18/power-to-gas/
•www.energyvalley.nl/nieuws/eerste-grootschalige-power-to-gas-installatie-in-delfzijl
•Power-to-Gas belangrijk voor CO2-reductie, maar te duur als back-up zon en wind www.ecn.nl/nl/nieuws/item/power-to-gas-belangrijk-voor-co2-reductie-maar-te-duur-als-back-up-zon-en-wind/
•Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Ontwikkeling van power-to-gas in Duitsland
http://edepot.wur.nl/412366
•www.utilities.nl/gasunie-wil-power-to-gas-project-vijfduizend-zonnepanelen/
•www.fluxenergie.nl/tag/power-to-gas/
Groningen wil gas vervangen door wind en waterstof
Gepubliceerd op 15-09-2017 om 13:10
•www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/7233/tennet-verwelkomt-power-to-gas-centrale-van-audi
•https://fd.nl/ondernemen/1218880/miljarden-kostende-gasleidingen-in-de-noordzee-snakken-naar-waterstof
•www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/7233/tennet-verwelkomt-power-to-gas-centrale-van-audi
•www.powertogas.info/power-to-gas/pilotprojekte-im-ueberblick/
In Deutschland gibt es derzeit über 20 Forschungs- und Pilotanlagen, in denen das Power-to-Gas-Verfahren eingesetzt und weiterentwickelt wird
•www.petrochem.nl/onderzoek-power-to-gas-fabriek-rotterdam/
TNO, Stedin Infradiensten, Smartport, Uniper, BP Refinery Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam gaan de technische en economische haalbaarheid van een power-to-gas fabriek in het Rotterdamse havengebied onderzoeken
•www.europeanpowertogas.com
White Paper on power-to-gas published by European Power to Gas Platform. 19 September 2017
Triest hoe sommigen trachten elke vooruitgang te blokkeren met veelal sterk verouderde informatie, gespeend van elke kennis over innovatieve ontwikkelingen en bewezen technologische vernieuwing.
Geen vingertje in de dijk, maar hakken in het zand.
Ron Hartman — 07 dec 2017
Oef. Nu maar wachten tot de snelle jongens zich in de discussie mengen?
GezondVerstand — 07 dec 2017
U heeft blijkbaar geen inhoudeiljk argumenten meer? Wat dhr. Trump wel of niet doet is irrelevant voor deze discussie. U kunt wel proberen de aandacht af te leiden, maar het feit is en blijft dat windenergie economische onzin is en bovendien geen greintje milieuwinst oplevert. De enige winst is de riante subsidie die verdwijnt in de zakken van windprofiteurs zoals de snelle jongens van Raedthuys Pure Energie.
Ron Hartman — 07 dec 2017
Bewustwording misschien? Daarna de vraag nog even beantwoorden of U vindt dat Trump terecht uit het klimaataccoord stapte? In de grote mensenwereld draait het om geld en daar voldoet Trump aan. Een groot mensch derhalve?
GezondVerstand — 07 dec 2017
Tja, in de grote-mensen-wereld is geld best wel belangrijk. Wat anders denk je dat er achter dit windmolenplan zit? Het artikel geeft een goede feitelijke onderbouwing waarom windenergie economische onzin is. Je kunt de feiten niet leuk vinden maar het blijven wel de feiten.
Grootschalige opslag van elektriciteit is ook zo'n vorm van economische waanzin. Elektriciteit moet gecontroleerd worden opgewekt waar en wanneer het nodig is. De batterijen van dhr. Musk zijn bijzonder vervuilend om te produceren, erg duur en gaan ook maar een paar jaar mee. Waar zit nu dan de milieuwinst...?
Ron Hartman — 07 dec 2017
Wat een populair-goedkoop-op geld gebaseerd artikeltje. De enige zinnige uitspraak is ongeveer: So most of the wind electricity Denmark generates has to be exported, through interconnection cables - to Germany, to balance the fluctuations in that country's own wind carpet
En ja: opslag is een probleem dat voortvarend wordt aangepakt. Koop die Tesla volgend jaar maar niet, maar wel de accu
GezondVerstand — 07 dec 2017
Kernenergie is een aparte discussie waar helaas ook de hysterie het wint van de ratio. Ik ga hier verder niet op in. Behalve dan dat kernenergie vele malen duurzamer is dan windenergie. Tenzij je bang bent dat het zeewater opraakt.

