Nieuwe impuls voor centrumontwikkeling
BIJDRAGE PROVINCIE AAN CENTRUMARRANGEMENT

Nieuwe impuls voor centrumontwikkeling

In het kader van het programma Stadsbeweging sluit de provincie Overijssel arrangementen af met gemeenten met als doel de centra toekomstbestendig te maken of te houden. Voor de gemeente Borne is 100.000 euro beschikbaar gesteld en samen met de Bundeling Bornse Ondernemers en gemeente is een centrumarrangement uitgewerkt voor 2018 en 2019. Concreet gaat het om het stimuleren van particuliere initiatieven in het centrum, een visie ontwikkelen voor de Grotestraat Noord en de Oude Almeloseweg en het centrum als verblijfsgebied in te richten.

 

Particuliere initiatieven

De gemeente investeert in de openbare ruimte. Aansluiting wordt gezocht bij initiatieven van individuele pandeigenaren, die plannen hebben die passen in het Masterplan Centrum, zoals dat in 2010 is vastgesteld en waaronder al een vijftal projecten in de loop der tijd zijn uitgevoerd. Binnenkort start de revitalisering van de Bakkersteeg/Nijstad en omgeving.

 

Er is inmiddels ook overeenstemming met de pandeigenaar van het gebouw vanaf Reinerink Bloemen tot en met de kapper in de Nijstad. “Eindelijk na acht jaar”, verzucht wethouder Kotteman. Het blijkt een internationale investeerder te zijn met honderden panden over de hele wereld. “Waarschijnlijk wist hij niet eens meer dat hij ook een pandje in Borne bezat.” Maar de plannen voor het opknappen van het centrum zijn dus nu uitgelegd en ook deze pandeigenaar zal meewerken aan de revitalisering. Uit het centrumarrangement wordt 50.000 euro besteed aan de aanstelling van een omgevingsmanager om de ontwikkeling verder te begeleiden.

 

Centrumcheques

Daarnaast zijn er voor particuliere initiatieven ‘centrumcheques’ bedacht, een beetje analoog aan de vroegere Buurtbon voor bewonersinitiatieven. “Daarbij moet je denken aan een bijdrage voor bijvoorbeeld een architect of een externe deskundige.” In totaal zijn er tien centrumcheques te vergeven van 2.500 euro elk. Een ‘duwtje in de rug’ of, zoals Kotteman het verwoordt: ‘smeerolie’ ter stimulering van particuliere plannen.

 

Grotestraat Noord en Oude Almeloseweg

Door het sluiten van de Hubo aan de Grotestraat en de Esch-school aan de Oude Almeloseweg komen er plekken vrij in de aanloopstraten naar het kernwinkelgebied. “Die ontwikkelingen konden we in 2010 bij het Masterplan nog niet voorzien. Nu gaan we daar een visie voor ontwikkelen.” Dat er op die plekken wordt ingezet op detailhandel lijkt op voorhand uitgesloten. “We streven naar een compact winkelcentrum. Je zou kunnen denken aan groen, een combinatie van wonen en werken of parkeergelegenheid creëren.”

 

Centrum als verblijfsfunctie

“Er wordt geprobeerd om mensen langer in het centrum te laten verblijven. Daar hoort sfeer en ook horeca bij.” Nieuwvestiging van daghoreca op strategische plekken wordt zoveel mogelijk gestimuleerd en er zijn al stappen gezet om nieuwe sfeerverlichting aan te schaffen. “Er is nu ook weer een stevige klankbordgroep opgezet vanuit de BBO, die zich bezighoudt met initiatieven ten behoeve van de toekomstbestendigheid van het Bornse centrum.” De Stadbeweging van de Provincie geeft kortom weer extra impulsen aan de verbetering van het centrum, waarvoor de eerste schop al in 2011 de grond in is gegaan. (AJ)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
T Huiskes — 20 sep 2018
Inderdaad na al de jaren overleg, gaat eindelijk de schop in de grond (had al eerder gekund m.i.) Bakkersteeg en Nijstad zien er niet meer fris uit sinds het Centrumplan van de jaren 80 - en de concurrentie van stedekes zoals Delden en Ootmarsum is niet ver weg. Chapeau voor diegenen die zich hebben ingezet voor deze hoognodige face-lift van het toch leuke en gezellige dorp Borne.
Lex Nijhuis, voorzitter BBO — 20 sep 2018
Mooi dat al het werk achter de schermen nu ook echt uitgevoerd kan en gaat worden. Ook een pluim voor onze Dorpsmanager Piet Hoogers voor zijn bijdrage en inspanningen in deze projecten.

Het is feest bij Mooi Parfumerie Lammertink

ADVERTORIAL • Op 1 november vorig jaar nam Francesco Lammertink parfumeriezaak MOOI over en...
16-04-2024

Centrum winkeliers luiden zondag de lente in

Sinds woensdagavond is het weer lente. Om precies 22.24 uur was het zover en nu maar hopen dat...
22-03-2024

Keurslager Rensink in de prijzen

De Confrérie des Chavaliers, een broederschap die zich toelegt op het bevorderen van...
14-03-2024

Nieuw: Douwes Daghap

ADVERTORIAL • Voor slechts 8,85 euro een verse, degelijke en gezonde maaltijd; het kan...
11-03-2024

Rocco krijgt een nieuw baasje

Het was in 1994 toen Patrick Hansté, inmiddels 53 jaar, met zijn dierenwinkel startte....
02-03-2024

Henk Brok geeft kaasmes door aan opvolgers

“Het is mooi geweest, ik heb het bijna 16 jaar mogen doen, nu wordt het tijd voor een...
18-02-2024