Een knipoog naar het verleden
30-03-2018
VERBOUWING MONUMENTAAL KANTOORPAND IN VOLLE GANG

Een knipoog naar het verleden

Er wordt druk gewerkt in het voormalige kantoor van Spanjaard aan de Stationsstraat. In het monumentale pand waar voorheen woningbouwvereniging Woonbeheer, later Welbions, gevestigd was zal een kenniscentrum voor wonen gevestigd worden. Architectenbureau Building Design, Ad Fontem ruimtelijk advies en Kroon BV, intermediair in vastgoedontwikkeling, nemen er in ieder geval hun intrek. “We willen een begrip worden. Als je iets wilt met bouwen, dan moet je bij het kenniscentrum zijn, waar disciplines te vinden zijn van stedenbouwkundig tot interieurontwerp”, legt bedrijfsleider Roy Pol van Building Design de toekomstplannen uit.

 

Maar voor het zover is moet er nog heel wat werk verzet worden. Het uit 1864 stammende beschermde gebouw moet aan de buitenkant in tact blijven, maar binnen is eigenlijk praktisch het gehele interieur gestript, alleen de liften geven nog iets van herkenning aan het kantoor van de woningcorporatie. Voor de rest wordt er volledig nieuw ingericht en daarbij wordt alles uit de kast gehaald om iets heel bijzonders neer te zetten. “Ja, je bent architect, je moet wat hè?”, lacht Pol.

 

Verwijzingen naar het verleden

Bij binnenkomst zal direct de grote open ruimte met vides opvallen en de spectaculaire trap die de verdiepingen met elkaar verbindt. Ook al meteen in die centrale hal de verwijzingen naar het roemruchte verleden van het textielimperium van Spanjaard, waarvan er straks door het gehele pand diverse te vinden zullen zijn. De eerste steen heeft er een plek gekregen, maar er zal ook een afbeelding van de oude fabriek op de vloer te zien zijn. “We hebben contact gezocht met de nazaten van de Spanjaards en archivaris Paul Denekamp”, vertelt Roy Pol. “We worden geen museum, maar brengen knipogen naar het verleden aan.”

 

Op de eerste verdieping is bijvoorbeeld een ‘kraszaal’. In het verleden werden er in zo’n ruimte textielpatronen getekend. Voor Building Design wordt het een brainstormkamer met alle wanden als whiteboard om de creatieve ideeën kwijt te kunnen. “We gaan ook overal glazen bordjes plaatsen met een stukje tekst over bijvoorbeeld in dit geval de geschiedenis van de kraszaal en de link naar het heden.” Zo is het vroegere ketelhuis straks de plek voor de computerserver en wordt de boekhouding bereikt door een originele kluisdeur te passeren. In de kantine een grote wandafbeelding van de textielarbeiders en ga zo maar door. Bij het kantoor van oprichter Dinant Oude Lenferink, ooit het domein van directeur Spanjaard, te verwijzen naar de bijnaam van de textielbaron ‘De God van Borne’, was dan weer niet zo’n goed idee.

 

Blauwe bok

Op de vide zal een blauwe bok staan, naar het verhaal dat er ooit een bok door kwajongens het met blauwe verf verontreinigde water ingejaagd zou zijn en als gevolg daarvan een tijdje blauw door het leven moest gaan. “Iedereen gaat straks vragen wat dat is. Dat zijn toch leuke dingetjes?”, zegt Pol met de pretlichtjes in de ogen. Aan creatieve ideeën ontbreekt het duidelijk niet. “Nee, het is eerder een kwestie van afremmen!”

 

'Gigantische klus'

Naast de verwijzingen naar het verleden zijn er natuurlijk ook veel elementen van nu. Zo zal er een Virtual Reality ruimte zijn, waar ontwerpen op een hedendaagse wijze beleefd kunnen worden, is er naast de stoere industriële uitstraling futuristische verlichting voorzien en de laatste snufjes op het gebied van materialen. Duurzaamheid mag in deze tijd niet vergeten worden. Er zullen dan ook zonnepanelen op het platte dak geplaatst worden en het pand diende ook volgens de laatste standaarden geïsoleerd te worden. Al met al een hele verbouwing. “Een gigantische klus! We zijn hier regelmatig met z’n allen op zaterdagen aan het werk. Alleen al het schoonmaken van de spanten……. Je wilt niet weten hoeveel stof daar op zat!”

 

Het is de bedoeling dat er ergens eind augustus verhuisd kan worden naar het nieuwe onderkomen waar de meest prestigieuze klanten vol trots ontvangen kunnen worden. “Maar we willen toch ook vooral benaderbaar en laagdrempelig blijven.” Het gebouw krijgt een nieuwe naam. Wat die zal zijn blijft nog even een verrassing. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

‘Reizen en vervoer’ op De Vonder

Donderdagmiddag waren ouders en andere belangstellenden welkom op basisschool De Vonder om de...
17-10-2019

Cultuureducatie in teken van vrijheid

In 2020 is Nederland 75 jaar bevrijd. Met uiteenlopende activiteiten wordt in Borne groots...
15-10-2019

De kaas en worst smaken opperbest

Anderhalve week geleden stonden Rian Jannink-Schabbink, Els Bruns, Miranda Bonthuis en Ans...
10-10-2019

Kinderboekenweek van start

De Kinderboekenweek is woensdag officieel van start gegaan, met tal van activiteiten op scholen,...
02-10-2019

Scholen vermaken zich in Rheine

Op 24 september werden de kinderen van St. Aegidius om 8.00 uur opgehaald met de bus en iets...
29-09-2019

Casper Geurtse 25 jaar bij Ezendam

Donderdagmorgen om 06.45 uur was het dan zo ver. Directie en medewerkers van Gebr. Ezendam reden...
27-09-2019