Het probleem met windenergie is niet de hoeveelheid, het is de onvoorspelbaarheid. Electriciteit die op onvoorspelbare momenten en in onvoorspelbare hoeveelheden geleverd wordt is minder dan waardeloos, Het ontregelt het energienet, tenzij je het weggeeft aan de buren en je het later voor veel geld weer moet terugkopen. Dat hebben de Denen tot hun schade en schande ook geleerd
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/denmark/7996606/An-ill-wind-blows-for-Denmarks-green-energy-revolution.html
Wanneer de windenergie in Duitsland de atomausstieg wél had kunnen bijbenen, was de economische ramp voor Duitsland niet te overzien geweest. laten we dus blij zijn daarmee.
De oplossing op korte termijn is het vervangen van kolencentrales door gas centrales (er is gas genoeg voor honderden jaren). Op de lange termijn is de oplossing nucleair in de vorm van kernfusie en Thorium centrales.
(voor de liefhebbers: https://en.wikipedia.org/wiki/Thorium_fuel_cycle)
Paul Cohn — 07 dec 2017
Dat Duitsland de fossiele energiebronnen -met name bruinkool- heeft moeten opschalen kwam omdat de Atomausstieg zó abrupt kwam dat de toename van energie uit duurzame bron dat niet kon bijhouden: Europa's grootste economie verbruikt weliswaar fors minder energie per hoofd dan Nederland, maar nog steeds méér dan zon, wind en waterkracht op korte termijn kunnen leveren.
Overigens plukt Twente er straks óók de zure druiven van als in 2018 antracietcentrale Ibbenbüren en in 2022 kerncentrale Emsland in Lingen stoppen: De 380 kV lijn van Hanekenfähr bij Lingen via Hengelo, Kerkedennen en Ens naar Diemen en de Randstad zal geen Hoorn des Overvloeds meer zijn!
http://i166.photobucket.com/albums/u81/Taurus1978/pylons/IMG_6036.jpg
Hier zien we de lijnen van Münster en Gronau en daaraan gekoppeld Hengelo, dus Nederland.
Kernenergie is niet-duurzaam, evenmin als kerfusie, al zijn de benodigde grondstoffen minder schaars dan de 85% fossiele grondstoffen waarmee ons land nu elektriciteit opwekt.
Ron Hartman — 07 dec 2017
@GezondVerstand: Begrijp ik dat de oplossing volgens U moet komen uit meer veilig en beheersbare kernenergie? Hoe is het kernafval probleem dan inmiddels opgelost?
GezondVerstand — 07 dec 2017
En voor mensen die zich nog verder willen inlezen in de daadwerkelijke kosten en gevaren van de zogenaamde duurzame windenergie

Germany's Green Energy Disaster: A Cautionary Tale For World Leaders
https://www.forbes.com/sites/realspin/2013/03/14/germanys-green-energy-disaster-a-cautionary-tale-for-world-leaders/#21cff18d54e9
quote: "Because renewable power sources have been so unreliable, Germany has been forced to construct numerous new coal plants in an effort to replace the nuclear energy it has taken offline. In fact the country will build more coal-fired facilities this year than at any time in the past two decades – bringing an estimated 5,300 megawatts of new capacity online. Most of these facilities will burn lignite, too, which is strip-mined and emits nearly 30 percent more carbon dioxide than hard coal.

In other words Germany is dirtying the planet in the name of clean energy – and sticking its citizens with an ever-escalating tab so it can subsidize an energy source which will never generate sufficient power."

https://www.forbes.com/sites/panosmourdoukoutas/2017/01/22/germanys-green-energy-policy-disaster/#67f9753971b7

http://www.spiegel.de/international/germany/high-costs-and-errors-of-german-transition-to-renewable-energy-a-920288.html

Quote: "Germany's agressive and reckless expansion of wind and solar power has come with a hefty pricetag for consumers, and the costs often fall disproportionately on the poor. Government advisors are calling for a completely new start."




Hier leert u meer van dan van de eco-propaganda verspreid door eco-fanaten en windprofiteurs.
GezondVerstand — 07 dec 2017
Ironisch dat sommige mensen Duitsland als het grote voorbeeld zien. Afgelopen winter heeft de duurzame energie totaal gefaald in Duitsland.

https://global.handelsblatt.com/companies-markets/winter-sees-the-return-of-coal-and-gas-701667

