Borne wil zeggenschap Elhorst-Vloedbelt terug
BRIEF NAAR GEDEPUTEERDE STATEN MET ONGENOEGEN EN ALTERNATIEF

Borne wil zeggenschap Elhorst-Vloedbelt terug

In een brief aan de Gedeputeerde Staten van Overijssel stelt het college van burgemeester en wethouders van Borne voor om het uit Zwolle opgelegde inpassingsplan voor de Elhorst-Vloedbelt van tafel te halen en alsnog via een normale gemeentelijke procedure het bestemmingsplan voor het gebied vast te stellen. In een ‘open en transparant’ proces zou er dan gekeken kunnen worden of de plannen van Twence om in Zenderen een mestverwerkingsinstallatie te bouwen gerealiseerd kunnen worden. De gemeenteraad van Borne heeft in een dergelijke gang van zaken in principe het laatste woord.

 

Verbazing

Nu de Provincie tot het zware instrument van een inpassingsplan heeft besloten is de gemeente Borne in feite buitenspel gezet. Een besluit dat aan het Rheineplein tot ‘verbazing’ en ‘teleurstelling’ geleid heeft. Het was blijkbaar onverwacht, omdat gesprekken over de kwestie geen aanleiding gaven te denken dat er niet in overleg een andere weg te bewandelen was om het bestemmingsplan ter plekke te actualiseren. ‘Een weg die volgens het College meer recht doet aan de principes van behoorlijk bestuur in een democratische samenleving’. Een bestemmingsplanprocedure via de gemeenteraad van Borne zou al met al acht maanden duren, waarbij alle belanghebbenden inspraak zouden hebben.

 

Vragen van Ernst Janssen

Een brief kortom, waaruit zeker ongenoegen spreekt over de gang van zaken. De vraag om de regie over de Elhorst-Vloedbelt weer terug te krijgen kan bij raadslid Ernst Janssen (D’66) op goedkeuring rekenen. Toch geeft de toonzetting voor hem ook aanleiding kritische vragen te stellen. “In de brief wordt de schijn gewekt alsof het College mee wil werken bij de totstandkoming van de mestfabriek. Wij nemen aan dat dit niet de bedoeling is en dat meer wordt gedacht aan andere mogelijkheden op energietransitie-gebied zoals zonnepanelen of iets dergelijks op de betreffende locatie.” Daarnaast vraagt Janssen zich af waarom er in de voorgestelde procedure geen rekening is gehouden met bezwaar- en beroepsprocedures in het tijdpad. Of het College van plan is een zienswijze in te dienen als het inpassingsplan van de Provincie ter inzage ligt is volgens Janssen ook niet duidelijk. (AJ)

 

Zowel op de vragen van Ernst Janssen als op de brief van het College aan de Provincie is nog geen antwoord gekomen. Het volledige schrijven van B & W is hier te lezen (PDF).

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024

Borns Bijtje voor afzwaaiende Martin Velten

Tijdens een drukbezochte receptie donderdagmiddag voor (inmiddels oud-) wethouder Martin Velten,...
04-04-2024

Afspraken windenergie plaatsen gemeente voor...

De provincie Overijssel heeft de regie overgenomen met betrekking tot het plaatsen van...
04-04-2024

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het...
02-04-2024

Geen sticker, geen reclame

Dinsdagavond werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om over te gaan op het zogenaamde...
28-03-2024