Nieuwe sfeerverlichting in Borne
08-10-2018
LICHTER, SFEERVOLLER, ENERGIEZUINIGER EN … SPROOKJESACHTIG

Nieuwe sfeerverlichting in Borne

Ook dit jaar wordt in de donkere dagen het centrum ‘in het licht’ gezet om extra sfeer en gezelligheid te brengen. Maar de al jaren in gebruik zijnde sfeerverlichting kon de prullenbak in en vanaf half november fonkelen spiksplinternieuwe overspanningen en ornamenten boven de straten en pleinen. “Het wordt echt sprookjesachtig”, belooft Hendrik-Jan Huls, die binnen de BBO één van de trekkers van het sfeerverlichting-project is. “Ik denk dat als het er hangt, iedereen ‘wauw’ roept.”

 

Oude sfeerverlichting was op

De oude sfeerverlichting kon echt niet meer. Aangeschaft in 2011, maar tweedehands en toen al een jaar of zeven oud. “Het was echt aan vervanging toe. Er waren kleurverschillen en regelmatig was er wat kapot.” Lex Nijhuis, voorzitter van de BBO, vult aan: “Het werd wel gerepareerd, maar het was iedere keer pleisters plakken. Iedereen was het er wel over eens. Dit kon niet meer.” Weg ermee. Tot verbazing van Hendrik-Jan Huls wilde iemand er nog 2800 euro voor geven. “Ik wilde het nog niet voor niks hebben!”

 

Complex

Nieuwe sfeerverlichting aanschaffen doe je niet op een achternamiddag. “Eigenlijk zouden we vorig jaar de nieuwe verlichting aanschaffen, maar het bleek te complex en het bedrag zo groot dat we er langer de tijd voor wilden nemen”, zegt Lex Nijhuis. Zo’n 65.000 euro moest ervoor opzij gezet worden. Een flinke hap uit het ondernemersfonds. “We hebben er wel voor gespaard en gaan het ook in twee fasen aanpakken. Nu zo goed mogelijk neerzetten en later eventueel aanvullingen en aanpassingen doen.”

 

Gigantische keuze

Binnen de BBO werd een werkgroep belast met de keuze en de uitvoering van het project. Het bleek nog niet zo’n eenvoudige klus. “Ik ben nog nooit ergens zo druk mee geweest!”, lacht Hendrik-Jan. De keuzemogelijkheden bleken schier oneindig. “Dikke boeken vol! Moest ik daar een keuze uit maken?”

 

De opties werden verfijnd. “Het belangrijkste was sfeer. Dat stond echt op nummer één. Daarnaast moest het energiezuinige led-verlichting zijn, van goede kwaliteit en niet van dat kille witte licht. Belangrijk was ook dat het onderscheidend zou zijn. Afwijkend van de massa. Dan kom je al snel op iets dat op maat gemaakt wordt en niet iets dat je zo van de schappen haalt.” Het lukte uiteindelijk alle neuzen dezelfde richting op te krijgen en een definitieve keuze uit het enorme assortiment te maken.

 

Separaat van straatverlichting

Maar met de keuze voor de sfeerverlichting waren ze er nog niet. Ook over de gevelbevestigingen en stroomaansluitingen moest het een en ander afgestemd en uitgedacht worden. Lex Nijhuis: “Bij de vorige verlichting kwam de stroom via de lantaarnpalen. Dat heeft als nadeel dat je niet zelf in de hand hebt wanneer de lampjes moeten branden. Nu wordt de verlichting op het stroomnet aangesloten en kunnen we zelf schakelen.”

 

Spannend

Half november is het uur U. Dan gaat voor het eerst de schakelaar om en schijnen de nieuwe lampjes hun lichtjes over de winkelstraten. Spannend, ook voor de mensen van de werkgroep. Hendrik-Jan Huls: “Ja, ik vind het echt spannend. Het is natuurlijk wel een heel bedrag. Toch wel een stukje verantwoordelijkheid. Maar als straks de vuurkorven branden en mensen staan met een glaasje Glühwein in de hand, dan zullen ze het prachtig vinden. Dat denk ik echt!” (AJ)

 

(Op de foto in de tekst links Lex Nijhuis en rechts Hendrik-Jan Huls)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Centrum winkeliers luiden zondag de lente in

Sinds woensdagavond is het weer lente. Om precies 22.24 uur was het zover en nu maar hopen dat...
22-03-2024

Keurslager Rensink in de prijzen

De Confrérie des Chavaliers, een broederschap die zich toelegt op het bevorderen van...
14-03-2024

Nieuw: Douwes Daghap

ADVERTORIAL • Voor slechts 8,85 euro een verse, degelijke en gezonde maaltijd; het kan...
11-03-2024

Rocco krijgt een nieuw baasje

Het was in 1994 toen Patrick Hansté, inmiddels 53 jaar, met zijn dierenwinkel startte....
02-03-2024

Henk Brok geeft kaasmes door aan opvolgers

“Het is mooi geweest, ik heb het bijna 16 jaar mogen doen, nu wordt het tijd voor een...
18-02-2024

Nieuw Eethuis Borne op plek van Levi

Vijf maanden geleden verliet restaurant grillroom Levi haar pand aan de Hofstraat 10 in Borne....
20-01-2024