Er gaan steeds meer stemmen op in Duitsland om de marktverstorende en uiteindelijk ook gevaarlijke subsidiering van zogenaamde duurzame windenergie geheel af te bouwen. Je kunt geen risico's lopen met de nationale stroom voorziening. Bovendien is Duitsland de grootste verstoker van bruinkool in Europe en dat neemt alleen maar toe met de sluiting van de nucleaire centrales.
Windmolens draaien maar op één ding, en dat is subsidie.
Paul Cohn — 07 dec 2017
De heer/mevrouw Simons -en velen met hem- hebben blijkbaar niet door dat in Duitsland de plaatsing van windturbines ingevolge de EU Richtlijn wél wettelijk geregeld is, namelijk in de Erneuerbare-Energien-Gesetz (EEG) van 29.03.2000
Dit in tegenstelling tot Nederland, waar tot voor zeer kort aardgas ons uit de oren en vooral de Groninger bodem kwam: Nederland was -en is helaas nog steeds- 'niet zo actief' in het implementeren van welke EU-Richtlijn dan ook, tenzij wij er iets aan kunnen verdienen.
Die Duitse wetgeving resulteerde al bijna 18 jaar geleden erin dat ELKE gemeente in Duitsland, onafhankelijk van Bundesstaat, een bepaald percentage van zijn grondgebied moest vastleggen waar -direct of op termijn- windturbines zonder verdere ‘vergunningsproblemen’ gebouwd mochten worden:
Das Lebensministerium,
Windkraftanlagen
Hinweise für Grundstückseigentümer und Landwirte
“Die Gemeinden sind somit an die übergeordneten Planungen gebunden“,
http://riedenburg.de/wp-content/uploads/2012/08/leitfaden-asachsen.pdf

Dat de heer/mevrouw Simons meent meer dan 2.000 kW windvermogen geïnstalleerd te hebben (ca. 8.000 m2 zonnepanelen) bevestigt wat werkgevers in Nederland met schade en schande merken: techniek is ‘not done’ in Nederland, daar weten wij eigenlijk niets meer van.
Dat in de gemeente Aalten lagere windmolens gebouwd zijn volgens de stand van de techniek toen staat los van het (ons onbekende) verbruik in de gemeente Borne en zeker van het wél bekende, veel hogere energieverbruik in de gemeente Hof van Twente in 2015:
• 181.000.000 kWh elektriciteit
• 51.000.000 m3 gas
• 15,5 miljoen liter benzine en 21,4 miljoen liter diesel
www.hofvantwente.nl/fileadmin/files/docs/wonen_en_leven/milieu/Routekaart_Energieneutraal_HvT_DEF-2015_06.pdf
L. Simons — 06 dec 2017
Meneer Cohn. Ik reageer even op uw reactie. Het gaat me er niet om of de windmolens in heel Duitsland staan. Het gaat mij erom dat ze veelal langs onze grens staan. Daar is dan inmiddels toch al het beeld verpest. en Daarbij vergelijkt u met een verslagje over Windpark Hagewind. Daar staan 8 windmolens. van wat ik lees maar 139 meter hoog. 70 meter lager. (en in datzelfde stuk staat dat een windmolen 2000 kW oplevert. Dit lijkt mij erg weinig. Onze zonnepanelen doen veel meer, maar dat terzijde ) Ook de Oostgrens is aantrekkelijk i.v.m. het lawaai, onze meest voorkomende windrichting is nl West/ Zuid- West. en ja. Ik heb me laten voorlichten op die avond in Platenkamp en ons email adres doorgegeven. Wij zouden bericht krijgen voor een excursie naar Windmolens
Paul Cohn — 06 dec 2017
Voor wie een slag slaat naar waar onze buren hun windturbines hebben staan: overal waar wind is...
www.windindustrie-in-deutschland.de/fileadmin/user_upload/user_upload/Windkarte_online_final_2017.pdf
Paul Cohn — 06 dec 2017
..."Voor ons Nederlanders zou het een idee zijn om direct aan onze kant van diezelfde grens de windmolens te plaatsen"... wat een goed idee, meneer of mevrouw Simons: was u erbij toen de Wijkorganisatie Leterveld-Kerkedennen besloot een excursie te organiseren (uiteraard voor zowel voor- als tegenstanders) naar windpark Hagenwind?
Daar draaien acht van deze grote windturbines al weer enige jaren, 220 m van de nabije bebouwing en net 5 km van de Duitse grens.
Let u op hoe ze daar dat slagschaduw-probleem hebben opgelost:
www.youtube.com/watch?v=HWHO1vGFo14
L. Simons — 06 dec 2017
Ik ben van mening dat 2 zulke grote windmolens niet hier in zo'n dichtbevolkt stukje Twente horen. Zoals al genoemd is staan er al velen in Duitsland. Dat land is vele malen groter. Waar zetten ze ze neer. Veelal direct langs de grenzen. Voor ons Nederlanders zou het een idee zijn om direct aan onze kant van diezelfde grens de windmolens te plaatsen. Dan heeft men er zo min mogelijk last van. De bewoners daar hebben al windmolens staan. en met de Zon in het Zuiden en Westen hebben er dan veel minder mensen last van de slagschaduws. Nu zal de slagschaduw bijna de hele dag op delen van Borne vallen. https://www.youtube.com/watch?v=LQCVX7NQ66M
In deze link kunt U zien hoe dat eruit ziet.
annemarie scholten — 05 dec 2017
Het is dicht bij twickel en die hebben er veel mee te maken hebben nooit veel gewild wat is hun reactie nu er mocht altyd weinig van hun en nu die grote hoge windmolens die vanaf het kasteel waarschijnlijk te zien zijn .
Ron Hartman — 05 dec 2017
@KPieters. Energie is natuurlijk geen Nederlands probleem. Wij hebben idd wel een voordeel van een ondiepe Noordzee met een mooie taartpunt met daarin al heel veel (boor)torens. Hoe adviseer je de windfabrieken nou bv in de Indische oceaan of elders met diepten van wel 2000 meter? Toch niet langs de kust en dus zichtvervuilend? De offshore industrie moet vervangers voor de olie boortorens hebben lijkt het? Laten we het eerst over echte omslag in denken hebben en onze energiebehoefte (gebruik), gewoon meer in het zicht krijgen.
Kees Pieters — 05 dec 2017
Ik ben op 1 december het Burgerinitiatief 'Stop de bouw van windmolens op land' gestart. Windmolens op land zijn duurder dan op zee. In Twente is windenergie 39 procent duurder dan op zee.
Als de groep van de heer Nijenhuis het burgerinitiatief steunt, dan zullen wij de groep met naam en eventueel URL-link vermelden op website stoplandwind.nl
van den Berg — 05 dec 2017
Het zal de familie Kristen echt niet alleen te doen zijn om de groene energie. Waarschijnlijk zal het in hun achterhoofd meer te doen zijn om het jaarlijks netto bedrag dat zij krijgen, omdat de molens op hun grondgebied komen te staan. Per molen is dit per jaar meer dan het netto jaar inkomen van Jan modaal. Maar los van dit grote financiële gewin voor de familie Kristen: windmolens horen niet aan de rand van woongebieden en midden in een mooi stuk natuur, waar iedere wandelaar hinder van het geluid, maar nog erger, hinder van de slagschaduw ondervind.
Paul Cohn — 05 dec 2017
Geen omgevingvergunning meer in de Bornsche Maten tenzij het en nul-op-de-meter woning is?
JA: UITSLUITEND nog omgevingsvergunning voor nul-op-de-meter woningen, al moeten we er dan wel rekening mee houden dat de wegenbelasting een factor 3 omhog gaat om het gat in de begroting door vele miljarden wegvallende energiebelasting weer te dichten. Ze gaan toch niet atoombommenwerpers uit eigen zak betalen?)
www.eigenhuis.nl/actueel/nieuws/2017/08/17/11/30/opbrengst-energiebelasting-in-2016-hard-gestegen

Wat we doen met de nog steeds uitdijende voorraad "volgens bouwbesluit"-moeten we landelijk oplossen, dat is het gevolg van 75 jaar energetisch wanbeleid in héél Nederland.
Bitterness of poor quality remains long after sweetness of low price is forgotten. (Benjamin Franklin)
Toen ons DuBo-huis in Borne 30 j geleden 3-voudig beglaasd werd keken velen mij meewarig aan en verklaarden mij voor gek, nu doet MorgenWonen dat standaard...
Ron Hartman — 05 dec 2017
@Paul: Geen vergunning meer voor nieuwbouw in de Maten als het geen nulopdemeterwoning is? Hoe verder om te gaan met oud/verbouw? Hybride- lucht/water als minimum?
JanTenhage — 05 dec 2017
Zoals ik al in een eerdere reactie heb aangegeven , ben ik tegen het plaatsen van deze masten in de directe omgeving van een woonwijk , nog meer geluid overlast is niet acceptabel en zal hier ook tegen blijven protesteren. Met vriendelijke groet, Jan Tenhage Wingerdstraat
Paul Cohn — 05 dec 2017
Of is er een beter idee?
Natuurlijk Ron, al jaren. Met dank aan de man achter MorgenWonen, wijlen Dik Wessels: door zijn no-nonsens visie worden nu overal in den lande gasloze nul-op-de-meter woningen gerealiseerd: www.morgenwonen.nl/projecten/
www.morgenwonen.nl/wp-content/uploads/2016/06/TOTAAL-160513-Brochure-MorgenWonen-Gemeentes-bouwen-aan-morgen-DEF-HR.pdf
En nul-op-de-meter betekent over een heel jaar nul m3 gas (er is immers helemaal geen gasaansluiting) en nul kWh elektriciteit-uit-het-net voor huisverwarming, sanitair en koken.
Wij helpen deze week een van onze kinderen verhuizen naar zo’n (huur)woning in Hengelo.
Borne lijkt daar nog amper of niet aan toe te zijn, dus die gemeente moet het de komende jaren nog hebben van alternatieven zoals in Hof van Twente.
Paul Cohngtbs — 05 dec 2017
In der Tat: Wirtschaftsminister Sigmar Gabriel (SPD) droht zurzeit mit einer Strafsteuer auf Kohlestrom. Das würde die Zukunft des RWE-Kohlekraftwerks in direkter Nachbarschaft zur Zeche infrage stellen, lässt der Konzern wissen. Eigentlich soll das Kraftwerk nach 2018 Kohle vom Weltmarkt verbrennen. Doch Gabriels Pläne stellten „eine Gefahr für die Steinkohle und damit für den Standort Ibbenbüren dar“. Dann wären die Investitionen von 250 Millionen Euro, die RWE seit 2009 in das Kraftwerk gesteckt hat, womöglich vergebens. www.noz.de/deutschland-welt/wirtschaft/artikel/571677/aus-fur-zeche-ibbenburen-hier-endet-das-kohlezeitalter#gallery&0&0&571677
En daarmee kan ook voor de Twentse stroomvreters de smerigste, hoogst gesubsidieerde energiebron in de regio al eind 2018 verdwijnen.
Verstandig dat Hof van Twente meer 'bij de pinken' is voor wat betreft mogelijke alternatieven dan Borne
Ron Hartman — 05 dec 2017
Niemand wil een grote elektriciteitscentrale in z'n achtertuin; ook aan de kust willen bewoners dat niet. Toch moeten we verstandig investeren in alternatieve energie voor ''als'' Lingen dichtgaat en ''als'' het gas opraakt of ''als'' het milieu zo erg vervuilt/ opwarmt, dat het niet meer gebruikt mag worden. Zijn we dan bereid om in Twente en Brabant veel mestvergisters te bouwen in ruil voor het niet bouwen van windmolens? Of is er een beter idee?
Paul Cohn — 05 dec 2017
Liefhebbers van goedgevulde stopcontacten, uw Oosterburen helpen nog 5 jaar uw peilloze behoefte aan duizenden gigawatturen te dekken: http://i166.photobucket.com/albums/u81/Taurus1978/pylons/IMG_6035.jpg
Bij Lingen Hanekenfähr komen een aantal belangrijke 380kV lijnen bij elkaar. Hier zien we o.a. de lijnen uit de richting van Meppen en Osnabrück. Het meest opvallend is nog wel de deltamast in het midden. Via deze enkelcircuits lijn wordt de kerncentrale van Lingen aan het net gekoppeld. Achter deze deltamast zien we dan de lijnen naar Münster en Gronau (en daaraan gekoppeld ook Hengelo).
www.ndr.de/nachrichten/niedersachsen/AKW-Emsland-Restlaufzeit-bis-2022,kkwemsland101.html
Paul Cohn — 05 dec 2017
Wat komt eerder 'uit de tijd': onze huidige fossiele energiebronnen uit politiek instabiele landen: kolen (100% import), ruwe aardolie (nagenoeg 100% import) aardgas (nu al 40% import) of hun overstoorbare 'gebruikers' in Nederland, wereldkampioen luchtvervuilen:
https://twitter.com/D2Emag/status/930463233235996672
Het huidige verbruik in de gemeente Hof vanTwente bedraagt jaarlijks:
 181.000.000 kWh elektriciteit
 51.000.000 m3 gas
 15,5 miljoen liter benzine en 21,4 miljoen liter diesel
www.hofvantwente.nl/fileadmin/files/docs/wonen_en_leven/milieu/Routekaart_Energieneutraal_HvT_DEF-2015_06.pdf
Pieter Kleinjan — 05 dec 2017
Ik zie met name in Duitsland overal van die molens staan en ook in Nederland steeds meer. Ze passen prima bij de tijd waarin we leven, net als de windmolens van 200 jaar gelden. Daar was ook veel weerstand tegen. Nu zijn het monumenten. Is gewoon een kwestie van wennen. Daar waar ze al staan verdwijnen de klachten na enkele jaren en genieten we van duurzame energie.
Pieter Kleinjan — 05 dec 2017
Ik zie met name in Duitsland overal van die molens staan en ook in Nederland steeds meer. Ze passen prima bij de tijd waarin we leven, net als de windmolens van 200 jaar gelden. Daar was ook veel weerstand tegen. Nu zijn het monumenten. Is gewoon een kwestie van wennen. Daar waar ze al staan verdwijnen de klachten na enkele jaren en genieten we van duurzame energie.
Mark — 05 dec 2017
Groningen is inderdaad een beter idee: https://www.rvo.nl/sites/default/files/2015/01/Windkaartvan%20Nederland%20%282014%29.pdf
GezondVerstand — 05 dec 2017
Het blijft verbazingwekkend dat men windenergie duurzaam noemt. Alleen al het feit dat er miljarden aan directe en indirecte subsidies (gegarandeerd feed-in tarief en voorrang op het net) nodig zijn om het "rendabel" te maken. En deze subsidies moeten worden opgebracht door de kolen, gas en nucleair aangedreven delen van de economie. De enige reden dat deze molens geplaatst worden zijn de enorme bedragen die hiermee verdiend kunnen worden door grondeigenaren en beheerders.
Zie http://www.groenerekenkamer.nl/duitse-zon-en-windenergie-vooral-grote-subsidieslurpers/
over de feiten rondom "duurzame energie" in plaats van de (financieel gedreven) emoties die men voornamelijk in pers tegenkomt.
Suzanne — 05 dec 2017
Duurzaam, maar wel met mate. Mooi, heel vooruitstrevend. Twente is niet geschikt voor windmolens. Zouden de Twentse gemeenten dan misschien andere initiatieven kunnen nemen om duurzaamheid te bevorderen? Bijvoorbeeld een flinke subsidie voor zonnepanelen?
Ron Hartman — 05 dec 2017
Als de bodem niet zo zou verzakken in Groningen door het gas dat wij verstoken, zouden ze daar mooier staan dan hier?
W Veldman — 04 dec 2017
en dan plant ik ze maar bijna bij de buren in de tuin
Paul Cohn — 04 dec 2017
Door inventarisatie van het huidige verbruik realiseert Hof van Twente zich dat 100 % “energie uit duurzame bronnen” niet 'zomaar' met een paar zonnepaneeltjes of één of twee 'amper zichtbare' windturbines opgewekt kan worden.
www.hofvantwente.nl/fileadmin/files/docs/wonen_en_leven/milieu/Routekaart_Energieneutraal_HvT_DEF-2015_06.pdf

Dat zou in onze buurgemeente wél duurzaam kunnen met:
•825.000 PV-panelen (57 per huishouden) allen ‘op het zuiden', alleen overdag
•30(!) grote windmolens
•8 á 9 mest vergistinginstallaties
Dat is nét voldoende voor de huidige energiebehoefte.

Wij kunnen in Borne ons wel zorgelozer opstellen, maar laat ons niet vergeten dat Borne met minder m2 grond/inwoner en véél minder m2 dakoppervlak om een páár zonnepaneeltjes op te leggen daar al op korte termijn een nog zwaardere taak aan zal krijgen:

'na' de kolen- en gascentrales gaat zonder mest vergisters en windmolens, dus uitsluitend met PV paneeltjes 's winters 's middags al 'het licht uit' om pas de volgende ochtend laat weer aan te gaan. En in de zomer doen 's nachts de radio, TV, vaste telefoon, CV, boiler, was- en vaatwasmachine, bel, elektrische auto: kortom alles wat ‘op stroom werkt' het 's nachts niet. Of maar heel even, tot de accu weer leeg is

Toen de 1e auto op de weg kwam moest iemand met een rode vlag voorop lopen: Wij mogen blij zijn dat de buren ons nu al vroeg wakker schudden. De elektrische deken over je heen trekken om maar niets te merken van alle veranderingen helpt niet: want ook die doet het straks niet zonder stroom.

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024

Brand in de afzuigkap

Tegen 18.00 uur woensdag werd de brandweer opgeroepen voor een melding aan de Struisgras. Ter...
10-04-2024